Valentine Berning maakt het verschil: Dat ik veelzijdig ben, zie ik als mijn talent

valentine berning

Ze is actrice, presentatrice, trainer, purpose coach, doet voice-overs, produceerde een korte film en interviewt voor haar eigen videoplatform Dimension TV spirituele leiders en artiesten. Valentine Berning is met stip de meest veelzijdige duizendpoot die ik in mijn leven heb ontmoet. Ze weet als geen ander hoe het oordeel van anderen je aan het twijfelen kan brengen. Wat ze ervan leert? Dat je niet altijd keuzes hoeft te maken als je het simpelweg even niet weet. Ze vertelt mij meer over haar bewogen carrière en hoe veelzijdigheid haar grootste talent, maar soms ook haar valkuil is.

Na het behalen van twee universitaire diploma’s vertrok je naar LA voor iets heel anders. Hoe kijk je hier nu op terug?

“Ik studeerde af in de richting van communicatiewetenschappen en psychologie aan de UvA. En toch was dit qua ontwikkeling niet mijn eindstation. Ik kwam er achter dat ik mijn creativiteit niet kwijt kon in het werkveld en gooide het roer om. Ik besloot mijn hart te volgen en dat leidde mij naar LA waar ik een toneelopleiding heb gevolgd. Ik ben ontzettend blij dat ik deze stap destijds heb genomen want het heeft me ver gebracht. Maar het was niet makkelijk om me over alle oordelen van anderen heen te zetten. Steeds werd er aan me gevraagd of ik wel de creatieve kant moest opgaan. Ik had immers een mooie loopbaan in het verschiet. En toch maakte ik de keuze voor mezelf om het ongebaande pad in te slaan en bij gezelschappen te gaan spelen. Ik ontwikkelde mezelf verder tot actrice. Als actrice leerde ik een rol aannemen, uit m’n comfortzone te stappen en expressiviteit te tonen. Al deze lessen heb ik nodig gehad om te komen waar ik nu ben. En dat maakt dat ik nergens echt spijt van heb.”

Dus ergens had je wel het gevoel dat je aan een bepaald verwachtingspatroon moest voldoen?

“Kijk, ik zie het zo: we zitten vaak in een vicieuze cirkel dat als je ergens goed in bent je jezelf daarin blijft doorontwikkelen. Daar schuilt het gevaar in dat je alleen op die weg doorgaat omdat anderen dat van je verwachten, want je bent er immers goed in. En dus niet omdat je dit zelf leuk vindt om te doen. Zo heb ik me heel vaak onbegrepen gevoeld en mezelf afgevraagd of ik inderdaad meer focus moest leggen op één talent. Maar ik heb me gelukkig op tijd gerealiseerd dat ik nou eenmaal veelzijdig ben. Ik ben een ideeënkanon en daar is niets mis mee. Nu ik ouder ben voelt het alsof alles samenvalt. Alles wat ik heb geleerd en waarin ik juist geen keuzes heb gemaakt kan ik nu gebruiken in een nieuw idee waar ik mee bezig ben. Ik richt me nu vooral op het inspireren van anderen. Ik wil juist laten zien dat het gevoel te moeten voldoen aan een verwachtingspatroon van een ander je nooit in de weg zou mogen staan.”

Het klinkt alsof je nu wel een keuze hebt gemaakt. Welke titel staat er dan nu op jouw visitekaartje?

“Dat is een hele goede vraag… Ik ben juist nu bezig met mijn persoonlijke rebranding omdat ik werk aan een nieuw project, een online programma Finding your freaking purpose. Op dit moment kan je in de handtekening van mijn e-mail teruglezen dat ik actrice en presentatrice ben, want als er leuke opdrachten in deze categorie voorbij komen wil ik die niet uitsluiten. Maar de laatste jaren ben ik ook werkzaam als trainer in communicatie, assertiviteit-en presentatievaardigheden. Ik word er blij van ontwikkeling te zien bij deelnemers en daar een bijdrage aan te mogen leveren. Steeds vaker help ik één op één millennials op weg met hun leven, meestal vrouwen. Specifiek met hun purpose, het najagen van hun diepste dromen en verlangens. Ik ben mezelf aan het ontwikkelen als purposecoach en dat is de titel die ik mezelf graag geef voor op mijn visitekaartje.”

Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat het niet erg is om niet te weten wat je wilt bereiken. Als je om je heen kijkt zie je dat zo veel young professionals niet doen wat ze echt leuk vinden.

Coach maar raak. Wat is jouw belangrijkste levensles?

“Ik ben een groot voorstander van persoonlijke ontwikkeling. Ik streef niet één leefstijl na maar ik haal mijn lessen uit diverse trainingen en combineer dat tot een geheel waar ik mij mee kan identificeren. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat het niet erg is om niet te weten wat je wilt bereiken. Als je goed om je heen kijkt zie je dat zo veel young professionals niet doen wat ze echt leuk vinden. Wellicht uit angst om te falen of bang voor de mening van een ander. Of gewoon door de toenemende sociale druk? Wie zal het zeggen. Ik geloof er in ieder geval heilig in dat het blijven twijfelen in je hoofd je nergens gaat brengen, want daar is de realiteit niet. Je moet dingen gewoon doen! Iets dat niet gaat zoals jij wilt moet je niet zien als een mislukking, maar als iets waar je gewoonweg minder succesvol in bent geweest.”

En wat is jouw grootste valkuil?

“Ik zeg altijd dat mijn veelzijdigheid mijn grootste talent én valkuil is. Probeer maar eens focus te houden als er zo veel dingen zijn die je graag wilt doen. Ik heb heel lang, naast mijn to do-lijsten, gepraat met een coach om mijn focus te bewaren. Nu ben ik eindelijk op een punt dat ik vind dat ik anderen kan leren hoe zij focus kunnen houden. Dan komt de coach in mij naar boven!”

Als je één dag het leven van iemand anders mocht leiden, met wie zou jij dan willen ruilen?

“Ik raak altijd ontzettend geïnspireerd door visionaire leiders die een groot verschil maken voor een ander en tegelijkertijd helemaal oké zijn met zichzelf. Ik denk dan gelijk aan Nelson Mandela en Martin Luther King, maar ook aan een genie als Albert Einstein. Of neem iemand als Oprah Winfrey. Zij maakt zo veel impact op vrouwen. Niet dat ik haar zou willen zijn, maar wat zij doet in Amerika zou ik in Nederland willen doen. Ik zou een dag met deze inspiratiebronnen willen ruilen zodat ik kan zien hoe zij denken, welke keuzes zij maken en waarom. Ik wil tenslotte het verschil maken voor vrouwelijke millennials. Misschien kan ik nog wat van hen leren.”

Ik betrap mezelf wel eens op de wat als?-vraag. Wat als ik had geprobeerd carrière te maken als actrice op internationaal niveau?

Welke gebeurtenis in jouw verleden zou je willen veranderen?

Alles wat ik heb meegemaakt heeft me gebracht tot waar ik nu ben en daar ben ik trots op. Eigenlijk wil ik helemaal niets veranderen. Alhoewel, ik heb een tijdje terug een korte film gemaakt en mocht deze vertonen op het Imagine Film Festival in het EYE. Dit project gaf mij zo’n heerlijk gevoel en toen heb ik me wel eens afgevraagd of ik niet nog zoiets als de filmacademie had moeten doen. Ik schrijf nu bijvoorbeeld wel eens scenario’s, maar hierin ben ik niet heel erg onderwezen. Ik doe dit nu op gevoel en ervaring. Ook betrap ik mezelf er wel eens op de wat als?-vraag te stellen. Wat als ik had geprobeerd carrière te maken als actrice op internationaal niveau? Maar aan de andere kant vond ik het werk op een set vluchtig en vraag ik me dan ook gelijk af of ik daar dan echt gelukkig van was geworden.”

Geloof jij in een loopbaan voor het leven?

“Ja, daar geloof ik wel in. Maar ik geloof er ook in dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Kijk maar naar mij! Soms moet je gewoon verschillende paden bewandelen en spannende keuzes maken. Als je ergens op een kruispunt een andere keuze maakt verandert dit uiteraard ook je loopbaan. Maar dat vind ik dus eigenlijk alleen maar leuk.”

Hoe zorg je voor financiële stabiliteit als je zo veel activiteiten tegelijkertijd uitvoert?

“Hierin heb ik altijd een juiste balans weten te vinden door (kleine) klusjes uit te blijven voeren. Naast het werken aan mijn nieuwe project wat uiteraard op dit moment alleen nog maar geld kost in plaats van oplevert, verdien ik mijn geld met het werken als trainer in het bedrijfsleven. Maar ik verdien ook prima bij met voice-over werkzaamheden en daarnaast sla ik een leuke presentatieklus ook niet af. Ik vind het belangrijk om financieel stabiel te zijn zodat ik mezelf daarmee de ruimte en vrijheid geef om vanuit die rust te werken aan iets nieuws.”

Ik zie dat je veel passie hebt voor wat je doet. Hoe houd je die passie zo vurig?

“Het lijkt misschien alsof ik alles dat ik doe even leuk vind omdat ik heel enthousiast word van praten over mijn werk. Maar het ondernemerschap kent ook minder leuke kanten. Ik ben bijvoorbeeld totaal niet gepassioneerd over administratieve werkzaamheden maar die horen er ook bij. Ik heb gewoon geaccepteerd dat ik niet overal goed in ben en dat ik beter samenwerkingen kan opzoeken. Ik ga dan op zoek naar anderen die mij aanvullen op vlakken die mij niet liggen. Je moet dingen uit handen durven geven en op zoek gaan naar de juiste mix van taken zodat je het leuk houdt voor jezelf.”

Wat kunnen we verder nog van Valentine Berning verwachten?

“Het nieuwe project wat ik her en der al heb laten vallen wil ik eind oktober lanceren. Ik werk aan een online platform met coachingprogramma’s gericht op vrouwelijke millennials en persoonlijke ontwikkeling. Ik wil daar een nieuwe manier van denken aanbieden: het omdenken. Als je op een creatieve manier ontdekt wie je wilt zijn, dan kan je doen wat jou gelukkig maakt.”

Kwartje de Podcast - Careerwise Podcast

Kwartje de Podcast vraagt zich af wat talent eigenlijk is. En als je dat al weet, welke talenten heb jij dan? En hoe vergoot je ze? Luister hier naar deze episode en kom erachter wat stickers hiermee te maken hebben!

Tags: De juiste keuze maken, Drijfveren, Keuzestress, Loopbaan, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Valentine Berning maakt het verschil: Dat ik veelzijdig ben, zie ik als mijn talent'?