7 tips om je financiële kennis te vergroten

financiële kennis vergroten - 7 tips om je financiële kennis te vergroten -pexels-pixabay-259100

Geld is een ontzettend handig middel om allerlei dingen mogelijk te maken in je leven: een dagje uit, een reis maken, je huis opknappen en je hobby onderhouden. Maar wat blijft er over nadat je alle rekeningen hebt betaald en boodschappen hebt gedaan? Vaak minder dan je zou willen. De oplossing ligt niet in nóg meer werken, maar in het vergroten van je financiële kennis. Daarom delen wij graag 7 tips om je financiële kennis te vergroten.

1. Besparen in plaats van harder werken

Ik las eens: Een euro is sneller bespaart dan verdient. Als je meer geld over wilt houden, lijkt harder werken een logische stap. Je krijgt dan inderdaad meer geld binnen, maar tegen welke prijs? Misschien offer jij je avonden en weekenden regelmatig op om een centje bij te verdienen. De verleiding daarvoor is bij mij in ieder geval groot. We sparen voor een koophuis, en dan is elke euro die extra verdiend kan worden welkom. Maar ik houd dat niet op de lange termijn vol: dat koophuis kopen en er vervolgens met een burn-out in gaan, is natuurlijk niet mijn ideaalbeeld. Daarom opende ik mijn bankaccount en ben ik door alle afschriften van het afgelopen jaar gegaan. Allemaal. Vervolgens schreef ik op welke uitgaven we beter niet hadden kunnen doen, en welke abonnementen er liepen. De abonnementen die ik kon schrappen, zegde ik op en de uitgaven die niet nodig waren geweest, hebben een mentaal alarmbelletje voor toekomstige uitgaven. Eén avond werk, meer bespaart dan ik in één avond had kunnen verdienen en ik heb mijn kennis over ons uitgavenpatroon vergroot.

2. Je geld een bestemming geven

Het is veel leuker als je weet waar je voor werkt: daarom maakten wij in ons bankaccount verschillende potjes. Oftewel: spaardoelen. Elke maand storten we een vast bedrag in die spaardoelen. Eén spaardoel is bijvoorbeeld voor de auto. We hebben een auto en er is gelukkig niks mis mee, maar er komt een dag dat hij voor een beurt naar de garage moet en die kosten kunnen hoog oplopen. Door elke maand alvast iets opzij te zetten, hakken die kosten er op dat moment niet zo in. Elke maand een bedragje opzij zetten, loopt ongemerkt toch op en scheelt veel financiële stress als er een tegenvaller is. Andere potjes die wij hebben zijn onder andere voor de boodschappen, kleding, vakantie en dus dat koophuis. Beter weten hoe jij je geld moet en wil besteden, motiveert je om die kosten en dromen ook daadwerkelijk te realiseren.

3. Automatisch rijk worden

Dat zou natuurlijk het meest ideaal zijn: automatisch rijk worden. Het leuke is, dat het dus kan. Naast verschillende spaardoelen, kun je in je bankaccount automatische boekingen inplannen. Meestal komt je inkomen op een vaste dag binnen, die automatische boekingen staan bij ons gepland na pay-day. Zo komt eerst het inkomen binnen, en vloeit het geld daarna precies naar de kosten die bij ons elke maand terugkomen. Die spaardoelen uit tip twee worden dus iedere maand automatisch aangevuld net als onze spaarrekening. Op die manier kun je niet vergeten om te sparen én zie je precies hoeveel geld er over is nadat alle noodzakelijke kosten zijn gedekt én er gespaard is. Zo zet je automatisch meer geld opzij dan wanneer je aan het einde van de maand spaart wat er over is; want om eerlijk te zijn is het dan meestal gewoon al verdwenen.

4. Financieel succes vieren

Vier jaar geleden hadden mijn man en ik een schuld van € 16.000, was ik werkloos én verwachtten we een baby. Dat was stressvol. We schrapten alles wat niet strikt noodzakelijk was en áls we iets moesten kopen, deden we dat tweedehands. We hadden de afspraak dat we per € 3.000 zouden aflossen. Het was afzien, maar wat een onwijs gaaf gevoel was het als we een deel konden aflossen! Om onszelf gemotiveerd te houden, besloten we zo’n aflossing standaard te vieren met kipshoarmabroodjes, een ongekende luxe omdat we verder nooit vlees aten vanwege de kosten. Inmiddels hebben we de schuld helemaal afgelost en zijn we aan het opbouwen. Het leuke is dat de traditie van de kipshoarmabroodjes is gebleven, alleen dan nu bij elke € 3.000 in de plus. Het is nog steeds één van de weinige keren dat wij vlees eten en het is gelijk een goede graadmeter om te kijken of we nog een beetje op schema zitten: als het héél lang geleden is dat wij kipshoarmabroodjes aten, gaat er iets niet goed.

5. Jezelf inspireren

Leuke dingen kosten altijd geld: een weekendje weg, iets vieren met een etentje, een verjaardag, een vakantie… Maar gelukkig zijn er ook heel veel alternatieven te bedenken, die minstens net zo leuk zijn en veel minder geld kosten. In de jaren dat wij in de schulden zaten, had ik een lijstje gemaakt met gratis leuke dingen om te doen. Mooie plekken om te wandelen, mooie parken, natuur- en educatiecentra, leuke markten, en bijzondere plaatsen zoals de Rotterdamse haven of open dagen zoals op een boerderij. Het is even zoeken, maar er zijn zoveel gratis uitjes te vinden. Je financiële kennis vergroten doe je zo op een indirecte manier, waardoor je financieel slimme keuzes kunt maken zónder dat al het plezier uit je leven verdwijnt.

6. Een financiële training volgen

Heb je de smaak te pakken en wil je meer weten over allerlei financiële zaken zodat jij volledig de controle kunt pakken over jouw personal finance? Je kennis vergroten kun je ook doen door een financiële training te volgen, waardoor je precies weet wat je beter wel en niet kunt doen. Kennis is macht en hoe fijn is het als jij met goede kennis je financiële situatie zó kunt beïnvloeden dat je niet meer hoeft te werken, terwijl er wél meer binnenkomt en binnenblijft? Op die manier kun jij jouw geld echt gebruiken voor uitjes, reizen, een ander helpen en alle andere dingen waar je écht blij van wordt!

7. Je financiële kennis vergroten wordt een sport

Als je bovenstaande tips hebt opgevolgd:

  • Ben je door je eigen uitgaven gekropen en heb je geleerd waar je op kunt besparen
  • Heb jij je geld een bestemming gegeven zodat je beter weet wat er minimaal binnen moet komen en waar je nu eigenlijk voor werkt
  • Heb je automatische boekingen ingesteld zodat je automatisch rijk wordt
  • Heb je een financiële traditie in het leven geroepen die je gemotiveerd houdt en waardoor je direct merkt of je regelmatig genoeg spaart
  • Heb je een inspiratielijstje met leuke, gratis uitjes
  • Heb je wellicht een training gevolgd om je financiële kennis te vergroten

Je hebt dus al veel geleerd en hebt nu al veel meer inzicht in je eigen financiën. Vervolgens is het nog interessant om twee dingen op een rijtje te zetten om je financiële kennis te vergroten, namelijk: hoe kan ik geld besparen vs. hoe kan ik zorgen dat er meer geld binnen komt? Je financiële situatie draait namelijk om díe balans. Voor het eerste rijtje hoe kan ik geld besparen, kun je de ontdekkingen uit tip één opschrijven en deze aanvullen met andere bespaartips. Voor het tweede rijtje Hoe kan ik zorgen dat er meer geld binnen komt, is het de kunst om creatief na te denken. Werken is natuurlijk belangrijk, maar je kunt je ook eens verdiepen in aandelen, beleggen en investeren, bijvoorbeeld met de training van tip zes. Of een rondje door je huis lopen en alles verkopen wat je niet meer gebruikt. Of een garagebox kopen en vervolgens verhuren om op de lange termijn winst te maken. Je financiële kennis vergroten wordt steeds leuker, het is uiteindelijk een sport om zo verstandig mogelijk met geld om te gaan!


Dit artikel is tot stand gekomen met input van Bestuursacademie.nl

Tags: Finance, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '7 tips om je financiële kennis te vergroten'?