Slapen en sporten – haal er het beste uit

slapen en sporten

Nu de winter er aankomt, schaats ik graag ’s avonds op de Jaap Eden Baan in Amsterdam. Meestal probeer ik dan de snelle groepjes bij te houden. Nu is er een probleem: de baan gaat pas om 21.00 open en als ik dan volle bak rondjes rij kan ik de eerste paar uur nadat ik thuiskom mijn slaap niet vatten, teveel adrenaline. Daar baal ik van, want ik ben iemand die rond de negen uur slaap nodig heeft. Toch is het me laatst gelukt om na het schaatsen goed te slapen. Wat moet je weten omtrent slapen en sporten?

Slapen en sporten zijn Yin en Yang

Als je overdag lichamelijk actief bent geweest slaap je beter en als je goed slaapt herstel je beter. Ze hebben elkaar nodig. Denk maar eens aan de wintersport: de hele dag actief sporten in de buitenlucht maakt dat je slaapt als een roos. Hoe actiever je dag, hoe beter je nacht.

Fanatiek sporten = teveel adrenaline

Maar het addertje onder het gras is dat je teveel adrenaline aanmaakt wanneer je op een laat tijdstip nog fanatiek gaat sporten. Je lichaam is dan namelijk nog te actief om te gaan slapen. Dit geldt trouwens ook voor mentale inspanning.

Toch ’s avonds sporten? Doe dan rustig aan

Wil je toch ’s avonds sporten? De oplossing ligt voor de hand: doe het rustig aan. Ik heb mijn ego thuisgelaten en ben heerlijk rustig gaan schaatsen. Ik sliep daarna als een roos en bijkomend voordeel was dat ik me ook lekkerder voelde dan na een fanatieke training. Fysieke stress is namelijk ook stress.

Toch fanatiek trainen? Dan niet vlak voor het slapen

Wil je wel fanatiek trainen? Doe dit dan overdag of op zijn laatst rond een uur of zeven. Dan heb je nog genoeg tijd om weer tot rust te komen.

Andere slaaptips:

  • Zorg ervoor dat je overdag genoeg daglicht krijgt (ga naar buiten!)
  • Probeer een uur voor het slapen geen televisie meer te kijken of met je smartphone bezig te zijn
  • Drink op latere tijdstippen geen koffie, alcohol en thee meer
  • Slaap en ontwaak op vaste tijden

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Ken jezelf
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Slapen en sporten – haal er het beste uit'?