Werkplek vd Week: Vodafone

vodafone-maastricht-100

In de rubriek Werkplek vd Week nemen we een kijkje bij bijzondere werkplekken in Nederland. Eerder lieten we het Vodafone kantoor in Portugal al zien, deze week: Vodafone Maastricht! Vodafone wil naar eigen zeggen mensen het beste uit zichzelf laten halen door werk te zien als een integraal onderdeel van het leven.

Het ‘Changing Workplace’ concept is daarvoor al bij een aantal vestigingen toegepast. Het houdt rekening met de behoeftes en het welzijn van medewerkers, speelt daar met een slimme inrichting op in en verhoogt zo efficiëntie en effectiviteit.

Vodafone Maastricht
Vodafone Maastricht
vodafone-maastricht-17
vodafone-maastricht-01
vodafone-maastricht-02
Vodafone Maastricht
Vodafone Maastricht
Vodafone Maastricht

Het kantoor in Maastricht is ingedeeld in fast, medium en slow zones. In een fast zone kan je afgezonderd en geconcentreerd werken. Medium zones, zoals de ‘Digital Forest’, zijn plekken waar je contact kan leggen en vergaderen. In de slow zones kan je elkaar ontmoeten en samen wat eten.

Het gebouw is zo ingedeeld dat je niet naar een andere etage hoeft te lopen om daarvan te profiteren. Tjeu Verheijen, Project Manager van The Changing Workplace: “We hebben ons ook gericht op het spontane. Even snel met een collega iets bespreken kan iedere etage. Er zijn meerdere meeting rooms die je niet eerst hoeft te boeken. Dit is snel, simpel en plezierig.”

Vodafone wil ook vertrouwen uitstralen door het werk en de plek open en transparant te maken. Medewerkers zijn vrij hun tijden naar eigen inzicht in te delen en thuis te werken. Afrekenen van de lunch of koffie doe je bij de zelfscan-kassa. Transparantie komt ook terug in het gebruik van glas. “Je kunt elkaar zien; niets speelt zich af in achterkamertjes of achter dikke muren”.

Voor elke 100 medewerkers zijn er nu 60 werkplekken. De facilitaire kosten van het hoofdkantoor zijn met bijna 50% gedaald. Vodafone wist voor dit kantoor in een half jaar tijd 5.000 kilo minder papier in te kopen: 1 miljoen A4-tjes ofwel 85 bomen. Het aantal printers is met meer dan 60% naar beneden gegaan, en veel is opgeruimd, weggegooid of gedigitaliseerd.

Op deze manier is de totale kantooroppervlakte van Vodafone in Nederland met 47% naar beneden gegaan. En het bedrijf lijkt hard aan een klimaatneutrale kantooromgeving te werken: “80 procent van de inrichting is volgens het Cradle to Cradle principe ingevuld.”

Klik hier voor meer foto’s.

Foto’s: Steelcase, onder een Creative Commons licentie en Vodafone.

Tags: Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Werkplek vd Week: Vodafone'?