fbpx

Mentorschap – de kickstart van je carrière

Floris Wolswijk behaalde een bachelor in Psychologie en is nu bezig aan zijn master Arbeids- & Organisatie Psychologie. Hij verdiept zich in mentorschap en loopt hiervoor stage bij Dwillo, een online mentoring community die studenten koppelt aan een professional. Volgens Floris kan het percentage young professionals wat ontevreden is met hun werk enorm omlaag door middel van de inzet van mentorschap. In drie tips legt hij uit waarom.

Begin januari las ik de uitslag van het Young Professional Onderzoek 2014:

67% van de jonge professionals in loondienst is niet tevreden met hun baan. Maar liefst 80% verwacht een baan te vinden buiten hun huidige organisatie.

Zoveel jonge mensen, zoveel ontevredenheid over hun huidige werkomgeving. Waar ligt dat aan, en misschien nog wel belangrijker, wat doe je er aan? Goede keuzes maken blijkt vaak lastig. Een mentor kan uitkomst bieden:

1. Mentorschap geeft overzicht in je keuzes

Een mentor heeft jaren geleden precies hetzelfde traject doorgelopen als jij. De keuzes die jij moet maken, bijvoorbeeld bij het vinden van een baan, blijven lastig maar zijn zeker niet uniek. Velen gingen jou voor – waaronder je mentor. Samen met je mentor stel je doelen vast en weeg je elke keuze op het gebied van studie of carrière nauwkeurig af.

2. Laat je inspireren – je mentor als voorbeeld

Vooral jij bent aan het woord. Je mentor is er om goed te luisteren en de juiste, prikkelende vragen te stellen. Bij de ‘Dwillo methode’ waar ik momenteel aan werk, kom je tot nieuwe inzichten door middel van guided learning of de zogenaamde Socratische methode. Een onderdeel hiervan is het levensverhaal van jouw mentor. Je zal vast niet precies dezelfde carrière gaan volgen, maar uit zijn loopbaanverhaal kun je veel dingen leren en inspiratie opdoen voor je eigen professionele pad.

3. Bouw een langdurige relatie en vergroot je netwerk

Door een mentorschap aan te gaan leer je niet alleen veel op professioneel gebied, ook leer je jouw mentor goed kennen. Vaak blijft een opgebouwde band ook na afloop van de afgesproken mentorschapperiode nog bestaan. Bovendien blijf je niet alleen je mentor spreken, maar heb je hiermee ook toegang tot zijn of haar netwerk. Je weet nooit wanneer dat van pas komt.

Vind een geschikte mentor

Kortom: voor studenten en young professionals met ambitie is mentorschap zeker iets om over na te denken. Oja, en tot slot maak ik natuurlijk graag nog even reclame voor mijn stagebedrijf Dwillo. Omdat wij geloven in de kracht van mentorschap bieden we een cool online platform waar verschillende universiteiten en bedrijven aan zijn gekoppeld. Het maakt mentorschap heel gemakkelijk. Check of jouw universiteit deelneemt en word of vind een mentor. Natuurlijk kan je ook gewoon zelf een mentor in je eigen netwerk zoeken.

Tags: ,
Whitepaper
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
Gerelateerd

Bekijk ook

Menu