Ga je loopbaandip te lijf

Afgelopen weekend ben ik de straat op gegaan in Rotterdam. Ik heb willekeurig dertig mensen aangesproken over hun loopbaan. Dit leverde veel interessante inzichten op. Eén van mijn gesprekken was typerend:
“Het is niet geweldig op mijn werk, maar in deze onzekere tijd blijf ik toch liever waar ik nu zit. Op mijn werk rommelt het, heel vervelend. Maar ja, ik heb een vaste baan en anders begin je toch weer met een tijdelijk contract en een proeftijd. Ik heb een hypotheek en bij het bedrijf van mijn partner dreigen er ontslagen te vallen. Dus ik probeer de weekends leuke dingen te doen en verder niet al te veel aan mijn werk te denken.”

Het viel me op dat de meeste mensen al heel lang bij hun huidige werkgever werkten óf dat ze steeds van de ene in de andere baan gerold waren. In veel van de gesprekken kwam het woord ‘loopbaandip’  voorbij.

Ik ben door deze straatinterviews erg geinspireerd geraakt.  Zit jij ook in een ‘loopbaandip’, ga dan eens aan de slag met deze tips;

1. Durf je angsten en dromen serieus te nemen

Gedachten en gevoelens laten zich niet wegduwen. Als ze geen aandacht krijgen komen ze ons steeds weer lastig vallen in (dag)dromen. Onderzoek hoe jij aan de slag kunt met jouw gedachten en gevoelens.

2. Als je weet wat je wilt, is er meer mogelijk, zelfs in je huidige baan

Als ik mensen coach die nog werk hebben, dan blijkt vaak dat er binnen het huidige werk veel meer mogelijk is dan ze denken. Andere projecten, andere klanten, een andere methode van werken, een andere manier van in het werk staan. Ga eens praten met je leidinggevende en bespreek de mogelijkheden.

3. Selectieve perceptie: zie de baan van je dromen

Als je weet wat je wilt, dan zie je eerder de baan van je dromen voorbij komen. Puur omdat je iets alerter bent. Zorg dus dat je weet wat je wilt.

4. Bouw je sollicitatieconditie op

Als die droombaan langskomt is het handig als jouw CV en LinkedIn profiel al op orde zijn. Ga aan de slag met je CV en profiel en investeer in je netwerk. Ook is het belangrijk dat je hebt gereflecteerd op je ervaringen en met gezonde mentale afstand kunt vertellen over je huidige baan.

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, Drijfveren, Loopbaan, Oriënteren, Personal Branding, Scoor die baan, Solliciteren, Talent en passie
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ga je loopbaandip te lijf'?