Hoe maak je jouw werknemers gelukkig?

Hoe maak je jouw werknemers gelukkig?

Er zijn 3 miljard werkende mensen op de wereld. Zo’n 40% daarvan laat weten gelukkig te zijn op hun werk. Dat betekent dat 1,8 miljard van de werknemers niet gelukkig is. Wat doet dit voor hen en de bedrijven waarvoor zij werken? Bedrijven die beschikken over gelukkige werknemers zouden zo’n drie keer meer winst maken, dan bedrijven bij wie dit niet het geval is. Het goede nieuws is dat je niet veel geld nodig hebt om werknemers gelukkig te maken. Het gaat erom hoe ze worden benaderd door hun leidinggevende en de mensen met wie ze werken. De volgende drie punten creëren volgens Michael C. Bush, auteur van het boek A Great Place to Work, meer werkgeluk.

1. Geef je werknemers vertrouwen

Bush geeft het voorbeeld van een gebeurtenis bij een bedrijf waar de werknemer een aanvraag voor een laptop doet. De aanvraag moet langs vijftien mensen, die allemaal, stuk voor stuk de aanvraag goed moeten keuren. Zo’n gebeurtenis als deze ontneemt bij werknemers het gevoel dat zij vertrouwd worden in het werk dat ze doen.

Geef werknemers daarom ruimte voor hun ideeën. Leg de verantwoordelijkheid bij hen neer, zodat ze het gevoel krijgen dat er in hen gelooft wordt. Het creëren van meer vertrouwen bereik je namelijk door hen juist dat vertrouwen te geven.

2. Behandel iedereen op een eerlijke manier

Werknemers willen het gevoel hebben dat ze, ongeacht hun werkniveau, gelijk behandeld worden. Het gevoel van ongelijkheid creëert frustratie en onbegrip. Dit gaat ten koste van het werk en het werkplezier. Zorg dan ook dat iedere werknemer gelijke kansen en mogelijkheden krijgt.

3. Wees een goede luisteraar

Luisteren gaat niet alleen om een bepaalde lichaamstaal of iemand gelijk geven. Luisteren gaat ook om je open te stellen naar de ander en te zoeken naar mogelijkheden. Wanneer een werknemer een idee deelt, is het belangrijk voor de werknemer om te weten of het idee open is ontvangen. Denk je daadwerkelijk over het idee na en wimpel je het niet per direct af?

Werk is niet altijd alleen maar leuk, maar het is wel belangrijk dat je werk doet waar je energie van krijgt. Als je werk alleen maar energie kost zit je niet op de goede plek. Ga bij jezelf na wat jou gelukkig maakt op werk en probeer het hier met collega’s of jouw leidinggevende over te hebben!

Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Droombaan, Millennials generatie Y, Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit, Talent en passie, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe maak je jouw werknemers gelukkig?'?