fbpx

Overwhelmed? Schep orde in de chaos met deze 5 tips

Overwhelmed?! 5 tips..

Overwhelmed is de term die de Engelsen hier gebruiken. Rondrennen als een kip zonder kop, is wat we in Rotterdam zeiden. Hoe je het ook noemt, de afgelopen paar dagen heb ik het gevoel gehad dat overwhelmed en rondrennen als een kip zonder kop mij precies omschreven.

Multipotentialite

Mijn lief houdt net zoals ik van uitdagingen en afwisselend werk. Niks mis mee. Zeker niet nu ik begrijp dat er ook een term voor bestaat: multipotentialite. Niks ‘snel uitgekeken’ en ‘nadat je het door hebt, verveeld zijn’ maar wel ‘je kan megaveel’, ‘je hebt een brede interesse’ en dus doe je veel. Tenzij jouw baan je daar niet in voorziet, dan word je rusteloos.

Ik had er genoeg van

Als mijn lief rusteloos wordt in zijn werk betekent dat meestal één ding: verhuizen. En snel ook. Alleen op korte termijn is dat niet meteen mogelijk met zo’n internationale verhuizing, dus hij ging alvast. Mijn dochter en ik bleven nog even hier, in London. Ik was ineens een alleenstaande ouder. Dat was nogal een shock. Niet zozeer het single parent zijn, want daar geniet ik van, maar meer het organisatorische aspect. Of beter gezegd; mijn gebrek daarvan.

Ik was net thuis van een internationale reis en had veel werk liggen. Mijn dochter gaat voor, en een afspraak met een coachee is een afspraak. Dus … ik voelde me als een kip zonder kop. Dit duurde twee dagen, toen had ik er genoeg van.

Als ik iets anders wil, zal ik iets anders moeten doen

Ik begon met het anders organiseren van mijn werk, mijn tijdsbesteding en mijn leven (en de dramatische muziek zwelt aan, want weet je wat: het werkt!) Binnen een dag stond het op de rit. Uiteraard is er nog voldoende te verbeteren, maar anders wordt het allemaal zo saai.

Ik nam verantwoordelijkheid over mijzelf. Ik zal eerlijk zijn: het was zo’n shock dat ik de eerste dagen erg bezig was met nou dat had ie ook nog wel even kunnen doen, of lekker dan, kan ik dat ook nog oplossen. Ik plaatste alles buiten mezelf. Totdat ik me realiseerde: dit is mijn leven. Als ik iets anders wil, zal ik iets anders moeten doen.

Acties die werken

Bezig zijn met wat ik vind wat een ander had moeten doen (al dan niet terecht -ahum-) is geen actie. Dat kost alleen energie en levert niets op. Hieronder de vijf acties die ik vervolgens heb genomen om weer het gevoel te hebben in control te zijn (of enigszins dan want die stuiterbal van mij die denkt er echt nog wel eens anders over):

 1. Bepaal wat je belangrijk vindt in je leven

  Ik ben begonnen met de dingen op te schrijven die ik echt belangrijk vond en die dus niet onderhandelbaar zijn qua tijdsbesteding en levensinvulling: ‘s morgens en ‘s middags tijd met mijn dochter. Daarnaast tijd voor mezelf en tijd om te knallen met mijn bedrijf.

 2. Maak een tijdsplanning  voor jezelf

  Vervolgens ben ik gaan kijken hoe dit uitkwam qua tijdsverdeling. Dit voelde erg planmatig, maar de structuur hielp mij bij het prioriteren van mijn werkzaamheden. Zo beantwoord ik 1x per dag mijn email, aan het einde van de dag. Dus niet ‘s morgens of tussendoor maar aan het einde.

 3. Bepaal of je werk bijdraagt aan je doelstellingen

  Omdat ik veel meer werkzaamheden heb dan dat ik tijd heb, ben ik terug gegaan naar mijn lange en kortere termijn plan. Wat wil ik nu echt? Waar zie ik mezelf over een jaar? Welke werkzaamheden die ik nu onderhanden heb dragen bij aan het realiseren van dat doel? Dat zijn mijn prioriteiten! Die plan ik in en ik zorg ervoor dat die eerst worden gedaan.

 4. Identificeer wat je niet meer doet

  Met als gevolg: inzicht in welke zaken ik nu onder handen heb die ik minder belangrijk vind. Zaken die mij niet helpen om mijn lange en soms zelfs korte termijn doel te realiseren. Kan ik die afstoten of gewoon niet doen? Zo niet, dan mag ik die niet oppakken van mezelf voordat ik al die andere prioriteiten heb afgerond.

 5. Bedenk creatieve oplossingen

  Zo had ik net besloten dat ik echt weer meer wil gaan bewegen, buiten. Maar hoe doe je dat als je dochter 7 is en ze niet alleen thuis kan blijven? Je neemt haar mee! Mijn dochter is aan het leren fietsen en ik ben nu elke ochtend buiten om haar dat te leren en dan met haar mee te joggen. Heerlijk!

Deze tips hebben mij geholpen om van een kip zonder kop terug te gaan naar een normaal functionerend persoon. Ik voel me stukken beter en kan weer veel aan. Nu alleen nog even het koken onder de knie krijgen …

Ik wens je een hele mooie week!

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Overwhelmed? Schep orde in de chaos met deze 5 tips'?