Ondernemer worden: 5 praktische tips voor een vliegende start als Young Professional

Ondernemer worden, net als veel andere Young Professionals heb je er misschien wel eens over nagedacht. Je hebt veel vrijheid, verantwoordelijkheid en de wereld ligt aan je voeten. Ook kun je er een aardige boterham mee verdienen, als je het goed doet. Maar hoe start je met plezier en succes? Vijf praktische tips.

1. Doe het niet alleen

Je hebt officieel een ‘eenmanszaak’, maar je kunt niet succesvol en leuk starten zonder betrokkenheid van andere mensen. Behalve uiteraard je klanten, is het noodzakelijk om een kleine groep mensen bij jouw plannen te betrekken. Spreek elke maand met mede ondernemers af om je voortgang en doelen te bespreken. Vraag om feedback op jouw nieuwe geniale idee, of start met een kleine groep van drie gelijkgestemden.

2. Bouw systemen

Als zelfstandig ondernemer zul je alles moeten doen. Je bent nu tenslotte je eigen uitvoerder, manager en secretaresse. Je zult onwijs veel moeten nadenken en doen. Bouw regels in om het jezelf gemakkelijk te maken. Plan vaste dagen in voor specifieke werkzaamheden. Vrijdagmiddag evalueer je de week en doe je de administratie. In de ochtend bouw je aan je bedrijf. ’s Middags spreek je met klanten en partners af. Hoe helderder jouw afspraken met jezelf, hoe meer vrijheid en rust.

3. Begin klein

Wil je mensen gaan coachen? Begin met de buurvrouw. Probeer je time-management training uit op je voetbalteam. Maak een papieren versie van je gave app en leg hem voor aan je oma. Als zij het snapt maak je het echt. Begin zo klein mogelijk en werk van daaruit verder. Je hebt maar één klant nodig om te beginnen, of doe het gratis om te leren.

4. Verdien geld

In het begin wil je genoeg geld verdienen om van te kunnen leven. Het maakt niet uit waar het geld vandaan komt. Houd je parttime baan aan, ga je autoverzekering vergelijken en start met twee dagen in de week. Ga overdag aan de slag en tap ’s avonds biertjes in het buurtcafé. Zo bouw je langzaam aan je onderneming. Later wil je leven van jouw geniale idee, maar in het begin wil je vooral veel leren.

5. Help andere mensen

Andere mensen helpen is de enige manier om geld te verdienen. Vraag jezelf altijd af: Wie help ik hiermee? Wat is de toegevoegde waarde van mijn product of dienst? Coaching helpt mensen van A naar B. Een app maakt een vervelende taak makkelijker of leuker. Een kunstwerk helpt mensen even te ontsnappen uit de werkelijkheid en deze beter te begrijpen. Jouw taak is om te ontdekken hoe jouw product of dienst andere mensen helpt en dit helder te communiceren.

Het gaat niet alleen over jouw onderneming.

Hoe gaaf, cool en spannend jouw ondernemingsavontuur ook is. Jouw vrienden en familie hebben ook tijd, energie en liefde nodig. Er komt een moment dat jij ze harder nodig hebt dan je denkt. Succes!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Geld.nl

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Ken jezelf, Loopbaan, Ondernemerschap, Oriënteren, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ondernemer worden: 5 praktische tips voor een vliegende start als Young Professional'?