Hoe vaak hoor jij dat nare stemmetje in je hoofd dat te pas en te onpas tegen je zegt: Ik ben niet goed genoeg, niet slim genoeg, niet aantrekkelijk genoeg, etc.? Juist! Dat stemmetje met belemmerende overtuigingen zorgt ervoor dat je niet in actie komt, waardoor je je dromen niet waar maakt. Dat stemmetje zit ingebakken in ons systeem. Helaas ben ik daar zelf geen uitzondering op.
Leer opnieuw denken
Belemmerende overtuigingen zijn meestal diepgewortelde gedachten, overtuigingen die zich herhalen en op verschillende momenten terugkomen. Doordat deze gedachten zo diepgeworteld zijn is het lastig ze aan te pakken. Om ervan af te komen kan je jezelf een nieuwe manier van denken aanleren, waardoor op den duur deze overtuigingen aan kracht verliezen.
Vier vragen
Het boek ‘Vier vragen die je leven veranderen’ van Byron Katie heeft mijn leven veranderd. Het mooie van dit boek is dat het heel concreet en direct toepasbaar is. Katie schetst een eenvoudige en effectieve manier om niet langer tegengehouden te worden door de belemmerende gedachten die dat nare stemmetje in je oor fluistert. Met de vier stappen van Byron Katie kun je snel zelf aan de slag:
1. Is het waar? Kun je absoluut weten dat het waar is?
Stel jezelf de vraag ‘is het waar wat het stemmetje zegt?’ En weet je 100% zeker, zonder enige twijfel, dat het waar is? In eerste instantie zul je al snel zeggen dat het inderdaad waar is. Neem langer de tijd om er bij stil te staan en te voelen of het echt waar is. Dan weet je dat het niet 100% zeker waar is.
2. Wat gebeurt er, wanneer je in die gedachte gelooft?
Welke prijs betaal jij voor het hebben van deze gedachten? Hoe belemmert het vasthouden aan de gedachte jou en geeft hij je het gevoel dat je niet de moeite waard bent? Welke prijs betaal je in je relatie, in je succes, in je zelfvertrouwen, in je geluk? Schrijf het eens voor jezelf op.
3. Wie zou ik zijn zonder deze gedachte?
Stel je voor dat je deze gedachte niet zou hebben. Wie zou jij zijn zonder de gedachte: “Ik ben niet de moeite waard?” Het antwoord is verhelderend; Je zou een waardevol iemand zijn in deze maatschappij, omdat jij je kennis, ideeën en inzichten met anderen deelt. Je zou vrij en bevrijd zijn.
4. Zou het omgekeerde ook waar kunnen zijn?
In deze stap draai je overtuigingen om en kom je erachter dat de omgekeerde overtuiging net zo waar is, juist nog meer waar kan zijn. “Ik ben niet de moeite waard” wordt dan “Ik ben wel de moeite waard.” Hoe kun je manieren vinden om jezelf ervan te overtuigen dat dit wél waar is? Weet dat je eerst weerstand zult voelen tegen de nieuwe, positieve gedachte. Je moet er aan wennen.
Doorbreek het patroon
Als je jezelf deze vier vragen stelt, zul je merken dat het tegenovergestelde net zo goed waar is. Ga op zoek naar een aantal voorbeelden die bewijzen dat jij de moeite waard bent. Misschien ben je heel goed in het luisteren en helpen van andere mensen of ben je heel goed in het maken van presentaties. Deze voorbeelden hoeven niet uit je werk te komen, maar ook (of juist) uit je privéleven.
De kracht van het omkeren
De vierde en laatste vraag is voor mij de meest krachtige van allemaal. Er is altijd een manier om je overtuiging om te keren. Dit heeft invloed op je gedachten en je zult zien dat de belemmerende overtuiging niet zo waar is als je altijd dacht dat hij was.
Doorloop zelf de stappen eens
Je zult versteld staan van het resultaat. Je ontdekt dat dat nare stemmetje niet de waarheid vertelt maar illusie is, die jij als waarheid ziet. Het kost je energie, enthousiasme en levenskracht, terwijl dat dus helemaal niet nodig is.