Een betere work-life balance voor drukke mensen – 5 tips

work-life balance

Gisteren was het zaterdag en ik gaf de hele dag training. Donderdag en vrijdag ook. Toen ik zaterdag thuis kwam was ik dan ook redelijk ‘op’. Werken op zaterdag, kan dat eigenlijk wel? Wat vind jij? Ik vind dat het kan zolang het goed voelt en ik in staat ben een goede work-life balance voor mezelf te behouden. Ik vind het ergens soms wel lekker om juist op de dag dat veel mensen werken vrij te zijn. Dan voelt het extra rustig.

Voorkom een burn-out en zorg voor rust

In de auto onderweg naar de training had ik het erover: hoe doe je dat nou eigenlijk, je rust pakken als druk mens? Men is tegenwoordig veel bezig met werk. Doordat je zoveel op je mobiel kunt doen is je werk immers altijd bij je. Ping: een nieuwe email in je inbox die je even moet beantwoorden. Piep: een Whatsappje van je collega of jij daar nog even naar kunt kijken.

Het kan lijken alsof het werk nooit stopt. Af en toe even niet met je werk bezig zijn kan daarom best lekker zijn. Sterker nog het kan zelfs noodzakelijk zijn, want altijd maar doorgaan lukt niemand en kan leiden tot enorm veel stress. Uiteindelijk kan dit zelfs tot een burn-out leiden en dat is wat je zeker wilt voorkomen. Maar hoe doe je dat nou, werken aan je work-life balance als je zo druk bent? Hoe doe je dat als jij je werk gewoon ook echt heel erg leuk vindt en daarom helemaal niet zo erg?

1. Zorg voor een plek die dwingt tot niet werken

Als het risico bestaat dat je altijd doorwerkt, zorg dan dat je regelmatig naar een plek gaat die je ertoe dwingt om ‘niet te werken’. Werk jij vanuit huis? Dan is het risico aanwezig dat je ook in de avond snel weer even achter de computer kruipt als je thuis bent. Wil jij meer tijd doorbrengen met je partner? Plan dan iets om buiten het huis te doen. Ga uit eten, naar de film of samen de natuur in.

2. Zet je notificaties uit

Zet al je notificaties uit en dan bedoel ik ook echt alle notificaties. Dit helpt goed voor je work-life balance. Al die piepjes en pingetjes vragen jouw aandacht. Dit zorgt ervoor dat je toch even gaat kijken wat er aan de hand is: moet ik reageren of niet? Als ze niet aan staan bepaal jij wanneer je reageert. Vind je het een naar idee dat iemand je niet kan bereiken in geval van nood? Laat dan de notificatie voor sms aan staan. Tegenwoordig is dat een van de minst gebruikte communicatie middelen zodat je daar minder snel door wordt gestoord. Communiceer dit ook. Dus geef bij je collega’s en klanten aan: ik ben bereikbaar via Whatsapp of email. Degene die je moeten bereiken vertel je dat je in geval van nood altijd bereikbaar bent via sms.

3. Zorg voor een goed begin van de dag

Begin je ochtend vroeger en neem dan tijd voor jezelf.  5 Minuten eerder opstaan kan al werken. Start rustig op. Even in stilte zitten kan je al zoveel meer balans geven gedurende de rest van de dag. Vind je in stilte zitten moeilijk? Gaat jouw brein direct aan en denk je meteen aan alles wat je nog moet doen? Dan is het effect eigenlijk meteen weg. Er zijn in dit geval een aantal dingen die je kan doen. Je kan eerder beginnen zodat je meer tijd hebt en meer rust kunt inbouwen of rust vinden zonder helemaal stil te zitten en niks te doen. Een paar rek- en strekoefeningen, yoga of een geleide meditatie helpen je ook om de dag ontspannen te beginnen.

4. Weg uit je vertrouwde omgeving

Plan regelmatig tijd in om weg te gaan. Een weekend weg uit je vertrouwde omgeving doet wonderen als oplaadtechniek. Helemaal als je samen bent met de mensen van wie je houdt. Buiten zijn in de natuur werkt ook heel erg goed. Wist je dat 90% van de mensen in een onderzoek aan heeft gegeven dat ze zich gelukkiger voelen nadat ze in de natuur zijn geweest? Dit geeft jouw work-life balance gegarandeerd een boost.

5. Neem tijd voor jezelf

Neem af en toe heerlijk tijd voor jezelf: me-time. Maar dan ook echt. Onlangs ben ik een weekend naar Italië gegaan. Alleen: geen lief, geen dochter en geen vriendinnen. Toen me werd gevraagd of iemand met me mee mocht rijden zei ik: Nee! Dit was mijn tijd. Ik had me verheugd op het rijden in mijn fiat 500 door de glooiende heuvels van Italië. Muziekje erbij, zonnebril op en gaan! Heerlijk. Maar het hoeft niet altijd een weekend te zijn, een avond alleen vind ik ook heerlijk. Even mijn eigen ding doen in stilte. Daar laad ik van op.

Waar laad jij van op? Wat het ook is zorg dat je daar regelmatig meer van doet. Deze bovenstaande 5 tips werken bijzonder goed voor mij. Ze zorgen ervoor dat mijn work-life balance op peil blijft. Dat ik geniet van het ondernemen en werken aan mijn eigen bedrijf zonder dat ik mezelf voorbij loop. Ik hou van spontane acties maar heb geleerd dat mijn liefde voor mijn werk het vaak wint. Dit is de reden dat ik veel dingen inplan zodat ik gegarandeerd tijd heb voor mezelf en voor mijn lief. Mede daardoor krijg ik enorm veel gedaan in mijn werk.

Tags: De juiste keuze maken, Werkplezier, Werkplezier en werkstress, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Een betere work-life balance voor drukke mensen – 5 tips'?