Balanceren kun je leren

Een verbeterde werk en privé balans wordt vaak genoemd als één van de belangrijkste resultaten van Het Nieuwe Werken. Persoonlijk vind ik dit ook de grootste winst van Het Nieuwe Werken. En dat is niet zo maar.

Naast mijn ambities op het werk, heb ik namelijk een enorme passie voor voetbal. Ik speel al jaren in de hoofdklasse (nu voor Sportlust46 en eerder jaren voor SV Argon) en op beide gebieden probeer ik mijn ambities te realiseren.

Ik heb er zelf voor gekozen

Het hebben van flexibiliteit en keuzevrijheid zijn voor mij dan ook randvoorwaardelijk om mijn dromen te verwezenlijken. Het Nieuwe Werken is voor mij dus meer dan een ´nice to have´…

De laatste jaren heb ik wel ervaren dat het steeds moeilijker is om beide ambities te combineren. Op het werk wordt meer en meer van mij verwacht, terwijl de verwachtingen op het voetbalveld minimaal hetzelfde blijven. Dit zorgt er wel voor dat de druk op mij als individu is toegenomen.

Echter, ik ben van mening dat iedereen uiteindelijk zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen keuzes. Ik móet niet voetballen én werken… Ik heb er voor gekozen! En ik heb er voor gekozen, omdat ik het leuk vind. Dat betekent echter niet dat alles vlekkeloos verloopt.

Tips voor een goede werk-privé  balans

Gedurende de afgelopen jaren heb ik steeds beter een balans kunnen vinden en graag deel ik een aantal tips die mij helpen bij het houden van een goede balans tussen werk en privé:

  • Laat de buitenwereld weten dat je ambitie hebt. Op het werk weet men dat ik een passie voor voetbal heb en bij voetbal weten ze dat ik ook een intensieve baan bij Microsoft heb. Dit zorgt voor acceptatie.
  • Wees duidelijk in je grenzen en geef deze vanaf dag een aan! Als individu bepaal jezelf tot hoe ver je wilt gaan. ’s Avonds werkoverleg houden is voor mij geen optie, omdat ik ga trainen of gewoon thuis wil zijn bij mijn vrouw. Daarentegen begin ik altijd vroeg met werken, zodat ik ’s avonds ruimte in mijn agenda houd.

In het vinden van een juiste balans tussen werk en privé is discipline cruciaal. Ik ga er dan echter wel aan voorbij dat mijn werkgever (Microsoft) mij op technologisch gebied volledig faciliteert om plaats en tijdonafhankelijk te werken.

Het enige dat ik nodig heb is mijn laptop en internet. Vervolgens kan ik alle kennis van mijn collega’s vinden in mijn MySite, zie ik de beschikbaarheid van mijn collega’s in Lync en ga zo maar door. Daarbij heb ik de beschikking over een Windows Phone.

Zo vind ik dus altijd en overal mijn email, contacten, documenten. Ik laat de technologie voor me werken en ben zo super productief én kan ik de balans vinden tussen werk en privé!

Tags: Het Nieuwe Werken, Loopbaan, Werkdruk en stress, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Balanceren kun je leren'?