Jeroen van den Berkmortel (25) werkt als HR-professional bij het Werkgeversplein regio Helmond. Hij is geinteresseerd in persoonlijk leiderschapen schrijft daarover op Careerwise. In deze blog vertelt Jeroen over een wel heel inspirerend voorbeeld. Het verhaal van Leander Westerbeek van Eerten.
Voorbeeld van persoonlijk leiderschap
Soms hoor je iets dat je inspireert en dat je graag wilt delen met anderen. Een verhaal dat een podium verdient omdat het ook anderen kan inspireren. Ik maakte onlangs van dichtbij zoiets mee. Een mooi voorbeeld van persoonlijk leiderschap: over verantwoordelijkheid nemen, focussen op je mogelijkheden en het realiseren van je dromen.
Droom najagen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Het gaat over Leander Westerbeek van Eerten. Ik ontmoette hem een paar jaar geleden toen hij ondersteunende werkzaamheden verrichtte voor het team waarin ik werkte. Op jonge leeftijd is bij Leander autisme vastgesteld en daardoor had hij een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij een re-integratiebureau was hem verteld dat hij niet veel hoefde te verwachten van zijn carrière. Veel zou hij niet kunnen bereiken. Waar anderen in zo’n situatie misschien hun dromen opgeven, deed Leander precies het tegenovergestelde. Hij nam het heft in eigen hand, ging op zoek naar zijn kwaliteiten en interesses en ontdekte zo zijn droom: mensen helpen die te maken hebben met autisme.
Zelf initiatief nemen
Bij het reïntegratiebedrijf waar hij werkte was hij niet de enige met autisme. Er waren meer mensen die dat hadden. En leidinggevenden hadden soms moeite om hen goed te begeleiden. Leander zag dat en hij bood aan om, naast zijn reguliere werk, te helpen. Hij gaf ze tips en adviezen over hoe om te gaan met autisme. Op een gegeven moment werd hij steeds vaker gevraagd en werd hij binnen en buiten de organisatie gezien als specialist op het gebied van autisme. Hij kwam steeds dichter bij zijn droom, maar hij kon er nog niet volledig mee bezig zijn. Tot een paar weken geleden. Toen is hij namelijk door een bedrijf benaderd om als autismebegeleider, trainer en ervaringsdeskundige mensen te helpen die met autisme te maken hebben. En daarmee heeft hij zijn droom bereikt!
Vertaal je mogelijkheden naar voordeel voor anderen
Wat vooral bijzonder is, is dat Leander niemand de schuld heeft gegeven van zijn situatie. Hoewel hij een beperking had, is hij steeds uitgegaan van wat hij wel kan en wat hij leuk vindt. En dat heeft hij vertaald naar voordeel voor anderen. Daardoor voegt hij waarde toe en willen mensen hem betalen voor wat hij doet.
Stel je eens voor hoe dat voor jou kan werken. Waar ben jij goed in? Wat hoort echt bij jou? En hoe kun je dat vertalen naar voordeel voor anderen?