Durf jij te investeren in jezelf?

investeren in jezelf

Uit ervaring weet ik dat het soms best spannend kan zijn om veel geld, tijd en energie te investeren in jezelf en in je ontwikkeling. Bijvoorbeeld omdat je:

 1. Niet weet of de investering je inhoudelijk voldoende oplevert (of überhaupt iets wat je specifiek oplevert)
 2. Vindt dat het veel geld kost en je niet weet of je dit terugverdient
 3. Niemand kent die er ervaring mee heeft en je er iets over kan vertellen
 4. Denkt dat anderen je egoïstisch zullen vinden als je (veel) geld in je eigen ontwikkeling steekt
 5. Zelf vindt dat je egoïstisch bent door in jezelf te investeren/focus op jezelf te leggen
 6. Je schuldig voelt naar anderen aan wie je de tijd niet kunt besteden

Het onbekende

Zelf stond ik een tijdje terug voor die keuze:

Ga ik opnieuw een groot bedrag investeren in mijn groei als mens, coach en ondernemer? Of niet?

Het ging om een online opleiding bij de Amerikaanse bestseller-auteur, spreker en leraar Gabrielle Bernstein. Duizend twijfels en vragen kwamen bij me op. Wat als ik niets nieuws leer? Moet ik dit nu wel doen als startende ondernemer, zo’n grote uitgave? Ik heb afgelopen jaren al zoveel tijd en geld geïnvesteerd in trainingen, boeken, opleidingen en coaching, waarom dit erbij? Ik was duidelijk bang voor het onbekende. En mijn verstand stelde – terecht – ook kritische vragen.

Hoe ik uiteindelijk tot mijn keuze kwam

Toen begon ik mezelf de logische vragen te stellen. Heb ik het echt nodig? Haal ik het er op een of andere manier weer uit? Dat hoeft niet altijd in geld te zijn, het kan zich ook in een groeiproces terugbetalen. Is dit het goede moment? Wie zou me hierover kunnen adviseren? Wie uit mijn netwerk kent Gabby Bernstein al beter dan ik haar ken? Moet ik dit nú doen?

Het nam de angst die ik voelde nog niet compleet weg. Die angst bestond opmerkelijk genoeg pal naast de positieve opwinding die ik voelde over de opleiding.

Wandel-meditatie

Eigenlijk grappig dat het onbekende dag en nacht op onze stoep staat en we toch steeds die denkbeeldige controle willen uitoefenen. Vaak gaan we dan alleen op ons hoofd af. Rationele argumenten, voors en tegens bedenken. Angst kan ons er zowel van weerhouden slechte als goede stappen te zetten. Die angst geef ik de ruimte om er te zijn maar ik probeer ook heel bewust de angst en argumenten niet als (enige) leidraad te gebruiken voor het maken van mijn keuze.

Dus ging ik wandelen. Het was een zwoele zomeravond; bijna nacht. Ik moest het laten bezinken, en ruimte creëren om uit mijn hoofd en meer in mijn hele lichaam te zakken. Dat lijf dat eigenlijk alles weet. Wandelen helpt me altijd hierbij. Noem het een soort wandel-meditatie.

De waarde van lichaam, lijf en intuïtie

Al wandelend kwam er naast de angst ook iets anders op, namelijk opwinding over die opleiding. Tintelingen in mijn geest zeiden: Dit is goed. Dit is de juiste stap. Dat waren de woorden van die zachte stem; de intuïtie. Het is tijd om verder te gaan. Tijd om meer mensen te kunnen helpen met je werk, en je eigen geleerde lessen. Maar voordat je weidser kunt gaan, moet je eerst zelf nog wat dingen leren. Loslaten.

Dit was waar en dit gevoel was uiteindelijk sterker dan de angst. Ik besloot het dus te doen. Al in het begin van de training voelde ik hoe sterk ik in beweging kwam. De transformatie waar ik naar verlangde was in gang gezet. Gelukkig heb ik ontzettend veel geleerd, en heb ik nooit spijt gekregen van de investering. Ook was er een fijne Facebook-groep vol deelnemende ondernemers (ook op het gebied van persoonlijke groei) verbonden aan de training. Ik heb veel geleerd, kunnen delen en supporten.

Wat de investering me opleverde

Door deel te nemen aan het programma van Gabby kreeg ik veel meer rust en vertrouwen in mijn ondernemerschap en mijn persoonlijke missie. Ik leerde bijvoorbeeld moeiteloos ondernemen. De angst dat ik uiteindelijk niet succesvol genoeg zou zijn als ondernemer werd minder. Ik leerde hoe ik keer op keer weer kan intunen op mijn hogere doel, op liefde en op de wijsheid van de bron waar we vandaan komen.

Het is een spiritueel programma maar met twee voeten bijzonder stevig op de grond; zoals ik zelf spiritualiteit het liefste zie. Ook kreeg ik handige tools om online programma’s te maken, mijn doelgroep te vinden en de hoofdboodschap te ontdekken die ik uit wil sturen in de wereld. Dat waar mensen voor terecht kunnen bij me.

Wat ik wil leren aan anderen is hoe je thuiskomt bij jezelf. Hoe je exponentieel veel meer kunt genieten van het leven als je weet hoe je thuis kunt komen bij jezelf. De rust, de liefde en de constante stroom van een zacht soort plezier waarvandaan je alles in je leven doet. Het is zo heerlijk en je kunt er altijd naar terug! Dat wil ik mensen die ernaar verlangen leren.

Zo investeer je in jezelf

Investeren in jezelf kan natuurlijk op allerlei manieren. Je kan bijvoorbeeld:

 1. Extra tijd besteden aan ontspanning (als je voelt dat je teveel onder spanning hebt gestaan)
 2. Meer tijd vrijmaken om alleen te zijn (als je (te)veel onder de mensen bent geweest)
 3. Een cursus bijwonen om iets nieuws te leren (als je verlangt naar nieuwe dingen leren)
 4. Een coachingssessie- of traject nemen (wanneer je ergens tegenaan loopt dat je nog niet op kon lossen)
 5. Een mooi, inspirerend boek kopen (wanneer je gewoon té lang je geest niet hebt gevoed met inspiratie)
 6. Een reis maken (die je al heel lang wilde maken, maar wat er steeds niet van kwam)
 7. Je retraite boeken

Zo zijn er nog talloze manieren waarop je in jezelf kunt investeren. Maar hoe kom je er nou achter wat je nu nodig hebt? Wat past bij jou? Wat gaat je verder helpen? Hoe bepaal je welke investering in jezelf het beste bij je past?

De keuze maken

Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Neem de tijd om te aarden en stel jezelf dan de vraag: Waar heb ik nú echt behoefte aan? Wat zou me nu echt verder helpen? Stel jezelf open voor de antwoorden die in je opkomen. Het kan werkelijk van alles zijn. Kleine dingen, grote dingen. Verwelkom je ideeën en geef er vooral geen kritiek op. Dat dooft het vuur van inspiratie enorm namelijk.

En als er niet direct iets opkomt: wees niet getreurd en probeer het vooral niet af te dwingen. Laat het dan voor nu los en ga juist iets heel anders doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het onderbewuste een veel grotere denkcapaciteit heeft dan je bewuste. Als je het onderbewuste een vraag stelt en het vervolgens de tijd geeft, valt je op het juiste moment een idee in. Dit kan de eerste stap in de groeirichting worden! Als je aan zo’n zelfonderzoek wil beginnen kan je bijvoorbeeld Het slimme onbewuste van Ap Dijksterhuis lezen.

Stap over de beren op de weg

Als voor jou duidelijk is geworden waar je behoefte op dit moment ligt, kijk dan eens of je die wens waarheid kunt maken. Wat heb je nodig om dit te kunnen realiseren, om dit te kunnen investeren in jezelf? Nog wat tijd om erover na te denken? Een goed gesprek erover met je partner? Kijken of het financieel haalbaar is? Een stappenplan? Een maandje vrij? Akkoord van je werkgever? Kun je vandaag een eerste kleine stap zetten?

Het kan heel goed zijn dat het volgende gebeurt. Stel voor, je hebt een korte meditatie gedaan en je krijgt een idee van de volgende stap. Maar nog voor je goed en wel hebt kunnen genieten van dit leuke idee, komt dat kritische stemmetje boven. Beren op de weg! De kritische stem bedenkt van alles om je wensen en plannen direct te elimineren. Als je dit weet, heb je een keuze. Je neemt de beren mee aan een touwtje, en gaat samen op onderzoek uit en verkent de mogelijkheden. Als je het lef hebt om voor het laatste te kiezen, dan kies je voor de constructieve manier. Het verkennen van, en denken in mogelijkheden. Gefeliciteerd, dat is een belangrijke stap!

Visualiseer de toekomst

Stel je dan eens voor dat er geen beperkingen waren. Niet in tijd, in geld, vooropleiding, etc. Stel: het kon gewoon. Hoe zou het dan voor je vóélen om die cursus te doen? Wat zou het voor je betekenen? Neem even de tijd om stil te staan bij dit gevoel. En vraag jezelf: Zou ik dit echt graag willen. Als het antwoord daarop ja is, kijk dan verder naar de mogelijkheden.

Persoonlijke groei = priceless!

Het mooie is dat financieel investeren in jezelf, en in zoiets, misschien spannend en niet altijd (direct) haalbaar is maar het zich op zoveel manieren terugbetaalt. Voor je plezier in je eigen leven, voor innerlijke rust, voor inspiratie en nieuwe plannen. Voor doen wat echt bij je past. Om dat wat niet meer werkt los te laten. Om jezelf meer te gunnen. Van jezelf houden. Maar ook iedereen in jouw buurt heeft er baat bij. Als jij je licht meer en meer durft te laten schijnen, geef je anderen de gelegenheid dit ook te doen. Het is je gegund!

Tags: Ambitie en succes, Keuzestress, Persoonlijke effectiviteit, Talent en passie, What's next?, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Durf jij te investeren in jezelf?'?