Persoonlijkheidstypen: wat zijn het en hoe vind je er je droombaan mee? – Insights Discovery Model

persoonlijkheidstype
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Waar krijg je energie van tijdens je werk? Die vraag stelt Careerwisetrainer Glenn Holster tijdens de workshop Start shaping your dream job. Aan de hand van de antwoorden introduceert Glenn ons daarna het Insights Discovery Model, waarmee we nuttige inzichten krijgen in ons persoonlijkheidstype.

Je persoonlijkheidstype onderzoeken met het Insights Discovery Model

Onze antwoorden zijn bijvoorbeeld samenwerken met anderen, iets bijdragen aan de maatschappij, creatief bezig zijn en een belangrijke deadline halen. Glenn categoriseert de antwoorden in vier kleuren: blauw, groen, geel en rood. Kwaliteit gedreven werken is gekoppeld aan blauw, resultaatgerichtheid aan rood, zorgzaamheid aan groen en afwisseling in je werk aan geel.

Het Insights Discovery Model gepresenteerd door Glenn Holster – © The Insights Group Ltd, 2016

Onderzoek wat jouw persoonlijkheidstype is

Glenn legt uit dat iedereen een persoonlijkheidsvoorkeur heeft; je persoonlijkheidstype. Als je een baan vindt die bij je persoonlijkheidstype past dan voelt werken niet als werken en haal je er waarschijnlijk veel energie uit, zegt Glenn.

Werken op jouw manier

Iedereen heeft alle vier de kleuren in zich maar het verschilt in welke verhoudingen. Jouw combinatie van kleuren maakt je uniek.

  • Blauwe voorkeur: je werkt het liefst analytisch en taakgericht.
  • Groene voorkeur: je legt in je werk meer nadruk op anderen helpen, harmonie vinden en waardevol bijdragen.
  • Gele voorkeur: je valt op door je enthousiasme, ideeën en sociale vaardigheden.
  • Rode voorkeur: je werkt resultaatgericht, actiegericht en competitief.
Kleurenindeling op een ‘goede dag’ – The Insights Discovery Model – © The Insights Group Ltd, 2016

Waar komt jouw persoonlijkheidstype het beste tot zijn recht?

Deze vier kleuren zijn weer onderverdeeld in drie dimensies:

  1. hoe je reageert op situaties (meer introvert of extravert).
  2. hoe je keuzes maakt.
  3. hoe je informatie verwerkt.

De manier waarop je keuzes maakt laat Glenn vervolgens zien aan de hand van een experiment. De groep splitst zich op in de kleuren waarin wij ons het meest thuis voelen. Glenn vraagt ons om te brainstormen over een oplossing voor een probleem wat voor alle groepen hetzelfde is. Uiteindelijk hebben de blauwe en rode groep meer rationele keuzes gemaakt en de groene en gele groep meer gevoelsmatige oplossingen. Een bevestiging van het Insights Discovery Model.

Kleurenindeling op een ‘slechte dag’ – The Insights Discovery Model – © The Insights Group Ltd, 2016

Hoe kijk jij naar de wereld om je heen?

De derde dimensie gaat over de manier hoe je informatie verwerkt. Glenn laat ons een afbeelding zien en vraagt ons wat we zien op het beeld. Hier komt een mooi verschil naar voren dat twee deelnemers met beiden een gele voorkeur, het beeld toch anders waarnemen. De ene vanuit een intuïtieve voorkeur en de andere vanuit een feitelijke voorkeur.

Welke baan past bij jou?

Nu ik inzicht heb in mijn persoonlijkheidstype, kan ik op zoek naar een baan waarin ik zo goed mogelijk tot mijn recht kom. Het Insights Discovery model geeft dus inzicht in jezelf en de ander. Dit helpt om de samenwerking en communicatie te verbeteren.

Maak de cirkel rond: zoek een baan die past bij jouw voorkeuren

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Glenn sluit de workshop af met een tip: door je te verdiepen in het Insights model weet je wat jouw persoonlijkheidstype is, je character. Vul dat aan met waar je goed in bent, je competences, en je motivatie of doel in je loopbaan, je commitment. Als deze alle drie overlappen in een baan, dan zit je goed.

Tags: De juiste keuze maken, Ken jezelf, Loopbaan, Oriënteren, Persoonlijke effectiviteit, Scoor die baan, Talent en passie, Werkplezier, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Persoonlijkheidstypen: wat zijn het en hoe vind je er je droombaan mee? – Insights Discovery Model'?