Eerst lekker in je vel, dan succes

lekker-in-je-vel-pexels-luis-quintero-1599980

Tegenwoordig wordt er steeds meer gelet op het welzijn van de werknemer. Dat is superbelangrijk, want als je lekker in je vel zit heb je plezier in je werk en functioneer je goed. Zo kun je een positieve bijdrage leveren aan het team.

Floreren betekent dat jouw welzijn goed is en dat je je op je plek voelt. Je voelt je goed bij wat je doet. En wat je doet doe je beter doordat je je goed voelt. Daarom zeven argumenten voor floreren op een rijtje gezet. Stuk voor stuk gestoeld op overtuigendend bewijs uit de neurowetenschappen, (positieve) psychologie en van de oude Griekse filosofen.

1. Niet op je best

De meeste mensen komen hun werkdag redelijk door zonder al te veel misstappen. Maar om te zeggen dat ze eruit halen wat erin zit? Dat ze lekker in hun vel zitten en floreren? Nee, niet echt. Twee derde van alle werknemers functioneert niet optimaal. Ze zijn huiverig voor verandering en voelen zich vaak ook niet verbonden met het werk dat ze doen. Dat is natuurlijk vervelend voor henzelf maar ook voor de bedrijven waar ze werken. Want die presteren daardoor ook minder goed dan ze zouden kunnen. Het goede nieuws is dat deze grote middengroep (aanwezig in elk bedrijf) net zoals iedereen over het potentieel beschikt om door te groeien naar de beste versie van zichzelf.

2. Succes als gevolg van floreren

Veel mensen denken dat je pas lekker in je vel kunt zitten nadat je succesvol bent geworden. Dat je eerst alles voor elkaar moet hebben. Eerst die promotie, verhuizing of salarisverhoging en dan pas kun je gelukkig worden. Eerst hard werken, dan pas genieten. Met onvermijdelijke prestatiedrang, competitief gedrag en faalangst tot gevolg.

Maar uit recent onderzoek van Harvard professor Shawn Achor blijkt dat het precies andersom is. Pas als je floreert en positief bent kun je persoonlijk en professioneel succesvol zijn. Dan ben je betrokken, ervaar je zelfvertrouwen en glijden stress en tegenslag sneller van je af. En verdrievoudigt je creativiteit.

3. Lekker in je vel zitten: hét medicijn tegen stress

Een op de zeven werknemers heeft last van werkstress. Dat is een keihard getal. Vaak gaat het zelfs om chronische stress, waarbij er geen balans is tussen rust en actie. Zodra je niet lekker in je vel zit, je bijvoorbeeld angstig of gefrustreerd bent, kan al je aandacht daar naartoe gaan en kom je in een tunnelvisie.

Je blijft hangen in die negatieve gedachtes en bent jezelf constant aan het bekritiseren. Veel mensen stellen zulke hoge eisen aan zichzelf dat ze het gevoel hebben altijd tekort te schieten. Door te floreren, haal je de angel uit deze negatieve vicieuze cirkel. Het zorgt ervoor dat je – al is het maar voor even – een positieve, ontspannen bril op kunt zetten.

4. Floreren is enorm besmettelijk

Jouw stemming – en die van je collega’s – is besmettelijk. We leven nu eenmaal niet op geïsoleerde emotionele eilanden. We pikken feilloos de stemming van anderen op. Door hoe hun stem klinkt, de woorden die ze gebruiken en de manier waarop ze bewegen. Meestal ben je je er niet eens van bewust. Maar of je het nu wilt of niet, je wordt ermee geïnjecteerd; besmet zou je kunnen zeggen.

Het slechte (of goede!) humeur van iemand anders kun je zomaar overnemen. Volgens organisatiepsychologen gaat het delen en verspreiden van emoties zelfs zover dat elke werkruimte zijn eigen groepsemotie kan ontwikkelen. Die ‘groepstoon’ wordt dan uitgedragen door het hele team.

5. Florerende collega’s maken florerende teams

Wanneer is een team succesvol? Objectief kun je dit meten aan bijvoorbeeld hoge klantloyaliteit en winst en aan een positieve beoordeling van teamleden onderling. Maar een team staat of valt met de bijdrage van teamleden. Hun (overwegend) positieve of negatieve houding heeft invloed op de prestaties van het team als geheel.

Succesvolle teams hebben een positiviteitsratio van 5 : 1, zo blijkt uit onderzoek naar groepsgedrag. In zo’n team vertonen teamleden dus vijf keer zoveel positieve emoties als negatieve. Deze floreerzone loopt door tot 11 : 1. Hierboven leven medewerkers op een niet-realistische, roze wolk. En als je onder dit kantelpunt duikt, heeft dat negatieve invloed op de sfeer en de werkprestaties.

6. Floreren goed voor bedrijfscijfers

Ik schreef laatst een blog over waarom je moet stoppen met functioneren op werk. Dat is zelfs goed voor de bedrijfscijfers. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. Werknemers die stoppen met functioneren en weten te floreren, hebben minder last van werkstress en zijn minder vaak ziek. Ze presteren beter dan collega’s die minder goed in hun vel zitten. Daarnaast werkt hun positiviteit aanstekelijk op het hele team. Hogere arbeidsproductiviteit en lager ziekteverzuim is natuurlijk fijn voor werkgevers. Vooral als ze hun werknemers zo lang mogelijk gezond willen houden.

7. Willen floreren is een aangeboren verlangen

Alle levende organismes – inclusief de mens – zijn geneigd om zich te richten op positieve energie, zoals warmte en licht. Negatieve prikkels die hun groei belemmeren, worden uit de weg gegaan. Misschien is dat ook wel de reden dat veel mensen aan het einde van hun leven spijt hebben dat ze zich zo vaak lieten tegenhouden door angst. Dat ze niet vaker kozen voor zichzelf en wat ze het liefste wilden doen.

George Vaillant leidde een langlopend onderzoek naar de levensloop van een aantal Harvard-studenten. Een van zijn belangrijkste bevindingen was dat deelnemers op latere leeftijd vooral spijt hadden dat ze niet meer vanuit hun hart hadden geleefd: ‘Velen zagen pas aan het eind dat geluk een keuze is en dat ze te lang vast hebben gezeten in oude patronen en gewoonten.’

Deze zeven argumenten laten zien dat floreren, lekker in je vel zitten, zorgt voor besmettelijke, positieve energie binnen het team. Doordat organisaties kiezen voor een floreeraanpak en dus medewerkers begeleiden naar meer welzijn en werkplezier, ontstaat er een win-winsituatie.

Floreer de Dag!

Tags: , , , , , ,
Vraag van de maand
Ik vind het moeilijk als ik niet voldoe aan mijn eigen verwachtingen.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Eerst lekker in je vel, dan succes'?