De hele dag door neem je beslissingen. De één belangrijker dan de ander, maar je brein is bij elke keuze actief: groene thee of rooibos? De lift of de trap? Je baan houden of toch gaan solliciteren? Keuzes maken is de grootste uitdaging voor millennials. Niet omdat ze niet kunnen kiezen. Maar omdat er nog nooit zoveel keus was.
Weten wat je wilt
Daar draait zo ongeveer je hele leven om. Al voordat je op school zit, word je continu gevraagd: wat wil je worden? En als je jouw diploma op zak hebt en je hebt die felbegeerde baan, denk je: is dit het? Had ik misschien toch psychologie moeten studeren? Of hoe zou het zijn om op het platteland te wonen? Het liefst zou je alles uit willen proberen om dan een keuze te maken.
Twijfel kost energie
Twijfelen, halve keuzes maken en beslissingen uitstellen is het resultaat. Of moedig een beslissing maken, maar je vervolgens nog maanden afvragen: wat als ik dat andere gekozen had… Je voelt het al: dat kost bakken energie. En het vreet geluk. Als je een keuze maakt en de andere opties daarna loslaat, sta je in je kracht. Hier heb je voor gekozen, hier ga je voor. Met als resultaat:
- Rust in je hoofd
- Zelfvertrouwen
- Meer motivatie én tijd voor de keuze die je gemaakt hebt
- En dat leidt tot: meer geluk
Waarom kiezen we niet gewoon
Waarom kiezen we dan niet gewoon? Heel simpel: we willen alles. Een mooi koophuis, een stoere auto, een partner, kinderen, reizen, een gave baan, lekker sporten, een gezellig sociaal leven en een opleiding of cursus. En het pijnlijke is: dat kan niet. Het probleem is dat het door social media lijkt alsof het wel kan. Die heeft een nieuwe auto, zij is manager geworden, een ander post een schitterende foto van een Bounty-strand. En elke post zegt: dit had jij ook kunnen hebben als je andere keuzes had gemaakt. En daar zit je dan, in je joggingbroek op de bank terwijl er eigenlijk gestofzuigd moet worden. Voor het gemak vergeet je brein dat die posts van tientallen verschillende mensen komen en niemand alles tegelijk heeft.
Niet alles kan
Oké, alles kan dus niet. Dat klinkt negatief. Wat nu als je tegen jezelf zegt: ik hoef niet alles. Dat klinkt toch al veel beter, terwijl het niet minder waar is. Je hoeft je geen slag in de rondte te werken om alle ballen in de lucht te houden. Want: word je daar nu echt gelukkig van?
Kiezen is bevrijdend
Kiezen is moeilijk, want het voelt als verlies. Je hebt tien opties, maar je kan er maar drie kiezen. Dus verlies je zeven geweldige kansen, alarmeert je brein. En je voelt je verdrietig en ongelukkig. Maar de werkelijkheid is: als je niet kiest, heb je tien geweldige kansen waarvan je er niet één benut omdat je je aandacht over tien dingen moet verdelen. Kies je bewust voor drie dingen, dan laat je inderdaad zeven opties gaan, waardóór je genoeg aandacht kan geven aan de drie gekozen opties en je ongekende mogelijkheden ontdekt. Keuzes maken activeert je.
Ongekende mogelijkheden
In mijn geval zijn mijn drie gekozen opties: mijn gezin, werk en studie. En ja, dat betekent dat we voorlopig in een huurhuis wonen, rondrijden in een Twingo die met ducktape aan elkaar hangt en geen maanden op reis gaan. Maar is dat zo erg? Dit levert kiezen mij op:
- Ik hoef niet van hot naar her te rennen
- Of te stressen of ik alles wel volhoud
- Ik heb genoeg tijd voor mijn gezin
- En ik heb ruimte in mijn hoofd voor nieuwe ideeën op mijn werk
- Elke week genoeg tijd voor mijn studie
- Vooral: rust – rust – rust
- En het fijne gevoel: hier ga ik voor, hier heb ik voor gekozen, dit ben ik
Wat zijn jouw drie belangrijkste dingen waar je eigenlijk echt voor wilt gaan? Doe het!