Effectief smartphone-gebruik: zo werk je met aandacht en vier je vrije tijd

smartphone

Misschien heb je ‘m al voorbij zien komen na de laatste IOS-update: de melding op je iPhone met het aantal uur dat je de afgelopen week hebt besteed aan je telefoon. Voor veel mensen was hun schermtijd even schrikken. En dat was precies de bedoeling: twee aandeelhouders van Apple vroegen om de functie, omdat ze zich zorgen maken over het aantal uren smartphone-gebruik. Eerder lanceerde Android ook al een app die bijhoudt hoe lang je gemiddeld op je telefoon zit te turen.

Ik kan niet meer zonder mijn schermtijd

Het smartphone-gebruik onder millennials is gemiddeld zo’n drie uur per dag. Sommige jongeren gebruiken hun telefoon zelfs meer dan zes uur per dag. Toch vinden we onszelf en elkaar niet schermverslaafd. En waarom zou het ook een probleem zijn, dat je een paar uur per dag op je smartphone besteedt? Je doet echt wel meer dan Instagrammen toch? Met veel van mijn screentime kan (en wil) ik niet meer zonder: even de treintijden checken, googelen tot hoe laat de supermarkt open is, last minute met vrienden afspreken en ga zo maar door.

Kampioen online multitasken

Toch merk ik ook dat mijn smartphone werkt als een soort Bermuda Driehoek waar tijd in verdwijnt. Ook blijkt dat het steeds door elkaar heen laten lopen van verschillende taken, zowel werk als privé, de kans op een burn-out vergroot. Dit geldt met name voor mijn leeftijdsgenoten omdat wij kampioen online multitasken zijn.

Shouldn’t you be working?

Tijd dus om eens te onderzoeken hoe ik mijn telefoon (en laptop) efficiënter kan inzetten. Dus ook tijd om te kappen met elk halfuur Facebook openen (er is echt niks nieuws gebeurd). Daarvoor heb ik Stayfocused geïnstalleerd, die op bepaalde tijden bepaalde websites blokkeert. Als ik toch Facebook probeer te openen krijg ik de vriendelijke herinnering: shouldn’t you be working? Oeps.

Daarnaast heb ik sinds kort mijn digitale vriend Breaktimer die me eraan herinnert om ieder uur even op te kijken van mijn scherm en m’n benen te strekken. Superhandig. Zo kan ik mijn schermtijd besteden aan apps en taken waar ik ook echt tijd aan wíl besteden.

Handige apps

Klinkt het als iets wat jij ook wel kunt gebruiken op je nieuwe iPhone X? Check dan dit lijstje en dit artikel eens voor een overzicht van handige apps die je helpen bij het bewaren van je focus.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met T-Mobile.

Tags: Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit, , Werkplezier en werkstress
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Effectief smartphone-gebruik: zo werk je met aandacht en vier je vrije tijd'?