Hoe graag wil jij jezelf bewijzen op de werkvloer?

Stel, je hebt net een nieuwe baan. Je wilt je natuurlijk graag bewijzen aan je nieuwe baas, waarbij je wat extra hooi op je vork neemt. Hier lijkt in eerste instantie niets mis mee, maar in sommige gevallen heeft dit zeer ongezonde gevolgen. Een poos geleden last ik een interessant artikel over werkdruk en bewijsdrang in verschillende landen. Nou vroeg ik me af: hoe is het eigenlijk gesteld met de werkstress in Nederland?

Dat kan er ook nog wel bij

Een uurtje extra werken, geen probleem. Een extra project, dat kan er ook nog wel bij. Ambitieus als je bent weet je één ding zeker: je wilt een goede indruk maken. Alleen rijst dan de vraag: ga je hierbij niet aan jezelf voorbij? Hoe graag wil jij jezelf bewijzen? Ga jij zo ver dat jouw gezondheid op het spel komt te staan?

Oost west, thuis…

Blijkbaar is er nogal een verschil in werkethos tussen Azië en het Westen. In Japan bijvoorbeeld is het betrekkelijk normaal om zeven dagen per week te werken. Hier bij ons wordt de werkdruk over het algemeen minder hoog opgevoerd. Toch werd de gigantische werkdruk en bewijsdrang van de 21-jarige Duitse stagiair Moritz Erhardt fataal. Hij zakte in elkaar in zijn douche en overleed. Vermoedelijk zou hij aan een te hoge werkdruk zijn gestorven. Dit is echter nooit bewezen.

Hoe zit het in Nederland?

Maar hoe is het eigenlijk gesteld met de werkstress in Nederland? Niet heel goed, blijkt uit de cijfers. Jaarlijks hebben bijna één miljoen werkenden kans op een burn-out. In 2013 hadden al ruim 2,7 miljoen werknemers te maken met te hoge taakeisen, en dat neemt alleen maar toe. Wist je trouwens dat een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten?

Je ziet het, ook in Nederland werken we regelmatig harder dan we aan kunnen. Gelukkig heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een paar jaar geleden dit probleem geconstateerd en erkend. Samen met werkgevers en werknemers besteedde hij vier jaar lang extra aandacht aan het tegengaan van hoge werkdruk, agressie, geweld en intimidatie.

Werken moet wel leuk blijven

Alleen jammer dat dit probleem zo hoog is opgelopen dat het inmiddels verholpen moet worden, in plaats van het te voorkomen. Heb jij het ook zo druk? Komt er geen einde aan je ellenlange to-do list? Trek op tijd aan de bel! Kijk eens naar de tips van Careerwise gastauteur Margaretha Schokker, ze geeft handige handvatten om weer fysiek en mentaal in balans te komen.

Tags: Ambitie en succes, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe graag wil jij jezelf bewijzen op de werkvloer?'?