Een nieuwe manier van omdenken: Zoals Verwacht Loopt Alles Anders

Zoals verwacht loopt alles anders

In 2009 schreef auteur Berthold Gunster één van zijn bestsellers Ja-maar wat als alles lukt? waarin hij een nieuwe kijk op problemen wist te geven. Zo’n 9 jaar later werpt de auteur, theatermaker en coach een nieuwe blik op zijn omdenken-filosofie. Wie dacht dat de auteur alles al heeft verteld wat in hem zit, die heeft het mis! Met Zoals verwacht loopt alles anders weet de omdenk-filosoof het omdenken zelfs op zijn eigen theorieën toe te passen.

De omdenk-filosofie

Zoals verwacht loopt alles anders geeft mij een verfrissende blik op het hebben van problemen. Problemen kunnen groot of klein zijn, maar dit maakt het éne probleem niet moeilijker om te denken dan het andere. Het boek laat ook zien dat Berthold Gunster kritisch naar zijn eigen theorieën durft te kijken. Hiermee ondermijnt hij zijn eigen theorie niet, maar weet hij zijn omdenk-filosofie juist nog meer te verfijnen. Zo begon hij in Ja-maar wat als alles lukt? met drie benaderingen van een probleem en vult hij er in Zoals verwacht loopt alles anders een nieuwe aan toe.

Soms is het zo logisch

Berthold Gunster weet altijd van die heerlijke tegeltjeswijsheden te bedenken. Heb je een moeizame vriendschap doordat jullie continu botsen? Loslaten is ook een vorm van acceptatie. Heb je het gevoel dat je faalt? Problemen zijn geen mislukkingen, maar het resultaat van onze verwachtingen. Zou je naar het strand gaan, maar de zon staat niet zoals verwacht aan de lucht? Ga een goede strandwandeling maken, in plaats van je suf zonnen op het strand. Het klinkt allemaal zo logisch en makkelijk, maar het is iets waar je niet altijd zelf op komt.

Throwback

Omdenken deed me denken aan mijn kindertijd. Als ik iets wilde wat niet mocht, vroeg ik altijd waarom? Mijn ouders antwoordden dan vaak met daarom. Dat antwoord haalde het bloed onder mijn nagels vandaan. Ik had er maar mee te dealen. Gunster geeft in zijn boek een zelfde soort antwoord, maar weet het in zulke stappen te omschrijven dat je daadwerkelijk met daarom kunt dealen. Niet alles gaat zoals verwacht, en dat is maar goed ook.

Zoals verwacht loopt alles anders

Het leuke aan Zoals verwacht loopt alles anders is dat elk hoofdstuk eindigt met een quote. Het verschil met de wijsheden van Gunster is dat je het gevoel hebt dat je er ook echt wat aan hebt. Het zijn geen wollige, onvervulbare, vage levenswijsheden die letterlijk te mooi klinken om waar te zijn. Nee, in Zoals verwacht loopt alles anders kan je daadwerkelijk wat met de wijsheden. Het is namelijk niet te hoog gegrepen.

Zo vertelt hij dat hoe meer je verlangt, hoe meer problemen je zult ervaren. Hier kon ik mij wel in vinden. Herken je bijvoorbeeld dat gevoel dat je verwacht dat een bepaald feestje de avond van je leven gaat worden, maar dat het uiteindelijk een complete afknapper is? Dat is dan typisch een gevalletje van het hebben van te hoge verwachtingen.

Wat ik leerde over verwachtingen

Verwachtingen zijn de essentie van dit boek. Doordat je bepaalde verwachtingen hebt, ervaar je problemen. Toch moet je jezelf afvragen of de teleurstelling bij het probleem of bij de teleurstelling zelf ligt. Dit is iets wat Berthold Gunster in Jip en Janneke taal weet te ontleden.  Het heeft mij doen inzien dat ik soms gewoon lekker blanco ergens in moet stappen. Dan kan het namelijk alleen maar beter worden!

Omdenken

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Drijfveren, Ken jezelf, Keuzestress, Persoonlijke effectiviteit, Talent en passie, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Een nieuwe manier van omdenken: Zoals Verwacht Loopt Alles Anders'?