Wat doet dit bedrijf eigenlijk?
Je hoeft echt niet alle ins en outs van het bedrijf te kennen, maar tijdens een sollicitatiegesprek wordt toch echt verondersteld dat je minimaal de website hebt bekeken. Niet weten wat het bedrijf eigenlijk doet komt onvoorbereid, ongemotiveerd en zelfs lui over.
Mijn oude baas is een %$#*%!
Praat tijdens een sollicitatiegesprek nooit, maar dan ook nooit, negatief over een vorige baas of werkgever. Hoe vervelend de omstandigheden ook waren en hoe zeer jij in je recht staat. Zodra je laat weten dat er onenigheid was, gaan er bij je gesprekspartner rode vlaggen omhoog. Hij of zij zal gaan twijfelen, want: is dit iemand die niet goed kan samenwerken? Kan hijzij eigenlijk wel voor een baas werken?
De feestcommissie is helemaal mijn ding!
Hoe enthousiast je ook over de jaarlijkse bedrijfsuitjes, voetbaltoernooien en vrijdagmiddagborrels bent, begin niet over activiteiten die niets met de baan te maken hebben. Straks denken ze nog dat je eigenlijk enthousiaster bent voor alles wat er naast het werk gebeurt.
Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?
Het is not done om tijdens de eerste gesprekken al over de werktijden, het salaris of de leaseauto te beginnen. In dit stadium gaat het over jouw geschiktheid en enthousiasme voor de baan. Met deze opmerking kom je berekenend en bepaald niet bevlogen over.
Ik ben een perfectionist
Zelfs als het waar is, is dit zo’n cliché dat je gesprekspartner er waarschijnlijk vanuit gaat dat je onoprecht (of in elk geval niet creatief) bent. Kortom, bedenk eens wat nieuws!
Ik heb geen vragen
Besef dat je straks minimaal vijf dagen per week en acht uur per dag bij deze werkgever gaat doorbrengen. Dan heb je helemaal niets te vragen over de baan, de afdeling, je collega’s of de cultuur van het bedrijf? Geen vragen is voor je gesprekspartner een signaal dat je niet erg gemotiveerd bent voor de baan in kwestie. Zie ook: 10 vragen die jij de recruiter kan stellen.
Sorry dat ik laat ben
Te laat komen geeft je gesprekspartner de indruk dat je waarschijnlijk ook te laat gaat komen bij de directeur, klanten en andere belangrijke relaties. Dus, doe wat nodig is om op tijd te komen! Plan dat je zo’n 45-30 minuten te vroeg bent. Wacht wanneer nodig even in een broodjeszaak om de hoek: het komt namelijk ook onprofessioneel over om je veel te vroeg voor een afspraak te melden.
Ik heb deze baan hard nodig
Zelfs als het waar is, komt het hopeloos en naïef over om dat tijdens een sollicitatiegesprek te zeggen. Een werkgever is immers op zoek naar de beste man of vrouw voor de baan en niet naar degene die de baan het hardst nodig heeft.Ga jij binnenkort solliciteren? Een goede voorbereiding is het halve werk! Lees meer sollicitatietips of ga direct naar 50 meest gemaakte sollicitatiefouten en 4 tips voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek.