8 manieren om je werk leuker te maken

Heb je zondag al pijn in je buik van het idee dat het bijna maandag is? Droom je erover je baas nu eens echt de waarheid te vertellen? Of die collega waar je niet mee door een deur kan?

Ai, niet iedereen met een leuke baan staat in het weekend te springen om weer aan de slag te mogen, maar met tegenzin naar je werk… dat kan toch ook niet de bedoeling zijn.

Als we er even heel simpel naar kijken (en waarom zouden we moeilijk doen), kun je twee dingen doen: je werk leuker maken of een nieuwe baan zoeken. Maar dat is in tijden van crisis natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Sinds we weer officieel in een recessie zitten, is het risico wel erg groot om op je bureau te gaan staan en te schreeuwen: “Ik neem ontslag!!”

Maar wat kun je dan wel doen? In plaats van doelloos rondsurfen op vakantiewebsites en het bedenken van smoezen om morgen niet op je werk te verschijnen, kun je je tijd en energie misschien wat ‘constructiever’ besteden. Hieronder een aantal tips:

Ontdek wat je dwars zit

Het is iets anders om met een vervelende collega te moeten werken of de uitdaging in je werk kwijt te zijn. Voor elk probleem is er een andere oplossing en met de juiste aanpak hoeft een rigoureuze beslissing, zoals ontslag, helemaal niet nodig te zijn. Bedenk waar het bij jou wringt en kijk wat je daaraan zou kunnen doen, zoals het afstoten van een project of veranderen van team bijvoorbeeld.

Neem verantwoordelijkheid

Wanneer we anderen de schuld geven, leggen we ons geluk in handen van de ander. “Ik zou wel willen, maar het is onmogelijk om met hem te praten.” of “Ik heb een mail gestuurd, maar krijg er maar geen reactie op.” Zolang je de oorzaak van het probleem buiten jezelf zoekt, zul je nooit tot een oplossing kunnen komen. Dus, stop met het aannemen van een passieve rol, stop met anderen de schuld van jouw problemen geven en neem het heft in eigen hand. Zodra jij je houding verandert, zal je merken dat er dingen in beweging komen.

succesfull-by-hugh-macLeod-on-gapingvoid-com
Succesful by Hugh MacLeod on Gapingvoid.com

Focus je op wat er binnen jouw controle ligt

Je hebt niet alles in de hand. Wat de economie het volgende kwartaal zal doen bijvoorbeeld. Of dat je voorganger een puinhoop voor je heeft achtergelaten. En wakker liggen van dingen waar jij niets (meer) aan kan veranderen is verspilde moeite. Wat je wel kunt doen, is kijken wat er binnen jouw bereik ligt. Welke stappen kun jij vandaag zetten om de situatie te verbeteren?

Communiceer en spreek uit wat je dwars zit

Een van deze concrete mogelijkheden is: communiceren! Een ander kan immers ook niet ruiken waar jij mee zit. De ‘ik-boodschap’ werkt daarbij het meest effectief. Je formuleert wat jíj wilt en waar jij behoefte aan hebt. Dat voorkomt dat de ander je opmerking opvat als een beschuldiging. Dus in plaats van: “Jij luistert nooit naar mijn ideeën.”, zeg je: “Ik merk dat ik het lastig vind om….” Probeer vervolgens direct feedback te geven als je merkt dat iets je niet lekker zit. Daarmee voorkom je dat je frustraties opkropt en na weken of maanden de ander met ‘oude koeien’ overvalt.

Manage andermans verwachtingen

Ooit zei een collega tegen mij: “De oorzaak van stress is nagenoeg altijd te herleiden tot hetzelfde probleem: het niet kunnen waarmaken van andermans verwachtingen. Dan kun je twee dingen doen: harder werken om deze verwachtingen wel na te komen of de verwachten bijsturen.” Vaak haal je de druk van de ketel door open kaart te spelen over jouw (on)mogelijkheden. Je zult zien dat een ander misschien hele andere verwachtingen van jou heeft en /of dat deze verwachtingen ook op een andere manier ingevuld kunnen worden .

Relativeer je problemen

Soms moet je het ook allemaal niet erger maken dan het is. Zoals Richard Carlson, auteur van ‘Don’t Sweat the Small Stuff’, ook wel zegt: “Ask Yourself the Question: Will This Matter a Year from Now?” Verlies niet teveel energie door je te ergeren aan dingen die er eigenlijk helemaal niet toe doen en richt je energie op taken, projecten en collega’s die wel leuk en inspirerend zijn. Neem jezelf niet al te serieus en zie de grap van de situatie in. Maak tijd voor plezier en ontspanning. Kortom, relax en je ziet de wereld in een heel ander daglicht!

don-t-sweat-the-small-stuff

Creëer een (nieuwe) uitdaging

Als het puntje bij het paaltje komt, moet je het toch echt zelf leuk maken. Kijk eens om je heen waar jij blij van wordt en bespreek dat met je baas. Misschien is dat een andere functie, een opleiding, een leuk project of een nevenfunctie, zoals lidmaatschap van de OR of redactie van het bedrijfsblad. Je ontwikkelt niet alleen nieuwe kennis en vaardigheden, maar kan ook aftasten of jouw passie en talenten op een ander vlak liggen dan je huidige functie. Hoe meer tijd je besteedt aan dingen waar je blij van wordt, hoe leuker je werk zal worden.

Dagdroom over je volgende baan

Lukt het echt niet om meer plezier in je werk te krijgen en je kunt het je nu niet permitteren om per direct ontslag te nemen? Dan zit er misschien niets anders op dan even je tijd uit te zitten tot je een nieuwe baan hebt gevonden. Doe wat je moet doen en doe dat goed, maar zet je (emotionele) betrokkenheid wat op de achtergrond. Switch de ‘ik-moet-zoveel-mogelijk-gedaan-krijgen-op-een-dag’-modus uit (zolang je werk er maar niet onder lijdt natuurlijk) en hou energie over om na te denken over wat je echt leuk vindt en wat een volgende stap voor je kan zijn.

Hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent?
Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

Wij hebben het voor je uitgezocht. Samen met generatie-experts en werkgevers hebben we ruim dertienhonderd jongeren binnen uiteenlopende organisaties gevraagd naar hun werk- en ontwikkelbehoeften. We keken speciaal naar wat maakt dat ze bij je blijven.

We delen resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek zodat jij daar in jouw organisatie direct mee aan de slag kunt!

Tags: Loopbaan, ontslag, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Lees wat 1300 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '8 manieren om je werk leuker te maken'?