Help, waar is mijn Mojo?

Ken je het gevoel dat je je energieker en zelfverzekerder voelt dan anders? Je werk gaat als een speer, je baas draagt je op handen en je weet het: you’re on a roll! Nu gaat dit een tijdje goed, tot je merkt dat het ik-kan-de-wereld-aan-gevoel langzaam begint te verdwijnen.

Marshall Goldsmith omschrijft in zijn boek MOJO: How to Get It, How to Keep It, How to Get It Back If You Lose It. Mojo als het moment dat je helemaal in je element zit. Oké, dat gevoel kennen we allemaal wel. Maar hoe vind je je Mojo terug als je het – ergens onderweg – bent verloren?

Als je baan je geen voldoening (meer) geeft, kun je een paar dingen doen. Je erbij neerleggen en berusten in je Nojo of op zoek gaan naar een nieuwe baan die je wél voldoening geeft. Maar er is nog een derde optie: onderzoeken waarom je werk je geen voldoening meer geeft en er iets aan doen. Een goed gesprek met je baas bijvoorbeeld, of een ander takenpakket. Kortom, gooi de handdoek niet meteen in de ring. Misschien is het terugvinden van je Mojo makkelijker dan je denkt.

Stap 1: meet je Mojo

Laten we beginnen met het meten van je Mojo. Je werk bestaat uit een aaneenschakeling van taken en activiteiten. Wat geeft je energie en wat staat je tegen? Dit wordt bepaald door zakelijke en persoonlijke factoren, zoals kennis, vaardigheid, zelfvertrouwen, plezier en ontwikkeling.

Geef gedurende een paar dagen – op een schaal van 1-10 – cijfers aan alles wat je doet: vergaderingen, e-mails versturen, telefoongesprekken, notities schrijven, gesprekken met klanten, etc.

Zakelijke Mojo

 • Hoe gemotiveerd ben je?
 • Heb je voldoende kennis?
 • Heb je de juiste vaardigheden?
 • Hoe zeker ben je van jezelf?
 • Hoe authentiek ben je?

Persoonlijke Mojo

 • Geeft de activiteit je plezier?
 • Geeft het je materiële en/of emotionele voldoening?
 • Heb je het gevoel dat je hiermee iets voor anderen betekent?
 • Voegt het iets toe aan je ontwikkeling?
 • Voel je je bevoorrecht dat je dit mag doen?

Per criterium waardeer je alle activiteiten die op een dag langskomen. Begin je een patroon te ontdekken?

Stap 2: verbeter je Mojo

Hoe bereik je je oude ik-kan-de-wereld-aan-gevoel? Heel simpel.

 1. Neem verantwoordelijkheid voor je situatie en accepteer dat er omstandigheden en mensen zijn die je niet kunt veranderen. Hou op met klagen en neem het heft in eigen handen.
 2. Bepaal wie jij bent en wat je wilt uitstralen. Wat zijn je talenten, waarden en drijfveren? Zet het eens op papier.
 3. Wacht niet tot de situatie spontaan beter wordt. Bepaal welke (kleine) stappen jij kunt nemen en onderneem actie. Probeer ‘het’ (je takenpakket, relatie met je baas, etc.) te verbeteren of verander de manier waarop jij zelf met de taak of persoon omgaat.

Zie voor een uitgebreid stappenplan ook 8 manieren om je werk leuker te maken.

En als dat allemaal niet werkt, wordt het misschien toch tijd om naar een nieuwe uitdaging op zoek te gaan. Wat je ook beslist: succes met het terugvinden van je Mojo!

Tags: Carrièreswitch, Loopbaan, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Help, waar is mijn Mojo?'?