Zomergeluk – Waarom we bang zijn dat het morgen gaat regenen

zomergeluk fietsen naar je werk

De zomer is nu officieel aangebroken. De autoreply’s in het bedrijfsleven staan aan, kinderen (en ouders!) hebben de laatste schooldagen achter de rug en de buurman zit lekker thuis in de zon te werken. In de schaduw van mijn parasol mijmer ik over mijn naderende zomerstop en hoe blij ik daar altijd van word. Eindelijk tijd om mezelf los te koppelen, even stil te staan en met de dag mee te bewegen, gewoon zoals het komt. Een paar heerlijke weken vol zomergeluk.

Sinds de dag dat de zon begon te schijnen

De zomerstop is altijd mijn favoriet geweest. Voor mij is het een periode om naartoe te werken en naar uit te kijken. De zon, de vrijheid, het gevoel van warm zand tussen mijn tenen. Ook dit jaar keek ik ernaar uit. Maar terwijl ik me verheugde op deze periode van rust was mijn zomergeluk eigenlijk al maanden geleden begonnen. Om precies te zijn: sinds de dag dat de zon begon te schijnen en niet meer stopte.

Simpel zomergeluk, lekker zonder jas

Het besef kwam pas veel later maar ik zat er toen al middenin. Ik weet het moment nog precies, het was ergens in mei. Ik zat rond een uur of zeven ’s ochtends op de fiets op weg naar het station. Ineens besefte ik tot mijn verbazing dat ik zonder jas kon fietsen. En dat dit eigenlijk al dagen achter elkaar het geval was. Of misschien zelfs al weken achter elkaar? Ik wist het niet precies. Wat ik wel wist, is dat het al eeuwen zonnig was. En daardoor voelde ik me onbewust al een tijd heel gelukkig. Ik verbaasde me over mijn eigen verbazing. Had ik het echt nu pas door dat ik me al heel lang in dit warme geluk wentelde?

Krampachtig vasthouden? Laat toch los!

De dagen die volgden waren angstaanjagend. Want zodra ik me ervan bewust was dat mijn leven zich met geluk had gevuld kwam ook het besef dat ik dit geluk weer kwijt kon raken. Een week lang dacht ik elke ochtend: het gaat vandaag vast regenen. Volgens een boeddhistische wijsheid vrezen wij mensen ons eigen lijden het meest. Wanneer we geluk vinden proberen we het vast te houden. Krampachtig, in de veronderstelling dat het leven maakbaar is en dat we zelf ons geluk kunnen beïnvloeden. Terwijl we juist zo ongelukkig worden van dat krampachtige vasthouden.

Mijn angst bleek ongegrond. Het bleef mooi, dag in dag uit. Wanneer het even regende kwam de zon snel weer terug. Keer op keer liet ik me verrassen. Wat een heerlijk zomergeluk. Het komt en gaat en soms duurt het er langer dan je dacht. Geniet ervan omdat het kan!

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zomergeluk – Waarom we bang zijn dat het morgen gaat regenen'?