Druk in december. Volgend jaar doe ik het anders!

De dagen worden weer donkerder. De wallen onder onze ogen ook. We voelen ons collectief moe en zien er wat verwaarloosd uit. Ondanks alle goede voornemens om te ‘ontstressen’, prioriteiten te stellen en keuzes te maken, doet de decembermaand ons collectief weer de das om.

Druk

Vraag in de maand december aan mensen om je heen hoe het met ze gaat, en je krijgt ‘druk, druk, druk’ als standaard antwoord. We zijn eigenlijk gek ook. Het liefst kruipen we rond deze tijd van het jaar lekker op de bank met een wollen deken en een kop huisgemaakte soep. Het liefst laten we de boel even de boel, en geven we toe aan de kou, wind en regen die buiten met strenge hand regeren. Toch doen we het tegenovergestelde: (nog meer!) rennen, vliegen en hollen, in lijn met onze gebruikelijke december-vibe. Van ons kantoor naar de kadowinkel, van de kadowinkel naar de crèche, naar de afspraak, naar de borrel, naar de meeting, naar de kinderen, naar dat etentje, naar de bakker, naar dat afscheid, naar … arghhhh! Hoe komt het dat we nog zoveel moeten aan het einde van het jaar?

Eindsprint

Soms denk ik wel eens dat we in december dubbel zo veel doen als in andere maanden (zou hier nou niet eens een leuk onderzoekje naar gedaan kunnen worden?). We trekken massaal een eindsprint, alsof ons leven er vanaf hangt. Om nog te behalen wat er te behalen valt, voordat die 31ste december zich aandient en we van alles af moeten hebben. Maar maakt het eigenlijk uit of we het af hebben op 27 december of op 9 januari? Toch doen we het. Met onze aller-, allerlaatste krachten van het jaar proppen we afspraken en to-do’s in onze arme decemberagenda, die inmiddels rood ziet van de stressvlekken en elke keer wanneer we hem weer openen ons smeekt om genade. En bleef het maar bij onze agenda! Heb je de laatste dagen om je heen gekeken, tussen al dat rennen door? Heb je gekeken naar die strenge gezichten, die gespannen blikken om je heen? Worden we eigenlijk nog wel gelukkig van deze gezellige ‘feestmaand’?

Volgend jaar doen we het anders

Nee, van dat proppen worden we niet vrolijk. Daar zijn we ons al heel lang collectief van bewust. Maar veranderen? Ik betwijfel het. In januari zullen we, eenmaal goed gevoed en uitgeslapen, onszelf voornemen om het helemaal anders te gaan doen. En dat is precies waar we al dat rennen nu hard voor nodig hebben. Om rond de 31ste uitgeput neer te ploffen. Om ons op dat moment heel even kwetsbaar te voelen. Om met verlaagde weerstand een glas bubbels in te schenken en onze toekomst even helemaal rooskleurig uit te stippelen. Om met volle overtuiging van onze eigen veranderkunde tegen elkaar te zeggen: volgend jaar, volgend jaar doen we het helemaal anders!

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: Werkdruk en stress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Druk in december. Volgend jaar doe ik het anders!'?