Tijd om te lezen: zo las ik in één jaar 65 boeken

Tijd om te lezen: veel mensen zouden er meer van willen hebben. Lezen is voor velen belangrijk, maar krijgt in drukke agenda’s maar zelden prioriteit. Meestal verdwijnt daardoor een oude passie, of komt hij op de vakantie-leesstand. Dan lees je aan het zwembad weer eens een goed boek, om daarna te denken: Waarom doe ik dit niet vaker? Ik houd er zo van… Om daarna te denken: Maar wanneer dan, het is te druk.

Zen of meer tijd om te lezen?

Zen-alert: een aantal van de onderstaande tips druisen in tegen mijn advies om slechts één ding tegelijkertijd te doen. Ik zeg het er maar even bij. Doorgaans vind ik één ding tegelijk doen het meest waardevol en effectief. Omdat je er dan helemaal met je aandacht bij bent, en er zo meer uit opneemt en er meer van geniet. Toch vind ik dat ik soms het één met het ander kan aanvullen. Denk aan een dodelijk saaie lopende band, die achtvoudig opfleurt en verdiept met een goed boek in mijn oren, of een lekker muziekje. Maar echt: kill this buddha-wannabe en probeer dus vooral uit wat jou aanspreekt en kijk hoe het voor jou persoonlijk werkt.

Zo maakte ik meer tijd om te lezen

Afgelopen jaar las ik 65 boeken. Dat is 1,25 boek per week. Dit aantal boeken lag een paar jaar geleden niet zo hoog. In tegendeel, er was een tijd waarin ik nauwelijks las. Omdat ik andere dingen belangrijker had gemaakt, en zo stiekem iets te ver van mezelf af was gedreven. Dat heb je soms. Als je het beseft kun je het herstellen, en dat heb ik gedaan. Zo ben ik inmiddels weer terug bij de innerlijke boekenwurm die ik al sinds ik kan lezen in me heb. En dat voelt goed!

Dit hielp me bij het vinden van tijd om te lezen:

 • Het besef hoe belangrijk lezen voor me is, en ervoor kiezen hier vrije tijd aan te besteden. Op de bank, thee erbij en een goed fysiek boek.
 • Tijdens lange autoritten luister ik naar audio-boeken op cd of via de Luisterbieb app van de Bibliotheek. Die app kun je gratis downloaden als je lid bent van de bieb. Wat een uitvinding!
 • Als ik wandelingen maak door de stad, of op weg ben naar de winkel om boodschappen te doen, luister ik ook vaak naar audio-boeken. Wanneer ik in de natuur loop doe ik dat niet, want dan wil ik helemaal opgaan in de natuur. Een boekenkast op zich!
 • Wanneer ik kook, schoonmaak, opruim of andere huishoudelijke klusjes doe: luisterbieb.
 • Tijdens mijn dodelijk saaie wandelingen op de lopende band van de sportschool: Oh pls bring me that good stuff, met oortjes in, via de luisterbieb op de telefoon.
 • Op bootreizen, in het vliegtuig, in de trein naar opdrachten of in de wachtkamer: soms genieten van momentjes nietsdoen, belangrijk om tot rust te komen.
 • Als ik niet kan slapen biedt mijn e-reader uitkomst. Door even in een toegankelijk en ontspannend verhaal te duiken, bijvoorbeeld Harry Potter, ontspan ik en val ik soms alsnog, met de reader nog in mijn hand, in slaap. Heel fijn!
 • Op vakantie lees ik regelmatig boeken. Ik neem dan hele uiteenlopende soorten boeken mee. Romans, thrillers, non-fictie. Soms mijn eigen boek: Blonde Boeddha, een leeg, blond hoofd; eindelijk!
 • Tijdens werktijd lees ik soms vakliteratuur.
 • En wanneer ik een opleiding volg rondom coaching, dan is het studietijd!
 • Voorlezen aan mijn neefje en de kinderen van vrienden. Heerlijk om op die manier weer in mooie kinderverhalen op te gaan. Ik heb dat ook gedaan als vrijwilliger bij de Voorleesexpress: voorlezen aan kinderen met een taalachterstand. Aanrader als je nog vrijwilligerswerk zoekt.
 • Een goede mix kiezen van de boeken die ik lees, waardoor het lekkerder is om veel te lezen. Afwisseling van genre doet lezen.
 • Ik heb een Facebookgroep waar ik inspiratie uit haal over mooie titels die andere mensen aanraden. Dat helpt. Want als je een heel mooi boek in handen hebt, maak je er eerder/makkelijker tijd voor.
 • Lid zijn van boekencommunities zoals Goodreads helpt hierbij ook. Genoeg inspiratie op de dagelijkse feed van vrienden en bekenden.

Wanneer ben jij tevreden over hoe vaak je kunt lezen?

Het gaat absoluut niet om het aantal boeken dat je leest. In dit blog zette ik mijn eigen aantal erbij om lezers te prikkelen en uit te nodigen om ook dit verhaal te lezen. Wel om anderen tot een hoger aantal boeken lezen uit te nodigen, maar niet om zo hoog mogelijk uit te komen: daar gaat het niet om. Wat me mooi lijkt, is dat lezers die hun passie om wat voor redenen dan ook even onder het stof begraven hebben, weer uit te nodigen tot (meer) lezen.

Vragen en inspiratie voor jou

 • Zou ik het boek graag weer op willen pakken?
 • Wat zouden voor mij goede momenten zijn?
 • Wat voor soort boeken zou ik nu willen lezen?
 • Waar heb ik behoefte aan?
 • Ben ik misschien teveel meegegaan in activiteiten die mijn omgeving leuk vindt, en ben ik zo mijn eigen lievelingsbezigheden een beetje vergeten?
 • Ben ik te porren voor een audio-boek of e-reader of toch echt niet als traditionele papiernivoor?

Hiernaast een foto van het moment, op mijn vorige verjaardag, waarop ik mijn e-reader cadeau kreeg. Een Kobo Aura H2O, en ja echt, die kan mee in bad zonder elektrocutiegevaar. Zo blij mee nog steeds! En ik lees ook nog heel veel papieren boeken; het een vult het ander aan.

Als lezen je geest voedt, en je op andere manieren goed doet, dan hoop ik dat je iets aan deze tips hebt om vaker te kunnen lezen! Heb je zin in inspiratie voor nieuwe boeken? Check dan ook eens deze pagina.

Tags: ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Tijd om te lezen: zo las ik in één jaar 65 boeken'?