40% Meer geluk heb je zelf in de hand

meer geluk

Onlangs las ik een interessant artikel in de Volkskrant over geluk; een van mijn favoriete thema’s. Naast dat ik het geweldig vind dat je bij Yale University een college reeks kan volgen over geluk, werd in datzelfde artikel een van mijn overtuigingen bevestigd: dat je invloed hebt op je eigen geluksniveau. Dat alleen al is fijn, maar daardoor kreeg ik nog meer de drang het ook met jullie te delen.

Je bepaalt 40% van je eigen geluk

Zelf geloof ik namelijk dat je invloed hebt op je eigen geluksniveau. De meeste onderzoekers houden aan, zo bleek uit het artikel, dat je zelfs op 40 procent van je geluksniveau zelf invloed kan uitoefenen. Daarnaast is er 50 procent van je levensgeluk ingebouwd en de laatste 10 procent wordt bepaald door de omstandigheden waarin je leeft, bijvoorbeeld het wonen in een fijn land als Nederland.

Hoe dan?

Als ik dat invul hebben we dus al 10 procent in the pocket, da’s lekker. Op 50 procent hebben we niet zoveel invloed, maar er blijft 40 procent over! Hoe kun je daar nou invloed op uitoefenen? Met andere woorden: hoe kun je voor 40 procent gelukkiger voelen?

Volgens Laurie Santos, hoogleraar psychologie aan Yale, gaat het om zogenaamde herbedradingen in ons brein. Kleine gewoontes die ons al een beetje gelukkiger maken, dat zit in de dingen die we doen, dus ons gedrag. Het grote geluk zit hem niet in een hoger salaris, een groter huis of die nieuwe baan. Hou het klein en bij jezelf: wat kan ík doen zodat ik me al een beetje gelukkiger voel?

Zelf een tandje bijzetten

Voorbeeld van mijzelf is lekker en vers koken. Ik voel me er veel beter door, ik vind het heerlijk om te doen, mijn dochter kan me helpen waardoor het ook nog eens heel gezellig is én het is gezonder. Toch is het wel meer werk dan de Indiër te bellen of een pizza in de oven te gooien. Als ik zelf wil koken moet ik vooruit plannen (niet mijn beste eigenschap), boodschappen doen, dat duurt allemaal veel langer, dus gaan mijn kind later in bed enz. enz. Maar toch doe ik het 9 van de 10 keer wel omdat ik door alle moeite en het koken an sich me veel beter en gelukkiger voel. Voor mij is dit een voorbeeld ik direct kan toepassen en waar ik zelf invloed op heb.

Flow

Ik zit inmiddels weer in de vers-kook-flow wat betekent dat ik zondag een grote lijst boodschappen maak, bedenk wat we de hele week gaan eten zodat we zondag alles in huis kunnen halen. Het geluksgevoel dat ik dan krijg als ik maandagavond in de ijskast kijk om te zien wat we allemaal kunnen eten is wel 80 procent!

Nu jij!

Dus begin eraan en zie wat het je kan brengen: wat ga jij doen om je geluksniveau omhoog te krikken?

Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Geluk, Persoonlijke effectiviteit, Vrije tijd, Werkplezier, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '40% Meer geluk heb je zelf in de hand'?