Je hebt je opleiding afgerond, je hebt die toffe baan. Gefeliciteerd! Maar het is geen eindstation. Jezelf blijven ontwikkelen binnen je werk is belangrijk om zichtbaar en succesvol te zijn. Hoe ontwikkel je jezelf zonder meteen aan promotie of een dure opleiding te denken? Met deze 10 tips kan je meteen aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling.
1. Nieuwe projecten
Meld je aan voor nieuwe projecten die gaan starten. Vaak zijn er genoeg mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan projecten binnen jouw afdeling of organisatiebreed. Inhoudelijk steek je veel op van nieuwe onderwerpen, maar daarnaast is dit goed voor je netwerk, jouw zichtbaarheid binnen de organisatie en je werkt eens samen met andere mensen.
2. Sluit je aan bij netwerken
Binnen grotere organisaties zijn er vaak verschillende netwerken actief. Denk aan de personeelsvertegenwoordiging, een netwerk voor jonge medewerkers, bepaalde vakspecialisten die een netwerk vormen, etc. Kijk welke netwerken er in jouw organisatie actief zijn, welke voor jou interessant zijn en sluit je aan.
Een netwerk van collega’s is ideaal om:
- Nieuwe mensen te ontmoeten
- Te horen wat er binnen de organisatie speelt
- Vroeg op de hoogte te zijn van nieuwtjes, nieuwe projecten en interne vacatures
- Je hoort wat collega’s voor werk doen of waar ze tegenaan lopen
- Elkaar verder te helpen
- Je leert je collega’s op een andere manier kennen
3. Ga naar seminars en congressen, volg webinars en podcasts
Onderzoek welke seminars en congressen er zijn die voor jouw vakgebied interessant zijn. Congressen zijn meestal niet gratis, maar er zijn ook goedkopere alternatieven. Zo organiseert 4youngpeople betaalbare workshops voor starters en young professionals op verschillende terreinen. The school of life biedt ook verschillende lezingen en workshops aan, vooral over onderwerpen zoals filosofie en psychologie. Webinars zijn meestal gratis en bieden laagdrempelig de mogelijkheid om je, zowel binnen als buiten je vakgebied, te ontwikkelen binnen je werk. Podcasts zijn een mooi medium om veel te leren en ideaal voor onderweg naar je werk of tijdens een rondje hardlopen. Laagdrempeliger kan bijna niet.
4. Lees vakliteratuur
Vakliteratuur is handig om bij te blijven in je vak. Abonneer je via je werk op een vaktijdschrift of zorg dat je je inschrijft voor verschillende digitale nieuwsbrieven, zodat je het laatste nieuws altijd in je mail ontvangt. Plan een moment in de week of maand, bijvoorbeeld een vrijdagmiddag, zodat je alle informatie rustig kan doorlezen en je weer helemaal up-to-date bent.
5. Interne uitwisseling
Altijd al nieuwsgierig geweest wat die ene collega voor werk doet en wil je jezelf eens verdiepen in een ander vakgebied of andere rol? Onderzoek de mogelijkheden om tijdelijk van functie te ruilen. Op die manier kan je met een frisse blik naar het werk van een ander kijken. Wie weet, bevalt het beiden zo goed dat je definitief wilt ruilen van plek.
6. LinkedIn-groepen
LinkedIn is niet meer weg te denken uit ons werkleven, maar benut je ook de mogelijkheden van LinkedIn-groepen? Op LinkedIn kan je zoeken op groepen die voor jouw vakgebied relevant zijn en lid worden van de groep. Op die manier ontvang je specifieke informatie uit die groep, vacatures, kan je deelnemen aan discussies, etc. Je maakt jezelf er ook meteen zichtbaar mee als professional.
7. Sociale activiteiten met collega’s
Worden er op jouw werk ook leuke activiteiten georganiseerd zoals samen sporten, borrels of uitjes? Ga hier vooral heen. Hier hoor je via informele kanalen wat er speelt. Altijd handig en je zit meteen dicht bij het vuur als die ene collega je vertelt dat ‘ie hulp zoekt voor een gaaf project.
8. Zoek een coach
Als young professional kan je soms best wat hulp gebruiken door even met iemand te sparren en je twijfels of onzekerheden te bespreken. Vaak vinden meer ervaren collega’s het leuk om starters te helpen. Wordt een buddy of interne coach niet vanuit jouw organisatie geregeld? Vraag gewoon eens rond of een collega iemand weet die dit goed zou kunnen. Ga koffie drinken om kennis te maken en kijk of het klikt.
9. Organiseer activiteiten
Een mooie manier om je te ontwikkelen binnen je werk is door zelf actief te organiseren. Dat kan bijvoorbeeld door een interessante spreker te vragen om iets te komen vertellen over een nieuw project of onderwerp. Ga je bijvoorbeeld naar een netwerkbijeenkomst en ontmoet je daar iemand met een interessant verhaal of ervaring: nodig diegene uit om jou en je collega’s te informeren en inspireren. Of benader een vakcollega uit een andere organisatie om onderling kennis en ervaring uit te wisselen. Met en van elkaar leren kan op die manier heel laagdrempelig.
10. Intervisie met collega’s
Intervisie is een ideale manier om met een klein groepje collega’s in alle openheid en vertrouwen elkaar te helpen met persoonlijke ontwikkeling. Bij intervisie breng jij of een collega een casus in en onderzoek je met elkaar wat je hebt gedaan met die situatie, wat goed en minder goed ging en hoe je ervan kan leren. Dit kan een situatie zijn waar je trots op bent, maar ook een situatie die juist minder goed ging. Met je intervisiegroepje help je elkaar door goede vragen te stellen, feedback en advies te geven. Je bouwt op deze manier met elkaar een waardevolle vertrouwensband op en leert veel van en met elkaar. Vraag collega’s wie dit interessant zouden vinden en vorm een klein groepje van vier tot zes collega’s. Dit hoeven geen directe collega’s te zijn, maar kunnen ook juist mensen zijn waar je niet dagelijks mee samenwerkt.
Veel plezier met de verschillende manieren om je te ontwikkelen binnen je werk!