Met meer plezier werken: Vind jouw genius zone

Met meer plezier werken Vind jouw genius zone-pexels-ono-kosuki-5999900

The only way to do great work is to love what you do – Steve Jobs. Makkelijker gezegd dan gedaan, denk je nu misschien. Maar er is een manier om echt met meer plezier te werken, je vervuld te voelen en te werken met meer gemak. Om dat te bereiken, is het belangrijk dat jij de meeste tijd doorbrengt in de genius zone. Ik vertel je in deze blog hoe je kunt bepalen in welke zone jij werkt, en hoe je meer in je genius zone kunt gaan werken.

Met meer plezier werken: zoek jouw genius zone

Er zijn vier verschillende zones waarin je kunt werken:

  • De onbekwaamheid zone
  • De bekwaamheid zone
  • De excellente zone
  • De genius zone

Misschien werk je op dit moment in alle vier de zones. Ik leg de verschillende zones uit en geef je tips over hoe jij meer in je genius zone kunt werken. En nee, je hoeft geen genie te zijn om daar te belanden!

De onbekwaamheid zone

Je werkt in deze zone wanneer je bezig bent met zaken waar je in het geheel niet goed in bent. Je weet dit waarschijnlijk heel goed zelf. Als je dit nog niet weet van jezelf, dan is dit een signaal: je besteedt heel veel tijd aan deze werkzaamheden, zonder dat je echt vooruit komt. Zo had ik pas een probleem met mijn online academy. Dat probeerde ik zelf op te lossen, het was immers mijn online leeromgeving die ik zelf had gemaakt. Na dagen zoeken en veel schelden, heb ik het opgegeven en hulp ingeschakeld. Binnen een halfuur (!) had iemand het probleem voor me opgelost. Herken je dit? Neem dan van mij aan, je kunt maar op één manier omgaan met de werkzaamheden uit deze zone: stoppen! Niet jíj moet dit doen, maar iemand anders. Iemand die daar wel blij van wordt en er ook nog eens goed in is.

De bekwaamheid zone

Werkzaamheden in deze zone gaan je makkelijk af. Jij bent hier goed in. Alleen kan iemand anders dit net zo goed als jij en vind jij de werkzaamheden niet leuk. Je wordt er niet blij van. Daarom kost het je veel energie. Het gaat je meer en meer tegenstaan om deze werkzaamheden te doen. Dit zijn werkzaamheden die je vaak gevraagd zullen worden omdat jij het zo goed kunt. Zo werd ik, toen ik bij een verandermanagement bureau werkte, door mijn collega’s vaak gevraagd om project management op me te nemen: deadlines bewaken, tijdlijnen in de gaten houden en zorgen dat iedereen op tijd zijn werk af had. Iets waar ik goed in ben, en wat dus ook altijd lukte. Maar, ik heb een hekel aan plannen. Dus dit was duidelijk werken in mijn bekwaamheid zone, iets wat veel energie kostte en wat ik nu niet meer doe. Ook niet als het me heel lief gevraagd wordt.

De excellente zone

Het grootste deel van jouw werkzaamheden bevindt zich waarschijnlijk in deze zone. Dit omdat de genius zone lastiger te bepalen is, en het ook lef vraagt om de stap te zetten naar die zone. De werkzaamheden in de excellente zone, daar ben je goed in én je vindt ze ook leuk om te doen. Alleen je krijgt er geen voldoening uit. Het gevoel van is dit het nou bekruipt je vaker dan je lief is. Je stopt dat weer weg, want je hebt toch niks te klagen? Je hebt werk waar je goed in bent, je krijgt ervoor betaalt, je vindt het ook nog leuk; dus wat wil je nog meer? Nou voldoening, en daardoor meer plezier in je werk – dat is wat je wilt. Dat is ook wat vaak een burn-out, of andere klachten, kan helpen voorkomen. Daarom wil jij liever in de genius zone werken.

De genius zone = Met meer plezier werken

Je hoeft geen genie te zijn om in deze zone te werken, en het voelt heel goed als jouw werkzaamheden zich voornamelijk hier afspelen. In deze zone doe je waar je echt goed in bent, je vindt het leuk én het geeft je voldoening. Je voelt dat je echt een bijdrage levert. Je behoudt je energie, want dit werk gaat je zo makkelijk af, dit mag je eigenlijk geen werken noemen. Waarschijnlijk zou je dit werk wel altijd kunnen doen, zelfs als je er niet voor betaald wordt. Dat is pas echt met meer plezier werken, en hier had Steve Jobs het over. Daarom raad ik je aan om te bekijken wat jouw genius zone is; en stappen te nemen om daar het merendeel van jouw werk in te laten plaatsvinden.

Hoe vind ik mijn genius zone?

Het vinden van jouw genius zone kan eenvoudig zijn, als je weet waar jij echt heel goed in bent. Als je hier meer over wilt weten, dan raad ik je aan het boek The Big Leap van Gay Hendricks te lezen. Gay beschrijft alle zones en hoe je deze kunt bepalen voor jezelf. Vervolgens kun jij je werk zoveel mogelijk aanpassen, zodat je zoveel mogelijk tijd besteedt aan jouw genius zone. Om aanpassingen in je werk voor elkaar te krijgen, is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in welke werkzaamheden je allemaal doet en in welke zone deze vallen. Als je dat hebt bepaald, bekijk je wat je zou willen veranderen om meer in jouw genius zone te kunnen werken. Als er veel werkzaamheden zijn in jouw zone van onbekwaamheid, wie kan die van je overnemen? Of kun je er in het geheel mee stoppen? Zo ga je al jouw werkzaamheden langs en maak je een plan. Dit is jobcrafting. Je creëert jouw ideale job door te focussen op de taken waar je goed in bent, en de andere ruil je met collega’s. Vind je het lastig, dan raad ik je aan om samen met een coach te werken.

Tags: , , , , ,
Vraag van de maand
Ik vind het moeilijk als ik niet voldoe aan mijn eigen verwachtingen.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Met meer plezier werken: Vind jouw genius zone'?