Mindfulness: trainen om van het piekeren af te komen

Ben je gestrest, piekerig of schieten er duizenden gedachten door je hoofd? Mindfulness kan je leren hoe je kunt ontspannen en genieten in het ‘hier en nu’. Ik nam de proef op de som en volgde tijdens de 4YoungPeople School de training Mindfulness – rustig worden in je hoofd.

Uit mijn hoofd

Na een druk jaar vol gebeurtenissen op zowel werk- als privévlak is er maar één conclusie mogelijk: ik ben de balans een beetje kwijt, pieker me suf en mijn mind is full of mess. Tijd om ‘uit mijn hoofd te komen’. Op zaterdagmorgen verzamel ik samen met elf andere deelnemers bij trainster Marleen. Tijdens het voorstelrondje blijkt al dat ik niet de enige ben die op zoek is naar balans; de één wil meer genieten in het hier en nu, de ander is nieuwsgierig naar ‘minder in je hoofd zitten’.

Gedachten mogen er zijn

We beginnen met een meditatie, waarbij we met ogen dicht op onze stoel zitten en onze aandacht naar ons lichaam laten gaan. Eerst de voeten, je onderbenen, je knieën en zo naar boven. Mijn gedachten schieten alle kanten op. Marleen praat ons zachtjes door de meditatie heen: “Het is oké… alle gedachten die je nu hebt mogen er zijn, die drijven vanzelf weer weg. Je hoeft er niets mee te doen.” Waar ik normaal zou blijven piekeren, voel ik me nu rustiger. Ik stel me voor dat mijn gedachten als wolken in de lucht voorbij komen waaien, en in de verte weer verdwijnen.

Rare pijntjes

Marleen legt ons meer uit over de meditatie. Je verplaatst de aandacht van je hoofd (je piekergedachten) naar je lichaam en je gaat dus minder ‘in je hoofd’ zitten. Meerdere deelnemers voelen tijdens de meditatie rare pijntjes en hebben veel gedachten die alle kanten opgaan. Heb je rare pijntjes? Ga er met je aandacht naartoe, signaleer het en zeg tegen jezelf: het is oké. Heb je veel piekergedachten? Probeer weer terug te gaan naar het aandachtspunt van je lichaam waar je was gebleven. Een belangrijk aspect van mindfulness is dat je mild bent voor jezelf, legt Marleen uit. Mild, maar wel aandachtig en gedisciplineerd.

Mindfulness training 4YoungPeople op Careerwise

Na de lunchpauze pakken we yogamatjes en een fleecedeken. We gaan een half uur mediteren, onder begeleiding van Marleen. Na afloop voelt bijna iedereen zich relaxed. Marleen geeft ons nog wat meer uitleg over de effecten van stress, terwijl we in kleermakerszit op ons matje zitten, met een deken over ons heen. Even voelt het als een pyjamafeestje; iedereen kent elkaar inmiddels en we zijn open over de ervaringen en gedachten. Het schept een bijzondere band, alsof we elkaar al veel langer kennen.

Zintuigen

De dag sluiten we af met een stilte-wandeling door het park, waar we ons laten leiden door onze zintuigen. Het is heerlijk om buiten te zijn en ik realiseer me dat ik veel meer opmerk dan normaal. Het wuiven van de hoogste takken aan de boom, de wolken die voorbij schuiven, de knalgele narcissen en het briesje door mijn haar.

Smaakt naar meer

Gedachten kan je niet uitzetten, maar je kan er wel anders mee omgaan, vertelt Marleen. Mindfulness is een levenshouding. Dat heb ik vandaag zeker ervaren. Door de meditaties, de geruststelling dat alles ‘er mag zijn’ en de wandeling in het park voel ik me een stuk relaxter en meer ontspannen. Een mindfulness-training is normaal echter wel een programma van acht weken. Vandaag is de training slechts een introductie van deze levenshouding. Maar het smaakt zeker weten naar meer…

Wil je ook een dagje Mindfulness doen? Op zaterdag 14 juni is de 4YoungPeople Summer School en kan je weer deelnemen. Ben je al overtuigd? Schrijf je dan in voor de acht-weekse Masterclass Mindfulness Summer Edition, deze start op dinsdagavond 3 juni.

Tags: mindfulness
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Mindfulness: trainen om van het piekeren af te komen'?