Je ideale baan in 5 stappen

ideale baan - op zoek naar baan - by bruce mars

Je wilt gewoon iets anders, maar wat? In de bus naar huis scrol je langs tientallen vacatures. Je leest een vacaturetekst door en klikt weer weg. Het is het allemaal net niet. Met deze 5 stappen vind je wel je ideale baan.

Stop met zoeken naar vacatures

Het geheim is namelijk dit: start niet met het zoeken naar vacatures. Het is logisch dat je daar wel begint en denkt: er komt vanzelf wel iets gaafs voorbij. Maar dat gebeurt meestal niet. Je weet nu wat je niet wilt – je huidige baan – maar wat wil je eigenlijk wel?

Begin bij jezelf

Om te weten te komen wat je wel wilt, kan je een persoonlijk profiel maken. Je begint dan bij jezelf in plaats van bij de vacatures. Dat is fijn, want het gaat erom dat jij het naar je zin krijgt in je nieuwe baan. Je kan zo’n persoonlijk profiel maken met pen en papier, maar ook via een online denkschema.

1: Wat zijn je talenten?

We hebben allemaal talenten, maar wat zijn die van jou? Waar ben je goed in? Wat doe je vaak voor vrienden en familie? Waar vragen mensen jou voor?

Schrijf ook de dingen op waarvan je denkt dat iedereen dat toch wel kan. Want nee, dat is dus niet zo, dat is nu talent.

2: Wat vind je leuk om te doen?

Schrijf ook op wat je leuk vindt om te doen. Werkgerelateerd, maar ook je hobby’s. Het maakt niet uit. Waar word je blij van, waar wil je graag meer over leren? Wanneer vergeet je de tijd?

3: Waar liggen je interesses?

Daarnaast schrijf je op welke interesses je hebt. Zowel werk- als privégerelateerd. Over welk onderwerp lees je graag een tijdschrift of een blog? Waar weet jij veel van af? Welke dingen volg je op social media? Wat kijk je op tv?

4: Bepaal mogelijke functies

Oke, je hebt nu drie lijstjes: je talenten, dingen die je leuk vindt om te doen en je interesses. Zie je daar een rode lijn in? Komen de punten uit je lijstje terug in je huidige werk? Waarschijnlijk niet, omdat je daar niet gelukkig in bent.

Welke functies zouden er passen bij de punten van je lijstjes? Schrijf zoveel mogelijk functies op. Zoek ook eens op Google welke functies er eigenlijk allemaal zijn. Je kunt bijvoorbeeld in de zoekbalk ‘functie’ intypen en daarachter je interesse.

Er zijn ook veel vacaturebanken die filteren op interesses, functies en bedrijfstakken. Het maakt daarbij niet uit of je op werk in de omgeving Zwolle zoekt of omgeving Groningen, zolang je maar inspiratie opdoet.

5: Vacatures, netwerken en solliciteren

Dan komen we nu aan bij de vacatures. In stap 1, 2 en 3 heb je jouw persoonlijke profiel gemaakt. In stap 4 heb je gekeken welke functies daarbij passen en nu ben je klaar om op zoek te gaan.

Maar wat nu als je woordvoerder bent en je interesse en hobby gaan volledig uit naar bakken en kokkerellen? Kijk dan of je dat kunt combineren. Word bijvoorbeeld woordvoerder bij een bedrijf waar bakken en/of koken centraal staat.

Wil je het echt over een andere boeg gooien? Zorg dan dat je een cursus volgt en in contact komt met de juiste mensen. Dat betekent netwerken. Bezoek een open dag van het bedrijf waar je wilt werken, spreek mensen aan of bel het bedrijf op voor een gesprek.

Sluit je opleiding en je arbeidsverleden niet aan op wat je eigenlijk het liefste wilt? Geen paniek. Je weet nu wel wat je wilt. Houd vast aan een leergierige houding en netwerk.

Een nieuwe start naar je ideale baan

Wil je een andere baan, maar kom je er niet uit welke? Leer dan eerst jezelf een beetje beter kennen en bedenk waar je blij van wordt. Ga terug naar het begin, naar jezelf. Anders krijg je nooit een nieuw perspectief en blijf je van de ene baan naar de andere rollen. Een persoonlijk profiel geeft veel opluchting. Een nieuwe start. Je zit vast snel op een nieuw plekje.

Tags: , , , , , , , , , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Je ideale baan in 5 stappen'?