Maak je werk leuker met een pleasure break

pleasure break

Genieten van je werk, dat is heerlijk. Zeker als jij je werk leuk vindt, gaat dat gemakkelijk. Maar we hebben allemaal dagen dat het wat minder gaat. Speciaal voor die dagen, heb ik wat leuks: een pleasure break.

Pleasure breaks

Het principe van een pleasure break is heel eenvoudig en ook wetenschappelijk onderbouwd. Als je regelmatig pauze neemt, word je productiever. Over de frequentie van je ‘pauzes’ verschillen de experts van mening. Maar als gemiddelde komt naar voren dat je na 90 minuten aan een stuk werken wel écht toe bent aan een pauze. Een pleasure break.

Wat is een pleasure break?

Een pleasure break gaat verder dan een gewone pauze. Een pleasure break zorgt dat je plezier hebt tijdens je pauze. Je neemt een pauze en je doet iets wat je leuk vindt om te doen. Dat zijn twee vliegen in één klap: je laadt op (want pauze) en je geniet (want je doet iets leuks).

Ok, doe je mee?

Schrijf eens 15 dingen op die je leuk vindt om te doen. Denk hierbij aan dingen tijdens en na je werk. Het kunnen dingen zijn die bijna geen tijd kosten (even heel hard meezingen en springen op je favoriete nummer) of die wat langer duren (een avond bijpraten met je vriend). Het kunnen guilty pleasures zijn (een snicker eten voor de lunch) of healthy pleasures (een rondje hardlopen). Wel geld (een avondje naar de sauna) of geen geld kosten (een strandwandeling). Schrijf gewoon 15 dingen op die jij leuk vindt om te doen, tijdens je werk en ook daarbuiten.

Inplannen

Plan nu in ieder geval 5 van deze dingen in. Zet ze in je agenda. Ook als het dingen zijn buiten je werk, dan is het effect dat je ervan oplaadt en meer verfrist op je werk verschijnt. Zorg dat je een afspraak met jezelf net zo behandelt als een afspraak met de directeur van de organisatie waar je voor werkt, of jouw ideale klant. Je houdt de afspraak en verschuift deze niet, zorgt dat je de tijd echt vrijmaakt en dat je komt opdagen.

Wat als je pleasure break al gepland stond?

Als je al veel dingen ingepland hebt die je veel plezier opleveren – wow! Mijn complimenten. Goed dat jij echt van het leven geniet. Maar let op. Ik heb deze oefening onlangs ook gedaan en bij het opschrijven van die 15 dingen waar ik lol uit haal, zaten inderdaad ook dingen in die ik al iedere week doe. Iets waar ik op dat moment wel plezier uithaal, maar die ik verder niet altijd als zodanig meer zie.

Een voorbeeld: Iedere maandag haal ik mijn dochter uit school. Om haar te stimuleren om iedere dag 15 min te (leren) lezen, mocht zij zeggen wat ze graag wilde doen. Ze koos iedere maandagmiddag naar een koffietentje om de hoek, om gezellig wat te eten en te drinken (geen idee van wie ze dat heeft). Dus dat staat in mijn agenda en ik geniet er ook van als we daar samen zijn. Maar eerlijk is eerlijk, vaak denk ik ook vooraf oh, ik moet opschieten want ik moet zo weg. Ik denk dan niet oh, leuk zo lekker even samen genieten in ons koffietentje. Totdat ik deze oefening dus deed, en me realiseerde: wow, ik heb zoveel pleasure breaks in mijn week en ik waardeer ze niet eens altijd.

Ga voor drie vliegen in één klap

Dus als je nog meer wilt genieten van je pleasure break doe je dat zo:
1. Je ziet het in je agenda en je verheugt je op wat komen gaat (voorpret)
2. Volop genieten tijdens de pleasure break zelf
3. Op een later moment, terugdenken aan je break en nagenieten

Een pleasure break! Ik ben heel benieuwd wat jij gaat inplannen de komende week. Ik wens je in ieder geval veel plezier in je werk en volop genieten van je leven!

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Drijfveren, Droombaan, Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Maak je werk leuker met een pleasure break'?