In deze afsluitende blog in de miniserie: Complimenten geven doe je zo gaat het over ontvangen. Ik vind het leuk om te zien wat een compliment teweegbrengt: een rode blos, een glimlach, een goed humeur of goede energie. Maar hoe wordt ik er beter in en wat is dat toch met ontvangen? Ik las ‘Het groot complimentenboek‘ van Frank van Marwijk & Hans Poortvliet en deel hier wat dat mij leerde.
“Die kleur van dat shirt staat je goed!” “Oh echt? Nou ja, hij was maar € 5,- bij de H&M!” Herkenbaar? Voor mij tot voor kort ook. Maar wacht even, wat gebeurt hier nou precies? Waarom geniet je niet gewoon van de waardering die je op dat moment krijgt? Bovenstaande situatie is volgens Het groot complimentenboek duidelijk een gevalletje ‘ontwijken van een goedbedoeld compliment’. Zonde! Incasseren die handel. Ben jij je bewust van hoe je reageert op een compliment? Hoe het niet moet en hoe het wel moet, een aantal mogelijke reacties volgens Frank en Hans:
1. Bagatelliseren
Je ontkracht of ontwijkt het gegeven compliment. “Niets bijzonders”, “heel gewoon” of “juist niet” zijn uitspraken die helemaal niets te maken hebben met de waardering die je zojuist gekregen hebt. Degene die jou complimenteert heeft juist iets speciaals aan jou opgemerkt, geniet daarvan!
2. Ruilhandel
Als iemand jou een compliment geeft, hoef jij niet gelijk een compliment terug te geven. Hiermee ontneem je de ander het moment en ontkracht je het voor jou bedoelde compliment. Jouw tijd van complimenten uitdelen komt weer een volgende keer.
3. Veralgemeniseren
Wanneer je collega zegt dat jíj dat project zo goed hebt gedraaid, is dat compliment voor jou bedoeld en niet voor iemand anders (tenzij het niet jouw project was natuurlijk). Je behoefte om het compliment te veralgemeniseren kun je dus in toom houden. Je was dan wel onderdeel van een projectteam, maar jouw bijdrage is opgevallen.
4. Wantrouwen
Met scheve ogen aankijken welke vraag volgt op het compliment dat je zojuist ontving. Dit wantrouwen is nergens voor nodig. Een oprecht compliment hoeft niet te betekenen dat de ander iets van je wil. En als er dan toch een verzoek volgt op je compliment, zeg dan eerlijk wat je daarvan vindt.
Hoe ontvang je dan wel een compliment?
1. Glimlach
Laat die glimlach maar komen! Het onderdrukken van een glimlach voelt vervelend en is helemaal niet de bedoeling van een glimlach ;-). Jouw glimlach is automatisch een manier om de ander te complimenteren, je uit je dankbaarheid voor de waardering.
2. Dankjewel!
Bedank degene voor het compliment en zijn of haar opmerkzaamheid. Dit stimuleert de ander om vaker complimenten uit te delen. Bij een algemeen compliment (“goed gedaan!”) kun je gerust om uitleg vragen, zodat je je gedrag kunt herhalen.
3. Schrijf op & onthoud
Onthoud het compliment of schrijf het voor jezelf op. Zo verzamel je in een jaar tijd heel wat positieve feedback over jezelf. Fijn voor als het tegen zit of wanneer je niet zo lekker in je vel zit. Daarnaast word je bewust van wie jouw complimenten verdienen.