Daar krijgen we vast en zeker spijt van en doen niet alleen onszelf maar ook anderen te kort! De keuze is aan jou. En zoals Neal Donald Walsch ook zegt: “Life begins at the end of your comfortzone.”
7 tips die je kunnen helpen om ontspannen te presenteren:
1. Spanning hoort erbij!
Zonder angst of spanning zou het slecht met je aflopen. Het waarschuwt je namelijk voor gevaar. Daarom is het normaal dat je nerveus bent voor een presentatie. Je lichaam blijkt juist goed te werken. Het doel om geen spanning te voelen bij het geven van een presentatie is dan ook onrealistisch. Ik kan je gerust stellen: zelfs de beste sprekers en artiesten voelen spanning.
2. Geef spanning aandacht
De angst voor de spanning is vaak erger dan de spanning zelf. Probeer je spanning dus niet te negeren, maar ga er juist met je aandacht heen. Waar in je lichaam voel je het? Probeer het een tijdje te volgen. Hierdoor ervaar je wat het werkelijk is zonder het in je hoofd tot een monster te maken.
3. Zorg voor een goede voorbereiding
Dit geeft namelijk zelfvertrouwen. Een belangrijk onderdeel van een goede voorbereiding is oefenen. Doe dit voor vrienden of neem deel aan een van de presentatie feedbacksessies. Positieve ervaringen zorgen voor zelfvertrouwen en presentatiesucces.
4. Begin pas met praten als je rustig staat
Haal rustig adem, kijk je publiek aan en begin dan pas met praten. De aandacht van je publiek gaat namelijk naar waar jouw aandacht is. Als deze bij spanning is, voelt je publiek die spanning ook. Maar als deze bij rust en vertrouwen is dan voelen zij dus ook rust en vertrouwen.
5. Zit minder in je hoofd
Probeer wat minder in je hoofd te zitten door je lichaam te voelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door voor je presentatie een paar keer te springen.
6. Maak vooraf contact met je publiek
Door vooraf wat mensen uit je publiek te spreken creëer je alvast verbinding met hen.