De valkuil van passie

Onlangs hoorde ik iemand – die eerder een burn-out had gehad – zeggen dat zij ervan droomde om ondernemer te worden, maar dat ze bang was voor haar eigen enthousiasme. Je zou je kunnen afvragen: waarom zou je daar bang voor zijn? Toch kan je eigen enthousiasme, je eigen passie, ook een valkuil zijn.

Niet meer kunnen stoppen

In het begin van het gesprek zei ze me dat ze echt niet wist wat ze wilde, dat ze heel veel interesses had. Ik stelde haar enkele vragen. Toen ze vertelde hoe ze zich voelde als ze op een podium stond, zag ik lichtjes in haar ogen komen. Daar stond ze echt in haar kracht. Ze vroeg zich af hoe ze daar geld mee kon verdienen. Na een korte brainstorm hadden we verschillende concrete concepten bedacht die ze kon uitrollen. Ik zag haar kijken, en denken… Tot ze eerlijk zei dat ze bang was niet meer te kunnen stoppen.

Valkuil van passie

Onze missie is datgene waarvoor we hier rond lopen op deze aarde. Als we deze werkelijk vinden is dat fantastisch. Het geeft ons energie, we hebben het gevoel dat we leven en dat we de hele wereld aankunnen. Maar daar zit een valkuil in. Ik noem het de valkuil van de passie. Vandaar dat ik het mijn missie graag opdeel in een externe missie en een interne missie.

Van passie naar nachtmerrie?

Je externe missie is datgene wat jij in de wereld zet, waar jij de wereld mee helpt. Mijn eigen externe missie is: ik wil duizenden hoogopgeleide 30- en 40-ers helpen om écht te gaan voor hun droombaan, hetzij als werknemer, hetzij als ondernemer. Deze missie is behoorlijk groot. Ik zou daar dag en nacht mee bezig kunnen zijn. Niet meer kunnen stoppen. Je kunt immers altijd meer doen. Je vertelt deze missie online en offline. De hele wereld mag dit weten. Maar het risico op een burn-out wordt ook groot. Een passie kan dan veranderen in een nachtmerrie.

Interne missie: rustmomenten

Om balans te brengen in het verhaal, halen we daarom de interne missie erbij. Je interne missie is wat je jezelf belooft, je zelfzorg. Mijn eigen interne missie is: ik beloof ten alle tijden trouw te zijn aan het vuur en licht in mij, zodat ik blijf stralen. Dit is een afspraak met mezelf. Ik breng deze interne missie niet naar buiten (behalve nu!). Hoe ik dit concreet doe? Door een lijstje te maken van dertig leuke dingen. Dit zijn mijn energizers. Hierop staat: Happinez lezen in de zon, met vriendin naar sauna gaan, dansen, wandelen, met mijn nichtje spelen, siësta doen… En door heel veel ‘nee’ te zeggen.

Extern leven en intern gelukkig blijven, het kan echt!

Deze interne missie houd je in balans en zorgt voor het o zo belangrijke evenwicht. Hierdoor ben je beter in staat je externe missie in de wereld te zetten, zodat duurzaam werken of ondernemen mogelijk wordt en fun blijft! Als je je externe missie leeft, zorgt dit ervoor dat je gelukkig bent, dat je gaat stralen. Als je je interne missie voedt, kom je in een positieve vicieuze cirkel.

Aan het eind van het gesprek haalde mijn klant even diep adem. Ik zag een big smile verschijnen. Ze zag het zitten.

Tags: Ambitie en succes, Ken jezelf, Loopbaan, Ondernemerschap, Oriënteren, Starters, Talent en passie, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De valkuil van passie'?