Leef jij wel echt? Ga aan het roer staan van je eigen leven

Leef jij wel echt - zelf keuzes maken - persoonlijk leiderschap - by Matthijs Hamster - Persoonlijk Leiderschap Reis IMG_8504 (1)

Sta jij aan het roer van je eigen leven? Of word je eigenlijk geleid door anderen? Door omstandigheden? Misschien leef je van deadline, naar notificatie, verplichting, een wijntje in een gezellige bar, en weer door. Je hoort het overal: je leeft nu! Maar leef je ook echt? Of word je geleefd?

Jouw keuzes

Ik sprak trainer Pim Schouten over de kracht die je in jezelf kunt loslaten. Het verschil tussen echt leven en geleefd worden is persoonlijk leiderschap.

Bedenk eens een kort moment waar jij nu staat in je leven:

 • Wat doe je voor werk?
 • Waar woon je?
 • Welke sociale activiteiten doe je naast je werk?
 • Voor welke hobby’s maak je daadwerkelijk tijd?
 • Hoe vol zit je agenda?
 • Ben je blij?

Het antwoord op al die vragen is het resultaat van jouw keuzes. Oftewel: het leven wat je net schetste, heb je zelf gecreëerd. Heb je een te volle agenda? Jouw keuze. Zie je jouw vrienden weinig? Jouw keuze. Het klinkt hard, en er zijn allerlei excuses, maar uiteindelijk maak je die beslissingen toch echt zelf.

Echt leven!

Het leven kabbelt voort en het voelt vaak alsof je in het leven geluk moet hebben. Maar leef je dan wel echt? Als jij je leven goed in de hand hebt, heb je ook tijd voor rust, sociale contacten en hobby’s. En niet alleen wanneer er toevallig niets in je agenda staat.

Echt leven betekent:

 • Zelf keuzes maken
 • Je agenda in de hand hebben
 • De tijd nemen om te bedenken wat je wilt in het leven
 • Plannen maken om dat te bereiken
 • Stappen zetten en doelen halen
 • De tijd nemen om af en toe achterom te kijken

Zoek de pijn

Eigenlijk wil iedereen dat. Maar er is iets wat je tegenhoudt, als je dit nu nog niet doet. Misschien heb je moeite met nee zeggen tegen anderen. Of vind je het moeilijk om keuzes te maken. Bijvoorbeeld: vijf grote doelen nastreven, gaat niet lukken. Hoe kies je dan dat ene waar jij komend jaar écht voor gaat? Of misschien vind je het eigenlijk wel relaxt om geleefd te worden: keuzes worden voor je gemaakt. Je bent stuurloos, maar niet reddeloos toch? Maar is dat het leven waar jij op terug wilt kijken als je 90 bent en achter de geraniums zit?

Versla de pijn

Oké, dat doet een beetje pijn. En het is makkelijker om ervoor weg te lopen, en gewoon lekker door te leven. Maar dan komt er geen verschil. Dus mag de pijn er zijn. Wat is jouw pijn? De mijne is: durven doen. Ik heb mooie plannen, een realistische planning en dan moet ik het nog doen. Er is altijd nog wel een was die gedraaid moet worden, een leuke aflevering die ik nog wil kijken… En dat mag ook, maar niet in de tijd waarin ik aan mijn doel wil werken. Durven doen dus, en niet bang zijn om te falen en vluchten in onbelangrijke dingen.

Als je helder hebt wat jouw pijn is, wat jou nu eigenlijk steeds tegenhoudt… Kan je de pijn verslaan. Hoe schakel je jouw hobbel uit? Voor mijn voorbeeld: door duidelijke momenten in de week te plannen waarin ik aan mijn doel werk en dat dus ook echt doe. Zoek en versla je jouw pijn niet? Dan creëer je jouw eigen beperking. Je zit jezelf in de weg en komt geen stap verder.

Jij bent de stuurman: zelf keuzes maken

Aangenaam, JIJ bent de stuurman van jouw leven. Of de kapitein, of eigenlijk allebei. Want de kapitein maakt de plannen en beslist, de stuurman gooit het roer om of houdt juist koers. Net wat nodig is. Want heus niet alles in je leven hoeft overhoop. Zolang je maar zelf je keuzes maakt. En niet tegengehouden wordt door vastgesleten patronen, pleasegedrag, of wat je pijn ook maar is. Je hebt geen geluk nodig in het leven. Je hebt een kompas nodig.


Geschreven na een interview met Pim Schouten – hoofdtrainer tijdens de Persoonlijk Leiderschap Reis.

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Ken jezelf, Keuzestress, Oriënteren, Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Leef jij wel echt? Ga aan het roer staan van je eigen leven'?