Mijn collega verdient meer dan ik. Wat nu?!

Collega verdient meer dan ik

Bob en Vincent werken beiden praktisch even lang bij dezelfde organisatie en doen nagenoeg gelijk werk. Bob is er per toeval achter gekomen dat zijn naaste collega Vincent beduidend meer verdient dan hij. Stoom komt uit zijn oren wanneer hij het verhaal aan mij voorlegt: mijn collega verdient meer dan ik. Het liefst stapt hij de volgende dag direct naar zijn leidinggevende.

Meteen actie ondernemen: hoe verstandig is dat?

Zorg er eerst voor dat je zeker weet dat deze collega meer verdient. Het kan net zo goed een misverstand zijn of een gerucht dat nergens op is gebaseerd. Vraag je vervolgens af of jullie identiek werk doen op hetzelfde niveau. Het komt maar zelden voor dat mensen exact op hetzelfde niveau zitten qua werk, ervaring en vooropleiding. Houd in je vergelijking ook rekening met pensioen en secundaire arbeidsvoorwaarden en kijk niet uitsluitend naar het salaris. Vergeet niet dat het ook kan zijn dat je collega hoog heeft ingezet toen hij over zijn salaris onderhandelde en daarom meer verdient dan jij.

Loonsverhoging vragen

Vind je dat je recht hebt op een hoger salaris? Laat dan zien waarom je op basis van je prestaties een loonsverhoging verdient. Noem bijvoorbeeld de veranderingen in jouw rol en zoek uit wat marktconform een meer passend salaris is gebaseerd op jouw toegevoegde waarde en competenties. Doe je huiswerk (en dat gaat verder dan een enkele zoekopdracht in Google). Praat bijvoorbeeld eens met een recruiter of headhunter over wat gangbaar is voor jouw soort werk. Maak het zo concreet mogelijk en laat door middel van een spreadsheet zien welke waarde jij toevoegt. Leg het probleem niet bij je leidinggevende neer, maar presenteer het op zo’n manier dat hij of zij er wat mee kan. Kom zelf met een gefundeerd voorstel om de zaak op te lossen.

Stap hoog in

Bob besluit mijn advies op te volgen en niet direct naar zijn leidinggevende toe te stappen. Uiteindelijk blijkt dat Vincent inderdaad beter onderhandeld heeft bij zijn aantreden. Bob weet nu wat hem te doen staat zodra de eerstvolgende kans zich voordoet: inzichtelijk maken dat zijn functioneren een loonsverhoging rechtvaardigt. Desondanks blijft voor Bob de kans groot dat hij in salaris achter blijft op Vincent. Eenmaal hoog ingestapt geeft je vaak blijvend een voorsprong. Meer tips hoe je zakelijk slim kunt optreden? Lees: Wees een hufter en maak carrière.

Tags: Ambitie en succes, Loopbaan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Mijn collega verdient meer dan ik. Wat nu?!'?