Je bent bevlogen en wilt graag groeien in je werk. Je weet wat je waard bent en wat je wilt bereiken. Maar ziet jouw leidinggevende dat ook? Soms is het nodig om nèt dat stapje extra te doen en zichtbaar te maken wat jouw kwaliteiten zijn. In dit artikel zes tips om jouw toegevoegde waarde beter in te zetten.
Tip 1: Zeg eens wat vaker ‘ja’
Hoe vaak hoor je wel niet dat je vaker “nee” moet zeggen? En terecht; grenzen bewaken is heel belangrijk. Maar door te vaak “nee” te zeggen, loop je soms ook kansen mis. Wees je hiervan bewust en zeg daarom eens wat vaker volmondig “ja!” tegen een mooie kans. Onzeker of je het wel aankunt? Logisch! Niets zo spannend als een eerste nieuwe stap. Begin niet onbezonnen. Ga eerst na of de stap realistisch is. Wees niet bang om de hulp van anderen in te roepen waar nodig. Zoek zo nodig een mentor, spar met vakgenoten en verdiep je in nieuwe materie. Als het iets voor je is, grijp de kans dan met beide handen aan en vertrouw op je eigen kunnen.
Tip 2: Trek de aandacht met kwaliteit
De beste manier om te laten zien wat je waard bent, is werk afleveren van onberispelijke kwaliteit. Maar met ongezond perfectionisme werk je jezelf waarschijnlijk over de kop. Daarom is het belangrijk dat je binnen je functie zoekt naar die taken waar je het meeste plezier aan beleeft en waar je goed in bent. Geef die taken meer tijd en aandacht, waardoor die resultaten gaan uitblinken en opvallen. Op deze manier heb je zelf in de hand voor welke taken en opdrachten je leidinggevende jou als expert gaat zien. Je kunt zo je loopbaan beter sturen.
Tip 3: Leer complimenten krijgen
Hoe vaak zeg jij “dankjewel” als iemand je ergens mee complimenteert? Waarschijnlijk niet zo vaak. Terwijl het goed in ontvangst kunnen nemen van een compliment heel belangrijk is. Het getuigt ervan dat jij je eigen talenten kent en erkent. Het is dus nergens voor nodig om je eigen bijdrage van tafel te vegen of deze kleiner te maken dan hij eigenlijk is. Je doet jezelf echt tekort door dingen te zeggen als “ach, het stelde niets voor”, “het team heeft inderdaad hard gewerkt” en soortgelijke uitspraken. Niet doen dus! Neem de erkenning die je krijgt aan en zeg gewoon “dank je wel”.
Tip 4: Toon initiatief
Als je meer gebruik wilt maken van je kwaliteiten, zoek dan actief naar mogelijkheden om dit te kunnen doen. Als er in een vergadering gesproken wordt over een nieuw project, bied dan bijvoorbeeld aan om hier een bijdrage aan te leveren. Maak duidelijk wat jouw inbreng kan zijn en wees niet te bescheiden. Laat je ook niet ontmoedigen door de veronderstelling dat er vast al genoeg anderen betrokken zijn bij het project. Als dat zo is, dan zal je hulp vanzelf wel (vriendelijk) worden afgeslagen. Grote kans dat jouw initiatief en bijdrage erg gewaardeerd worden. Zo krijg je steeds meer ruimte om te doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt.
Tip 5: Maak je prestaties zichtbaar
Bescheidenheid is sierend, maar helpt je vaak niet verder in je carrière. Vooral vrouwen zijn geneigd successen altijd te delen met anderen die ook iets, al is het maar iets kleins, hebben bijgedragen. En daarmee vestig je de aandacht te weinig op je eigen prestaties. Je voelt je misschien een kleine schakel in een groot geheel, maar als je daar ook naar handelt wordt je bijdrage en toegevoegde waarde vanzelf onzichtbaar. Het is dus belangrijk om letterlijk te laten zien wat je hebt opgeleverd. Zet je naam op alle documenten, rapporten en voorstellen van jouw hand. Zorg dat bij alles wat jij hebt gecreëerd te herleiden valt dat het om jouw werk gaat. En nee, dat is geen opscheppen of voordringen. Als je dit zorgvuldig doet, getuigt het van erkenning van je eigen prestaties.
Tip 6: Sta in de startblokken
Zorg dat je er klaar voor bent als zich een mooie kans voordoet. Of beter nog: ga actief op zoek naar nieuwe kansen. Gooi balletjes op, weet waar mensen mee bezig zijn, houd bij wie verantwoordelijk is voor bepaalde beslissingen of projecten. Je hoeft geen dingen te doen die niet bij je passen, hielen te likken of jezelf continu te verkopen. Maar laat wel zien wat je waard bent en wat jij eventueel kunt bijdragen. Speel jezelf in de kijker bij relevante contacten en zorg dat zij weten dat jij klaar bent voor een nieuwe stap. Geef bij je leidinggevende aan in welke richting jij je wilt ontwikkelen. Vraag hem met welke mensen je moet gaan praten en welke mogelijkheden hij ziet. Je initiatief en zelfsturend vermogen zullen zeker worden gewaardeerd.