Tien signalen dat het tijd is voor ander werk

werk

Je gaat elke dag naar je werk. En je bent blij dat je werk hebt. Maar toch knaagt er iets. Ben je halverwege de dag al door je energie heen? Is werkplezier een verre herinnering? Dan is het misschien tijd voor een jobswitch. Deze tien signalen geven aan dat jij klaar bent om op te zoek te gaan naar ander werk.

1. Je bent humeurig

Het werk vreet al je energie weg en je werkplezier is ver te zoeken. Je voelt je ellendig en dat sijpelt door naar de buitenwereld: je bent snel geprikkeld, zowel op je werk als thuis.

2. Je sleept je naar je werk

De wekker gaat en je draait je nog even om. Uiteindelijk sta je met lood in de schoenen op en moet je je haasten om nog net op tijd op werk te arriveren.

3. Je lichaam spreekt

Hoofdpijn, rugpijn, maagklachten, concentratieproblemen en lusteloosheid: het zijn signalen van je lichaam dat het niet goed met je gaat. Tijd om naar je lijf te luisteren!

4. Je droomt niet meer

De meeste dromen zijn bedrog is je leuze. Beter dan dit wordt het niet, zo voelt het. Je denkt dat je droombaan niet bestaat. Fout! Soms is het gras echt groener aan de overkant.

5. Je leert niets bij

Geeft je werk je geen uitdaging meer? Leer je niets meer bij en heb je het gevoel dat je jezelf niet ontwikkelt? Dan sta je stil en is het hoogstwaarschijnlijk tijd voor een nieuwe baan.

6. Je passie is weg

Vind je je werk niet leuk meer of verveel je je dagelijks te pletter? Kun je je nauwelijks herinneren wanneer je voor het laatst echt met plezier aan een taak begon? Dan is de kans groot dat de passie verdwenen is.

7. Het bedrijf past niet (meer) bij jou

Geloof je niet in de idealen en doelstellingen van het bedrijf? Draait alles bijvoorbeeld om geld terwijl jij meer maatschappelijk betrokken bent? Vraag jezelf dan eens af of dit bedrijf (nog) wel bij je past.

8. Je werk voelt als tijdverspilling

Als je werk doet waar je de waarde niet van inziet, kan het gaan voelen als tijdverspilling. Maar je leven is kort en die verspilde tijd komt niet meer terug. Zoek een zinvolle baan!

9. Je leeft voor het weekend

Thank God it’s Friday! Elke vrijdag duik je opgelucht het weekend in. En elke zondagavond voel je de stress alweer opkomen: weer een hele werkweek voor de boeg. Herken je dit gevoel? Misschien ben je dan aan een jobswitch toe!

10. Je klaagt over je werk

Je baan, collega’s, werkgever: alles is negatief. Klagen hoort inmiddels bij je routine en je voelt dat je cynisch wordt. Je bent niet meer betrokken bij wat je doet en je vervreemdt van jezelf.

Durf de sprong te wagen

Herken je deze signalen? Vaak besef je wel dat je niet op je plek zit bij een baan, maar is het te spannend om de knoop door te hakken en ontslag te nemen. Het blijft een sprong in het onbekende: je weet wat je hebt en niet wat je krijgt. Dus stel je de beslissing uit en verzin je excuses.

De pijn moet groot genoeg zijn om uit je gouden kooi te breken. Ga je over je pijngrens, dan grijpt het leven soms voor jou in. Met een burn-out bijvoorbeeld. Heb je besloten dat het zo niet langer kan? Wil je je huidige werk anders invullen of op zoek gaan naar een nieuwe baan, intern of extern? Het e-book Mijn Switch – 7 stappen voor een succesvolle (loop)baanswitch kan je helpen.

Tags: Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Droombaan, Werkplezier en werkstress, What's next?, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Tien signalen dat het tijd is voor ander werk'?