Nooit meer koffie halen voor je collega’s: gun ze een micropauze

Micropauze

Ben jij iemand die graag koffie meeneemt voor je collega’s? Misschien doe je dat na het lezen van dit artikel niet meer. Op het moment dat je koffie meeneemt voor je collega beroof je hem of haar van een nuttig wandelingetje naar de koffieautomaat. In een artikel van NRC staat namelijk dat elk moment dat je op kunt staan een kans is om even op te laden. Dit worden ook wel micropauzes genoemd. Ze werken als volgt: door een korte pauze van een paar minuten zorg je voor meer concentratie op het werk.

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt het nut van micropauzes

Neurowetenschapper Marcia Goddard zweert bij de positieve werking van micropauzes. Haar advies is om na elk uur werken een pauze te nemen, omdat na ongeveer veertig minuten je aandacht begint te verslappen en je productiviteit minder wordt. Met een korte pauze reset je je brein. Een pauze van ongeveer vijf minuten is al voldoende om je hoofd tot rust te laten komen. Je herkent het wel: je maakt een wandelingetje en opeens vindt je de oplossing voor een probleem wél.

Geen pauze betekent kans op burn-out

Volgens Goddard is het altijd nodig om pauze te nemen. Ook als je net lekker aan het werk bent. Het overslaan van pauzes kan op korte termijn  vervelend zijn, maar  op langere termijn vergroot je de kans op klachten als een burn-out. Bij hard werken maken je hersenen namelijk stofjes aan die een stressgevoel opwekken. Daarmee blijf je scherp, maar na langere tijd gaan die stressgevoelens niet meer weg.

Laat je telefoon liggen

Een micropauze staat of valt bij hoe je deze inricht. Het werkt het beste om even op te staan van je bureau en in beweging te komen. Van een kort moment lichaamsbeweging rusten je hersenen beter uit dan van andere activiteiten. De grootste valkuil tijdens de pauze is je smartphone; die kun je beter laten liggen als je opstaat. Als je op je telefoon kijkt ben je namelijk nog steeds bezig met informatie verwerken.

Tip voor je volgende pauze

Neem je collega in het vervolg dus gezellig mee voor dat wandelingetje naar de koffieautomaat. Op deze manier zorgen jullie nog steeds voor elkaar: de pauze is een stuk gezelliger en jullie beiden zijn weer opgeladen voor het volgende uur concentreren.

Tags: Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Nooit meer koffie halen voor je collega’s: gun ze een micropauze'?