Werkplek vd Week: Rijkswaterstaat

rijkswaterstaat

In de rubriek Werkplek vd Week nemen we een kijkje bij bijzondere werkplekken in Nederland. Deze week: ‘Westraven’, het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat in Utrecht. Rijkwaterstaat beheert en ontwikkelt het nationale netwerk van wegen en vaarwegen, en zorgt daarmee onder andere voor onze droge voeten.

Werken bij Rijkswaterstaat betekent regelmatig wisselen van functie, locatie en project. De organisatie heeft met veel verschillende partijen te maken: het gebouw is dan ook meer een ontmoetingscentrum voor de 2000 medewerkers en externen dan een kantoor.

rijkswaterstaat-08
rijkswaterstaat-05
rijkswaterstaat-13
rijkswaterstaat-12
rijkswaterstaat-09
rijkswaterstaat-11
rijkswaterstaat-06
rijkswaterstaat-03
rijkswaterstaat-01

Westraven was vroeger een schoolvoorbeeld van een ‘sick building’: een plek waar meer gezondheidsklachten dan werkplezier heerste. Hier een oplossing voor verzinnen, en grondige verduurzaming, waren twee uitgangspunten bij de renovatie en nieuwbouw.

Het moest verder een plek worden waar je ‘uit je kantooromgeving’ wordt geplaatst. Het resultaat: lage energieconsumptie en een fijn werkklimaat in één van de meest duurzame kantoorgebouwen van Nederland. Klimaatzones op de begane grond zorgen voor een wisselend en aangenaam binnenklimaat; bekabeling en ventilatie zijn weggewerkt in plafonds en ‘intelligente’ thermische vloeren. De ruimtes zijn op verschillende manieren ingericht om meerdere vormen van samen- en alleen werken te stimuleren.

Het gebouw was finalist in de Best Tall Building Award Europe 2009. De jury prees de wijze waarop gekozen is voor renovatie van bestaande bouw, in een tijd waar de ‘duurzame’ aandacht vooral naar nieuwe ontwikkeling uitgaat.

Kijk hier voor meer foto’s en een korte, dromerige, muzikale video van het kantoor.

Foto’s: Geoffry Magnan, onder een Creative Commons licentie.

Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Werkplek vd Week: Rijkswaterstaat'?