9 tips om NEE te zeggen

tips om nee te zeggen - 9 tips om nee te zeggen - by Josie Stephens - hands-black-and-white-fingers-palm-23008

Nee-zeggen is een van de moeilijkste dingen die er is. Vooral tegen de mensen die dicht bij jou staan, zoals familie, vrienden en collega’s. Als je altijd ja zegt, cijfer jij jezelf te veel weg. Nee-zeggen is nodig. In deze blog vind je 9 tips om nee te zeggen, zodat er weer ruimte komt voor jezelf.

Altijd ja-zeggen funest voor zelfrespect

Iedere keer wanneer jij ja zegt tegen jouw collega, lief of moeder terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen, zeg jij NEE tegen jezelf. Je zegt dan: de ander is belangrijker dan ik. En dat is funest voor je zelfrespect.

Heb jij duidelijk wat je wilt bereiken?

Nee-zeggen wordt makkelijker wanneer jij voor ogen houdt wat je wilt bereiken. Wat is jouw doel? Als de vraag die jou gesteld wordt bijdraagt aan het bereiken van jouw doel, dan zeg je ja. Zo niet, dan bedank je. Dit is de enige manier om snel en effectief jouw doel te bereiken.

9 tips om nee te zeggen

1. Houd voor ogen wat je doelen zijn

Maak deze visueel en hang ze boven je bureau. Zo weet je goed waarom je aan het werk bent. Dat wat aan jou gevraagd wordt, helpt dat met het bereiken van jouw doel op een manier die effectief is? Zeg ja. Anders is het altijd nee.

2. Maak het niet persoonlijk

Neem het niet persoonlijk op. Nee-zeggen is zo moeilijk omdat je zo graag aardig gevonden wilt worden. Maar je kunt ook aardig zijn als je nee zegt. Het komt op dit moment gewoon niet uit. Je zegt nee tegen de vraag, niet tegen de persoon.

3. Geef de ander een goed gevoel mee

Sorry, ik heb er geen tijd voor. Maar…

  • …volgende week maandag kan het wel;
  • …heb je Josh al gevraagd?;
  • …je kan het ook zo doen, dan kost het minder tijd.

Dit is makkelijker te zeggen en het onderhoudt de relatie. Je laat zien dat je, ondanks jouw nee, wel meedenkt.

4. Laat je niet ompraten

Nee is nee. Als iemand blijft volhouden, glimlach dan, maar houd vol. Dit zal zeker gebeuren wanneer je net begint met nee-zeggen. Als jij een automatische ja-zegger bent, gaan mensen ervan uit dat jij het wel even doet.

5. Zeg vaker nee zodat je minder vaak gevraagd wordt

Valt het jou ook op dat altijd dezelfde mensen worden gevraagd? En dat diezelfde mensen het altijd heel druk hebben? Die zeggen makkelijk ja. En omdat ze makkelijk ja zeggen, komen de vragenstellers steeds terug. En worden die mensen nog drukker. Een vicieuze cirkel. Respecteer jouw eigen grenzen en zeg nee. Als je dat consequent doet, krijg je vanzelf minder vragenstellers aan je hoofd en krijg je meer ruimte voor je eigen werk.

6. Benoem het gevolg

Ja zeggen heeft altijd een gevolg. Niemand zit achter zijn bureau te wachten tot er eindelijk iemand wat komt vragen. Ja-zeggen kost dus wat. Dat gevolg benoemen vergroot het begrip bij de persoon tegen wie jij nee zegt.

Bijvoorbeeld: Als jij nu dat stuk voor je baas schrijft, kun je de andere opdracht die je voor hem aan het doen bent, niet op tijd af hebben. Dus zeg je nee.

7. Zorg dat je minder toegankelijk bent

Bedenk eens op hoeveel manieren mensen jou nu kunnen contacten én hoe snel je daarop reageert? Email, sms, whatsapp, telefoon, vragen via de website en ga zo maar door. Door minder bereikbaar te zijn, creëer je voor jezelf meer geconcentreerde werktijd. Hoe fijn zou dat zijn? Communiceer met de mensen om jou heen wanneer jij wel en niet bereikbaar bent, en houd je daar aan. Zet je notificaties uit en reageer alleen op de tijden die je afgesproken hebt. Hierdoor:

  • word je niet de hele tijd gestoord
  • weet je beter waar je mee bezig bent, waardoor je beter weet tegen welke dingen je nee moet zeggen
  • ben je minder bereikbaar waardoor een heleboel problemen alweer opgelost zijn tegen de tijd dat jij reageert

8. Bij twijfel, niet doen

Als je direct al twijfelt, of denkt oh nee, nog meer werk, dan is dat een duidelijke nee.

9. Zeg ja als jij een HELL YEAH gevoel hebt

Ja-zeggen staat gek tussen een rijtje tips tegen nee zeggen. Maar goed nee-zeggen betekent niet dat je óveral nee op hoeft te zeggen. Past iets bij jouw doelen? Heb jij er tijd voor? Zeg dan wél JA, met overtuiging. En voer het dan ook zo snel mogelijk uit. Zo blijf je dicht bij jezelf.

“Het verschil tussen succesvolle mensen en zeer succesvolle mensen is dat zeer succesvolle mensen nee zeggen tegen bijna alles. ~Waren Buffett”

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '9 tips om NEE te zeggen'?