fbpx

Afrekenen met uitstelgedrag: geen smoesjes meer maar werk in uitvoering

uitstelgedrag

Op het moment van schrijven ben ik letterlijk op de vlucht; van Sevilla naar Amsterdam. Daar bezocht ik afgelopen week een inspirerend internationaal congres. Tijdens de workshop I’ll do it later over uitstellen en hoe je daarmee omgaat beloofde ik mezelf in het vliegtuig op de terugweg een blog te schrijven over mijn uitstelgedrag.

Volgende keer begin ik écht eerder

Ongelofelijk vaak stel ik zaken uit. Vooral als het lastige, ingewikkelde of vervelende klussen zijn die niet meteen af moeten. Daar zitten bijkomende voordelen aan. Zo is mijn huis opeens opgeruimd bij de nadering van deadlines. Ook ontdek ik veel nieuwe websites op die momenten omdat ik over het internet van hot naar her struin om maar niet te hoeven beginnen. Gedachtes als Ik ben nu niet in stemming, het kan later ook en Eerst nog even dit komen op en ik gehoorzaam deze gedachten maar al te graag. Vlak voor de deadline kom ik als een malle tevoorschijn, werk me in het zweet en haal ’t net op tijd. Het nadeel van deze werkwijze is dat ik vaak niet helemaal tevreden ben over het eindresultaat. De volgende keer begin ik echt eerder besluit ik voor de zoveelste keer.

Waarom vertonen we toch dat uitstelgedrag?

We zijn geneigd zaken uit te stellen omdat we de tijd die we voor een taak nodig hebben onderschatten. Daarbij overschatten we de tijd die we nog voor ons hebben. We overschatten ook onze eigen motivatie. We geloven dat we in the mood moeten zijn om een taak te starten en we blijven wachten tot die mood er is. Het zijn allemaal illusies als je het mij vraagt. Smoesjes als Ik ben nu te moe of Ik heb later nog wel tijd geven een kort gevoel van opluchting. Maar op den duur krijg je er last van. Je deadline komt steeds dichterbij, je ervaart stress en je wordt boos op jezelf. Een knagend gevoel over je eigen gedrag onderdruk je weer met allerlei afleidingen. En zo gaat het maar door.

Zo lukt het wel

Toch lukt het mij nu wél om zonder tijdsdruk deze blog te schrijven. Alleen maar door een afspraak met mezelf te maken. Hoe kan dat? Ik deel graag een paar gouden tips waarmee je de eindeloze cirkel van afleiding en uitstellen kunt doorbreken. Je kan er meteen mee aan de slag!

10 gouden tips bij werk in uitvoering

Als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker, zal er de rest van de dag niks ergers gebeuren, schrijft Mark Twain. Nogal rigoureus. Zo maak ík lastige taken overzichtelijker:

  1. Begin gewoon, zin gaat er toch niet komen.
  2. Begin het liefst meteen ’s ochtends. Hoe sneller je begint, hoe sneller de vervelende taak af is.
  3. Zorg voor een omgeving waar je niet afgeleid kunt worden (zet je telefoon en internet uit).
  4. Probeer niet alles tegelijk te doen. Focus je alleen op die ene taak en zorg dat die goed gedaan wordt. Dan door naar de volgende.
  5. Als die ene taak nog steeds te groot is, deel hem dan op in kleinere deeltaken. Zo maak je het beter behapbaar.
  6. Laat je niet afleiden door gedachtes als Het lukt me niet. Merk ze op en laat ze voor wat ze zijn (gewoon gedachtes). Breng je aandacht weer terug naar de taak.
  7. Gebruik een wekker om regelmatig een pauze te houden (bijvoorbeeld aan de hand van de pomodorotechniek).
  8. Gebruik je pauze om even in beweging te komen (uitrekken, dansje doen, stukje lopen).
  9. Denk aan waarom je dit doet. Waartoe dient het uitvoeren van deze taak? Welke waarden die ik belangrijk vind liggen hieraan ten grondslag? Bijvoorbeeld: Ik schrijf dit artikel omdat ik dat beloofd heb en ik vind het belangrijk om mijn beloftes na te komen. 
  10. Denk aan hoe je zult voelen als je deze taak volbracht hebt. Als ik dit artikel klaar is heb ik me aan mijn belofte gehouden, kan ik trots zijn op mezelf en de rest van de vlucht relaxen. Het helpt je om nú in beweging te komen.

Stoppen met uitstelgedrag: dit levert het op

Als je taken uitvoert in plaats van uitstelt ben je niet alleen tevreden over het resultaat, maar vooral over de inspanning die je geleverd hebt. Je hebt je gedragen zoals je zou willen. Je ervaart invloed en regie over je leven en dat geeft een boost aan je zelfvertrouwen. De ervaring van voldoening in je leven groeit. Je doet wat je belangrijk vindt. Wat wil je nog meer?

Wil je ook je uitstelgedrag aanpakken en tot werk in uitvoering komen? Neem gerust contact op!

Tags: , , , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Afrekenen met uitstelgedrag: geen smoesjes meer maar werk in uitvoering'?