Meer invloed: Zo krijg je (bijna) alles voor elkaar

Meer-invloed-zo-krijg-je-bijna-alles-voor-elkaar-by-Sebastian-Voortman-battle-black-board-game-chess-411207

Een bijdrage van Laura Vernooij:

Stel je eens voor dat iedereen altijd naar je luistert. Al je ideeën worden uitgevoerd, iedereen juicht je dromen toe en alles gaat zoals jij dat wilt. Onmogelijk? Misschien wel, maar je hebt meer invloed dan je denkt. Dat leerde ik tijdens het ICM seminar Zo krijg je (bijna) alles voor elkaar. Erik Smithuis, ICM oprichter, spreker en schrijver, gaf tips om zowel zakelijk als privé anderen met succes te overtuigen, inspireren en motiveren.

1. Laat je niet tegenhouden door onzichtbare belemmeringen

De bril waardoor jij de wereld bekijkt, bepaalt je succes. Als je namelijk verwacht dat iets niet lukt, is de kans groter dát het niet lukt. Dat komt omdat je brein dan eerder tegenslagen dan kansen waarneemt. Ga eens bij jezelf na of je gedachten of onzekerheden hebt, die jou in de weg staan. Heb je een beperkende overtuiging bij jezelf ontdekt? Dan is het tijd om van bril te veranderen.

2. Zoek naar overeenkomsten

Wist je dat je meer sympathie voelt voor mensen die op je lijken? Daarom is het belangrijk om altijd op zoek te gaan naar de gemeenschappelijke deler. Een tactiek die ook wordt gebruikt in vredesonderhandelingen. Door op zoek te gaan naar de overeenkomsten en te werken aan de relatie, vergroot je de kans dat je collega’s akkoord gaan met jouw voorstel.

3. Toon je kwetsbaarheid

Zet dat masker af en laat een stukje van jezelf zien. Je zult merken dat dat je invloed vergroot. Als jij bijvoorbeeld deelt dat je jezelf helemaal niet kan concentreren in die kantoortuin, herkennen anderen zich daar misschien ook in. Dat zorgt voor een gevoel van verbondenheid en dus een betere samenwerking. Door kwetsbaar en eerlijk te zijn, ontstaan er ook nieuwe ideeën. Wat denk je van een concentratieruimte?

4. Zorg voor een ontspannen houding

Jouw eigen reactie bepaalt vaak het gedrag van de ander. Stel, je collega komt met een voorstel waar jij het niet mee eens bent. Dan kan je dat meteen laten merken door er fel tegenin te gaan, daarmee zet je de aanval in. De kans is groot dat je collega de aanval terug inzet, en daarmee komen jullie niet verder. Je kan ook je mond houden en achteraf gaan klagen bij andere collega’s, maar ook daarmee bereik je niets. Door rustig het gesprek aan te gaan en een ontspannen houding aan te nemen, komen jullie samen veel verder en bereik je meer.

5. Kondig je idee alvast aan

Heb jij een goed idee? Dan kan je jouw collega’s daar al een beetje voor opwarmen. Pre-framing, heet dat. Je zorgt dan van tevoren al voor een positieve perceptie en daarmee vergroot je je invloed. Bijvoorbeeld: Ik heb een voorstel voor een nieuwe werkwijze, het zijn maar een paar kleine aanpassen, en ik ben ervan overtuigd dat het ons écht gaat helpen om betere resultaten te behalen.

6. Stel een pilot voor

De meeste mensen veranderen niet graag. Dat zit nu eenmaal in ons. Door bijvoorbeeld eerst voor te stellen om tijdelijk voor een nieuwe werkwijze te gaan, kunnen je collega’s er eerst even aan wennen. De stap is dan veel kleiner en de verandering is op deze manier minder eng.

7. Verdiep je in de psychologie

Als je anderen wilt motiveren is het belangrijk om te weten hoe we denken en op welke manier we beslissingen nemen. Aan het einde van het seminar kregen we het boek 10 Tips voor positieve beïnvloeding mee van ICM.

Alles bij elkaar bracht het mij op het idee om mijzelf de komende tijd verder te verdiepen in de wereld van de psychologie. De inzichten die ik opdoe zal ik met je delen op Careerwise.nl. Dus heb jij tips voor interessante boeken, evenementen, artikelen of filmpjes over (positieve) psychologie, persoonlijke ontwikkeling of werkgeluk? Laat het me weten via redactie@careerwise.nl!

Tags: Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit, Persoonlijke ontwikkeling, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Meer invloed: Zo krijg je (bijna) alles voor elkaar'?