Imperfect? Geen probleem. Echtheid werkt aanstekelijk!

Ben jij perfect, sterk en sociaal? Ben jij alleen maar vol liefde en dankbaarheid? Ben jij continue knap? Voel jij je altijd dapper? Maak jij nooit fouten? Soms eisen we van onszelf dat we dit allemaal zijn. Iets met een hoge lat. Maar nee.

Ieder mens is imperfect!

Je doet niet altijd alles goed. Jij hebt ook verdriet, haat tegenover mensen en boosheid gekend. Je bent geen tijdschriftmodel of wandelende encyclopedie. Er zijn genoeg dagen dat je gewoon de dekens over je hoofd wilt trekken.

Je hebt ze allebei in je: goede en slechte kanten

Maar doordat je jezelf niet goed genoeg voelt, of niet slim genoeg, of niet mooi genoeg, etc., wil je niet dat iemand anders ontdekt dat je niet goed genoeg bent, dat je niet voldoet. Een bijpassende overlevingstactiek is dat we telkens van anderen willen horen dat we goed genoeg zijn. Daarom blijven we om bevestiging vragen.

Mooi weer spelen voor de bevestiging

Want als je naar buiten toe mooi weer speelt, perfect bent, krijg je vast bevestiging. Denk je. Dat is de enige methode om ervoor te zorgen dat mensen van je houden. En enorm sterk, of sociaal, of perfect zijn lukt alleen als je je mindere kanten en ‘slechte’ emoties niet laat zien. Denk je. Maar doordat je de ‘slechte’ emoties niet wilt voelen, voel je de ‘goede’ meestal ook niet. Door het afsluiten van je gevoel ontstaat er een leegte in jezelf, een verlangen om je goed te voelen.

En wat doe je met leegte? Opvullen!

Je slaat aan het kleding kopen, aan het roken, een zak chips leeg te eten of grijpt een borrel. Even haal je daar een fijn gevoel uit, je behoefte wordt bevredigd. Alleen duurt dat zolang als het duurt.

Accepteer je imperfectie

Mensen kunnen juist van je houden in de mate waarin ze jou kennen. Des te meer je van jezelf laat zien, des te groter is hun liefde voor jou. Sluit dus vrede met je imperfectie. Wees mild voor al jouw kanten. Wees je hele leven. Precies zoals jij bent is genoeg.

Kwetsbaarheid geeft verbinding

Betekent je kwetsbaar opstellen niet dat je je openstelt om gekwetst te worden? Ja, maar ook (en nog belangrijker!) dat je je openstelt om liefde te kunnen ontvangen. De ophaalbrug naar beneden laten, de soldaten als gastheer. Krokodillen in de slotgracht als vermaak. Zo ontstaat de mogelijkheid om je werkelijk te verbinden met mensen. Doordat je verbonden bent met jezelf, met alles in jou. Jij mag er zijn, met al je imperfecties. Daardoor begrijp je andere mensen ook sneller, met al hun imperfecties.

Maskers afzetten

Waarom zou je je anders voordoen? En voor wie? Mensen houden juist meer van je als ze niet alleen je lach maar ook je tranen zien. Als jij je tranen laat zien zorg je ervoor dat anderen de mogelijkheid hebben hun masker af te zetten.

Echtheid werkt aanstekelijk!

Er ontstaat dan een spiraal naar boven. Gun een ieder die je ontmoet om degene te zijn die hij of zij werkelijk is. Zet iemand zijn of haar masker nog niet af als jij je open opstelt? Wees mild voor die ander. Gun iedereen z’n eigen pad. Een echte wereld begint bij jezelf. Probeer maar eens. Experimenteer wat het met je doet. En wat het met anderen doet. Veel plezier!

Nog een paar tips:

Zelf kan ik zeggen dat ik ervaringsdeskundige ben: ik wilde altijd perfect zijn, maar heb inmiddels de kracht van imperfectie ontdekt.

  • Probeer eens in de gesprekken op je werk echt open te zijn. Laat zien wie jij echt bent. Je zult merken dat dit over het algemeen enorm gewaardeerd wordt. Doordat je open kunt zijn ontstaan er andere gesprekken en bereik je veel meer met elkaar.
  • Wat dacht je van je open opstellen in sollicitatiegesprekken? Afhankelijk van de veiligheid in het gesprek kan het erg goed werken als je je kwetsbaar op durft te stellen en jezelf laat zien. Met al je imperfecties. Dit getuigt van een realistisch inzicht in wie jij bent, zodat je toekomstige werkgever niet voor verrassingen komt te staan.

(Met dank aan: Brene Brown, haar boek De moed van imperfectie en haar TED talk “The power of vulnerability”.)

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Imperfect? Geen probleem. Echtheid werkt aanstekelijk!'?