Wel of geen foto op je cv?

Moet je wel of geen foto op je cv zetten? De meningen hierover zijn verdeeld. Sommige recruiters vinden het toegevoegde waarde hebben, andere recruiters zijn pertinent tegen. Als algemene regel kan je aanhouden dat een pasfoto toegevoegde waarde heeft als het relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Zijn er veel klantcontacten in de functie waarop je solliciteert? Overweeg dan om een professionele pasfoto op te nemen.

Voordelen van een foto op je cv

Hieronder zetten we op een rijtje wat de voor- en nadelen zijn van het opnemen van een foto op je cv. De NVP sollicitatiecode is hierover in ieder geval duidelijk: het is niet verplicht.

  • Personal branding Een goede foto draagt bij aan je personal brand. De ontvanger van je curriculum vitae krijgt meteen een beeld van je en dit beeld kan bijdragen aan je personal brand.
  • Je kunt je representatieve kant laten zien Solliciteer je op een functie waarbij je veel contacten met klanten hebt dan is je uiterlijk van belang voor de functie die je gaat vervullen. In deze gevallen kan je met een goede, professionele foto al laten zien dat jij een representatief voorkomen hebt. Let op: een professionele foto is geen foto waarop je, onder het genot van veel alcohol, dansend op een bar in Chersonissos te zien bent.
  • De recruiter zal je sneller onthouden Een foto maakt je cv persoonlijker en hierdoor onthouden recruiters je sneller. De kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek neemt hierdoor toe. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de inhoud van je cv ook van voldoende kwaliteit is. Een goede foto alléén zal nooit voldoende zijn om uitgenodigd worden.

Nadelen van een foto op je cv

  • Je foto kan een te grote rol gaan spelen Omdat beelden altijd vrij krachtig zijn kan het gebeuren dat je foto in de beoordeling van je cv een te grote rol gaat spelen. De inhoud van je cv kan hierdoor ondergesneeuwd raken.
  • Een oppervlakkige uitstraling Door een pasfoto op te nemen geef je aan dat je het niet erg vindt om op je uiterlijk beoordeeld te worden. Sommige recruiters kunnen dit als oppervlakkig opvatten. Het opnemen van een pasfoto kan dan afleiden van de inhoud van je curriculum vitae.

Conclusie

Een pasklaar antwoord op de vraag of je een pasfoto moet opnemen in je cv is moeilijk te geven. Maak zelf een afweging en neem in deze afweging de functie waarop je solliciteert en bovenstaande voor- en nadelen mee. Wat vinden jullie: wel of geen pasfoto in je cv?


Dit artikel is een bijdrage van de cv-experts van Lifebrander.nl

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer…
Tags: Ambitie en succes, Loopbaan, Personal Branding, Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wel of geen foto op je cv?'?