Sparen doe je zo: Huis kopen of huren, wat is wijsheid?

Huis huren of kopen

Is jouw rekening aan het eind van de maand altijd leeg? Of zou een beetje meer geld welkom zijn? Stel jezelf dan nu de vraag: wil ik dit zo laten of wil ik er iets aan veranderen? Dat kan! Je bent namelijk niet de enige. Op Careerwise helpt Marlon millennials zoals jij met praktische tips over geld, inkomen, sparen en het opbouwen van je eigen vermogen.


Ben jij op zoek naar een andere woning, maar heb je nog niet besloten of je wilt kopen of huren? Vraag jij jezelf af: wat is verstandig in de huidige economie?

De beslissing of je een huis gaat kopen of huren blijft een persoonlijke keuze ook in de huidige economie. Je kunt simpelweg niet in de toekomst kijken, ook al proberen economen dat natuurlijk wel. Wat het beste bij je past is voornamelijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. In deze blog zet ik een aantal voor- en nadelen van kopen en huren voor je op een rij.

Huis kopen

Op het moment van publicatie van deze blog is de woningmarkt erg gespannen. Huizen worden snel verkocht en er wordt zelfs boven de vraagprijs en de werkelijke waarde geboden. Uiteraard is dit afhankelijk van de regio waarin je een woning zoekt.

Mogelijke voordelen van een huis kopen:

 • Voordat je een woning kunt kopen moet je de hypotheek berekenen. Door het (verplicht) aflossen van de hypotheek bouw je vermogen op. De woning is namelijk van jou!
 • De hypotheekrente is op dit moment laag en je vaste lasten ook. Zeker als je voor een langere, rentevaste periode kiest.
 • Een gedeelte van de hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar.

Mogelijke nadelen van een huis kopen:

 • Je loopt zelf het risico dat jouw woning minder waard wordt en kunt hierdoor met een restschuld blijven zitten. Veel mensen is dit overkomen tijdens de kredietcrisis die begon in 2008.
 • Wanneer je rentecontract van de hypotheek afloopt kunnen je lasten veel hoger worden. Dit is afhankelijk van de dan geldende rentestand.
 • Een eigen woning heeft door de jaren heen onderhoud nodig. Vaak worden deze uitgaven onderschat of helemaal vergeten. Je moet hiervoor spaargeld reserveren.
 • Een hypotheek afsluiten is niet voor iedereen mogelijk. Je moet ook een gedeelte aan eigen geld kunnen inbrengen.
 • Een huis kopen doe je niet zomaar. Het is vaak een commitment voor langere tijd. Wil je je flexibiliteit en vrijheid behouden, bijvoorbeeld omdat je net uit een relatie komt en nog niet weet wat de toekomst brengt, dan is het wellicht beter om te kijken naar een huurwoning.

Huis huren

Een woning kopen is beter dan een woning huren? Van die gedachte zijn we al enige tijd geleden afgestapt. Een huis huren kan een goede optie voor je zijn als je onderstaande voor- en nadelen in je afweging meeneemt.

Mogelijke voordelen van een huis huren:

 • Onder bepaalde voorwaarden kan je recht hebben op huurtoeslag. Op de website van de belastingdienst vind je hierover meer informatie.
 • Je huurbaas is grotendeels verantwoordelijk voor het onderhoud aan de woning. Geen onverwacht hoge kosten van onderhoud dus.
 • Je kunt elke maand de huur weer opzeggen. Plan je om nog eens te verhuizen naar een warm land? Of een andere stad? Dan kan je misschien beter huren.

Mogelijke nadelen van een huis huren:

 • De huur kan elk jaar verhoogd worden door de huurbaas.
 • Het huren van een sociale huurwoning kan alleen wanneer je inkomen niet te hoog is.
 • Je bent geen eigenaar van de woning en mist de mogelijkheid om vermogen op te bouwen via je eigen woning. Aan de andere kant loop je niet het risico dat je huis minder waard wordt en dat je hieraan geld verliest.
 • Huurwoningen zijn vaak snel weg. Je zult niet de eerste zijn die achter het net vist. Op Huursector.nl vind je een groot aanbod aan huurwoningen. Als je wilt krijg je updates via e-mail zodat je meteen op de hoogte bent van het nieuwste aanbod.

In deze blog heb ik je een aantal voor- en nadelen laten zien van het kopen of huren van een woning. Hopelijk heb je een idee kunnen vormen wat het beste past bij jouw persoonlijke situatie.


Dit artikel is tot stand gekomen met input van de Huursector.nl en ABN AMRO. 

Tags: De juiste keuze maken, Drijfveren, Finance, Ken jezelf, Keuzestress, Oriënteren, Starters, What's next?, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Sparen doe je zo: Huis kopen of huren, wat is wijsheid?'?