Zo vind je motivatie om weer aan het werk te gaan na de vakantie

motivatie om weer aan het werk te gaan - Zo vind je motivatie om weer aan het werk te gaan na de vakantie pexels-pixabay-33622

Dat moment dat je vakantie voorbij is. Je hebt genoten van de zon op het strand, het barbecueën en de gezelligheid met je geliefden. Maar helaas, je moet weer aan de slag. Jouw motivatie om weer aan het werk te gaan is ver te zoeken. Met deze tips heb je die motivatie zo weer gevonden!

1. Laat het los

Er zijn dagen dat het leven heerlijk en zonder verplichtingen is, zoals op vakantie, en er zijn dagen dat je weer terug in het gareel en de routine gaat, zoals de eerste werkdag na de vakantie. Hoe leuk jij je werk misschien ook vindt, die eerste werkdag is altijd inkomen. Onder andere door de vrijheid die je ervaren hebt en vooral dat er even niets moest. Op je werk zijn er altijd dingen die gedaan moeten worden en waarbij je dus weer even back to reality gezogen wordt. Het is nu eenmaal zo. Stap over die drempel, laat het los en laat de dag lekker op je afkomen.

2. To-do lijst met 3 dingen

Bedenk welke drie dingen je in ieder geval gedaan moet hebben op je eerste werkdag. Het is normaal en helemaal oké om nog niet helemaal productief en on top of your game te zijn. Door een korte to-do lijst te maken en te zorgen dat deze drie dingen af zijn als je stopt met werken voor die dag, heb je focus gehouden op wat het belangrijkste is. De rest komt op een ander moment.

3. Beloon jezelf

Op vakantie heb je veel dingen die je doet voor jezelf. Lekker ontbijten, een leuk stadje bezoeken of aan het zwembad liggen. Tijdens een werkdag voelt het alsof al die leuke dingen opeens voorbij zijn. Blijf jezelf daarom belonen, ook al is het werk weer begonnen. Bijvoorbeeld met een lekker diner, een boekje in de zon of een lekker ijsje met je beste vriendin. Het is belangrijk dat je jezelf die vrijheid en leuke dingen blijft gunnen.

4. Waardoor wordt je gemotiveerd?

Wist je dat er twee vormen van motivatie zijn? Intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Bij intrinsieke motivatie doe je iets omdat je dit zelf graag wil doen, zoals het doen van betekenisvol werk. Bij extrinsieke motivatie doe je iets, omdat er een beloning van buitenaf is, zoals salaris en/of complimenten van collega’s. Als je iets doet puur alleen vanwege extrinsieke motivatie, dan heb je er op een gegeven moment geen zin meer in. Er blijft geen motivatie meer over. Intrinsieke motivatie blijft altijd omdat die motivatie vanuit jezelf komt. Als jij dus betekenisvol werk doet, iets waar jíj je persoonlijk door gemotiveerd voelt, dan wil jij je hier altijd voor in blijven zetten.

Vraag jezelf eens af:

 • Waarom doe ik dit werk eigenlijk?
 • Wat levert mij dit op?
 • En wat voor soort motivatie heb ik hiervoor?
 • Voel ik dit diep van binnen in mijzelf of komt het eigenlijk van buitenaf?

5. Wat levert het op?

Als je weet wat je motiveert, is het vervolgens belangrijk om te bedenken wat je werk je uiteindelijk oplevert. En dat gaat verder dan dat het je geld oplevert, want, zoals je net las, is dat een vorm van motivatie wat buiten jezelf ligt, waardoor die motivatie uiteindelijk niet blijft.

 • Wat levert jouw werk je op?
 • Voldoening?
 • Betekenis?
 • Plezier?
 • Uitdaging?
 • Energie?
 • Rust?

Als je weet wat jouw werk je oplevert, weet je waarvoor je het doet. Motivatieboost gegarandeerd.

Mocht je nu alleen werken voor het geld dat je ontvangt, dan is het belangrijk dat je werk gaat ontdekken wat wel écht bij je past. En twijfel je wat de juiste keuze is voor jou? Doorgaan met deze baan of iets anders zoeken? Volg dan de masterclass, waarbij je door 10 concrete vragen weet wat de juiste werkkeuze is voor jou.

6. Betekenis vinden

Als jij betekenis hebt in je werk, dan heb je een groter doel dat je nastreeft. Je weet waarvoor je het doet. Ouderen ontzorgen en hen een fijn leven geven, kinderen weerbaar maken of millennials zelfinzicht geven. Die betekenis hebben in je werk zorgt ervoor dat je motivatie hebt: je weet wat je toevoegt aan de maatschappij.

Vraag jezelf dus af:

 • Wat is de betekenis die ik uit mijn werk haal?
 • Wat is mijn toegevoegde waarde?

Blijkt dat jouw betekenis je niet veel doet en je dit eigenlijk niet meer wil doen, verander dan van werk! Stop met het wachten op betere tijden. Natuurlijk, het is moeilijk om een andere baan te vinden, maar dat betekent niet dat je meteen moet opgeven. De eerste stap is concreet en helder hebben welk werk er bij jou past. 

Tags: De juiste keuze maken, Drijfveren, Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo vind je motivatie om weer aan het werk te gaan na de vakantie'?