Help! Ik krijg promotie

Wanneer je binnen een bedrijf of zelfs binnen een team van functie verandert, kan de worsteling om je eigen leiderschapsstijl te ontwikkelen soms voelen als het beklauteren van de Mount Everest. Hoe voorbereid of talentvol je ook bent, de klim zal niet makkelijk zijn.

Andere spelregels

Guy is een van de young professionals die ik als mentor begeleid. Hij is een bedrijfsjurist die binnenkort een promotie tot partner verwacht. Door zijn prestaties, ervaring en kennis is hij hier de perfecte kandidaat voor. Maar straks wordt hij op totaal andere criteria beoordeeld: het managen en leiden van een team. Er wordt dus van hem verwacht om uit te blinken op gebieden waarin hij weinig ervaring heeft: people skills. Dit kan frustrerend zijn als je jarenlang keihard gewerkt hebt om je kennis en reputatie binnen je vakgebied aan te scherpen. Plotseling ben je maar al te bewust van wat je aan vaardigheid en praktijkervaring mist. En dus ook van wat je nog niet onder controle hebt. Een lastige uitdaging.

Een promotie verandert meer dan je denkt

De verandering van medewerker naar manager of projectleider komt met verantwoordelijkheden en eisen die verder gaan dan het opstellen van een functiebeschrijving en een salarisverhoging. Focus en verantwoordelijkheden lijken vaak in korte tijd te veranderen. Het omgaan met mensen wordt opeens belangrijker dan de werkzaamheden zelf. Plotseling ben jij er verantwoordelijk voor dat de teamresultaten naar vooraf opgestelde doelen leiden.

Onzichtbare obstakels waar je mee te maken krijgt:

  • Werken met (en leiden van) mensen die misschien niet jouw waarden en werkethos delen;
  • Vaststellen van je positie en persoonlijke visie binnen de bedrijfscultuur en –politiek;
  • Balanceren tussen het managen en motiveren van je personeel;
  • Onvervalste autoriteit en vertrouwen weten te krijgen;
  • En het meest voor de hand liggend: het werk voor elkaar krijgen.

Dit kan best lastig zijn; voor iedereen, in elke onderneming.

Klimmen met een visie

Het is goed om jezelf eraan te herinneren dat bergbeklimmers geen bergen beklimmen omdat ze het moeten, maar omdat ze ervoor kiezen. Ze hebben een visie wie ze willen zijn wanneer ze hun doel bereiken. Dit kost moed, uithoudingsvermogen en hard werken.

Promotie_top_bereiken_careerwise_by_Michael_Mistretta.png

Ditzelfde geldt ook voor jouw promotie en voor jouw carrière. Je moet succes niet meten aan hoe hoog je klimt, maar aan hoe je jezelf tijdens dit proces ontwikkelt. Het gaat erom dat je een visie creëert over hoe je gezien wilt worden en wat voor leider je wilt zijn. En dat je jezelf daarna focust op het ontwikkelen van de skills die je nodig hebt om dit te bereiken. Op jouw eigen wijze!

Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Ken jezelf, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Help! Ik krijg promotie'?