Druk? Durf te leven!

Herken je dat, dat je leven alsmaar door lijkt te gaan? Je hebt het zo druk dat je nauwelijks aan jezelf toekomt? Zelf kreeg ik in 2012 een burnout. Ik werkte hard en moest altijd nog wel ‘dingen doen’ of ‘oplossen’ voordat ik kon ontspannen. Mijn interne criticus zorgde ervoor dat ik niet mijn eigen hart volgde, maar die van anderen. Dit in combinatie met een reorganisatie heeft mij uiteindelijk doen besluiten om voor mezelf te kiezen. Ik wilde meer mezelf zijn.

Jezelf zijn versus altijd druk

Tijdens mijn zoektocht hoe ik meer mezelf kon zijn, zocht en vond ik allerlei vormen van hulp: hypnotherapie, runningtherapie, een psycholoog, haptotherapie (lichaamsgericht) en mijn boekenkast vulde zich met boeken over persoonlijke ontwikkeling. Ik was al sinds 2005 met persoonlijke ontwikkeling bezig, maar in het jaar van mijn burnout, heb ik mezelf pas echt leren kennen. Hoe? Door al mijn schillen die als masker dienden, als een ui van mezelf af te pellen. Wat een heerlijk gevoel, om steeds meer mezelf te mogen zijn!

Hoe het voelt om te doen wat bij me past

Mezelf kunnen zijn zorgt ervoor dat ik me veel vaker ontspannen voel. Er is een last van me afgevallen; niet meer telkens aanpassen aan een keurslijf dat ik mezelf had opgelegd. Een keurslijf gevormd door normen en waarden van mijn ouders en de maatschappij. Het is een wereld van verschil om niet langer iemand anders hart te volgen, maar het mijne.

Hoe ik herkende dat ik mijn hart niet volgde

Voor ik in mijn burnout raakte, ging ik alsmaar door. Ik schakelde daarbij mijn gevoel grotendeels uit. In rust kwam dat wat nog onverwerkt was naar boven, ik wilde daar niet aan toe komen. Dit samen met mijn interne criticus, die mij had geleerd om te overleven door door te gaan. Hiervan was ik me allemaal nauwelijks bewust.
Mijn leven voelde soms als een soort gevangenis, een kooi waaruit ik wilde ontsnappen, maar ik wist niet hoe. Waar is de sleutel? Waarom zit ik hier gevangen? Waarom sta ik mezelf toe om op ‘water en brood’ te leven, terwijl ik veel meer nodig heb, geestelijk en lichamelijk?

Ontsnappen: maak een plan

Om te ontsnappen draait het erom erachter te komen waar het slot zit. Bedenk goed: je bent ooit buiten je gevangenis geweest. Dagdroom over hoe de buitenwereld eruit ziet want daarmee trek je deze naar je toe. Misschien heb je jezelf wel laten opsluiten. Jij bent de enige die erachter kan komen hoe jij kunt ontsnappen. Jij hebt jouw lot in handen. Niemand anders. Het begint met jou en jouw plan.


Mens, durf te leven! Deze prachtige uitvoering van Wende Snijders, gaat over je hart volgen in deze maatschappij.

Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Als je eenmaal je intentie scherp hebt dat je wilt ontsnappen en voor jezelf een beeld vormt van de buitenwereld, zal de buitenwereld je gaan helpen. Vertrouw erop dat de juiste keuze sowieso naar je toe komt.

Ontsnapt en nu?

Toen ik buiten stond voelde het eerst als fel licht. Ik kneep mijn ogen tot spleetjes, niet meer gewend aan de zon en de blauwe lucht. Natuurlijk is het ook wel eens bewolkt of valt er een bui, maar het is niet meer continue donker. Net als ik, zal jij ongetwijfeld moeten wennen aan je nieuwe rol, je nieuwe identiteit, je nieuwe leven. Wie ben je echt? Wat zegt je hart? Al snel zul je de taal van je hart herkennen.

Wat brengt mij geluk?

Quote-gedichtje-MargarethaStel jezelf eens een paar van deze vragen:

  • Waar woon ik graag?
  • Welke vrienden passen bij mij?
  • Welk eten geeft me kracht?
  • Welk werk geeft mij energie en biedt ruimte voor mijn talenten?
  • Wat houdt mij tegen? Hoe kan ik hiermee omgaan?

En geloof me: plotseling ga je de antwoorden horen die je hart je ingeeft. En die antwoorden creëren jouw nieuw begin. Welkom in een nieuwe wereld. Jouw wereld. Die altijd op je heeft gewacht en je ontspannen en energiek maakt.

Wanneer ontsnap jij?

Tags: Burn-out, Ken jezelf, Werkdruk en stress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Druk? Durf te leven!'?